Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pirmā superzvaigzne

Spožums un posts. Tā īsumā varētu raksturot Andra Biedriņa karjeru. Pēc augsti veikta lidojuma piezemēšanās bija strauja un sāpīga, kas basketbolistam lika gandrīz uz desmit gadiem pazust no publiskās vides. Tomēr tagad pirmā neatkarīgās Latvijas sporta superzvaigzne ir noilgojusies pēc spēles, ko joprojām ļoti mīl, un gatava tajā atgriezties.

Andrim bija vien 16 gadu, kad uz Rīgas sporta manēžu sāka braukt ne tikai skauti, bet arī Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubu augstākās amatpersonas, sverot un vērtējot augumā raženā Purvciema zēna prasmes. Visvairāk viņš iepatikās leģendārās 1992. gada ASV basketbola izlases dalībniekam Krisam Malinam, kurš tobrīd pildīja Goldensteitas Warriors viceprezidenta pienākumus. Warriors pat daļēji apmaksāja Biedriņa brīvlaišanas izpirkšanu no Rīgas Skonto komandas un leģendārajos 2004. gada Jāņos, kad visa Latvija skatījās arī Eiropas futbola čempionāta spēli pret Nīderlandi, viņu NBA draftā izvēlējās ar 11. numuru.

Kā devītais visu laiku jaunākais NBA spēlētājs, debitējis mačā pret Jūtas Jazz, Andris pirmajās divās sezonās krāja pieredzi un kilogramus. Tomēr, kad 2006. gada vasarā par Warriors stūrmani kļuva leģendārais Dons Nelsons, kurš šobrīd ieņem otro vietu uzvarām bagātāko līgas treneru sarakstā, viņš sāka uzticēties latvietim. Un latvietis uzticību nepievīla. Šajā sezonā Warriors kā konferences astotā komanda kvalificējās izslēgšanas turnīram un tā pirmajā kārtā izslēdza Dalasas Mavericks, sagādājot milzīgu pārsteigumu. Veiksmīgais sniegums Biedriņu atalgoja ar sešu gadu kontraktu par 54 miljoniem dolāru, kas viņu tobrīd padarīja par visvairāk apmaksāto Latvijas sportistu. Pirmajā šī līguma darbības gadā Biedriņš savu statistiku vēl uzlaboja, bet pēc tam saskārās ar traumu epidēmiju – augumā raženais spēlētājs regulāri guva potīšu mežģījumus, pārrāva vēdera muskuli, kā saārstēšanai vajadzēja veikt operāciju. Zūdot ne tikai fiziskajai, bet arī emocionālajai pārliecībai, turpinājumā diemžēl viņa sniegums strauji aizgāja uz leju. Tā redzamākā izpausme bija zema soda metienu precizitāte, kas par spēlētāju raisīja pat ņirgāšanos. Visi centieni līkni salauzt bija neveiksmīgi, un, daudzmiljonu līgumam noslēdzoties, Andris atgriezās dzimtenē. Turpmākos desmit gadus viņš bija pilna laika tēvs, intervijas praktiski nesniedzot.

Šajā Sporta Avīzes numurā piedāvājam lasīt pirmo Andra Biedriņa interviju vairāk nekā septiņu gadu laikā, kurā bijušais basketbolists atklāti runā par ikvienu tēmu un atzīst, ka vienīgā sāpe viņam ir par to, ka pašlaik līdzjutēji vairāk atceras karjeras neveiksmīgās beigas nekā to, ko viņš paveica labākajos gados. "Uzskatu, ka man bija ļoti laba karjera, es daudz ko sasniedzu, biju pirmais draftētais. Tomēr atceras tikai, ka tu nevari iemest sodiņus, laiku, kad tu nespēlēji un sēdēji uz soliņa. Par to man ir škrobe, bet ne uz vienu ļaunu prātu neturu, saka kādreizējais basketbolists. Kā zināms, pirms Biedriņa Latvija NBA bija pārstāvēta tikai 13 spēlēs, kuras aizvadīja Gundars Vētra, tāpēc tolaik daudzu prātos valdīja doma, ka Latvijas sportistiem NBA tikt ir nereāli. Tieši Andris Biedriņš bija pirmais, kurš pierādīja pretējo. Andris bija pirmā neatkarīgās Latvijas sporta superzvaigzne, kurš, pateicoties Dieva dotam augumam, talantam un darbam, guva lielus panākumus, tāpēc nav pelnījis stereotipus, kādi šobrīd sabiedrībā pastāv, – tusētājs, nemāk trāpīt soda metienus, turklāt spēlē bez motivācijas.

Atšķiriet vai iegādājieties ekiosks.lv decembra žurnālu, lasiet plašo interviju un veidojiet savu viedokli par spēlētāju, ar kuru Latvijai vajadzētu lepoties


Šī ir žurnāla Sporta Avīze decembra numura redakcijas sleja! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā