Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Fizioterapeits Osovskis: Lielākā daļa cilvēku joprojām sēž, kur pagadās

"Šausmas, kādi mājsēdes cilvēki nāk pie manis. Ir ļoti lielas problēmas ar lieko svaru," intervijā izdevuma Sporta Avīze aprīļa numuram neslēpj viens no valsts vadošajiem fizioterapeitiem Mareks Osovskis, kurš pielicis roku daudzu Latvijas labāko sportistu ceļā uz virsotnēm un tituliem, bet pirms kāda laika atvēris privātpraksi.

Osovskis bijis divkārtējā olimpiskā čempiona BMX Māra Štromberga labā roka viņa "zelta laikmetā", tāpat daudzus gadus bijis blakus bokserim Mairim Briedim, svarcēlājam Viktoram Ščerbatiham, daudzcīņniecei Laurai Ikauniecei un citiem valsts vadošajiem atlētiem. Profesionālajā sportā uzkrāto pieredzi viņš šobrīd liek lietā savā privātpraksē, bet nenoliedz - emocijas velk atpakaļ sportā. 

Speciālistam ir visai drūmi novērojumi par to, kā gadu ilgā mājsēde pandēmijas laikā ietekmējusi iedzīvotāju veselību. "Šausmas, kādi mājsēdes cilvēki nāk pie manis. Ir ļoti lielas problēmas ar lieko svaru. Tas, ka cilvēki vispār neiet ārā un nekustas, nežēlīgi iespaidos sirds un asinsvadu saslimšanu. Mēs jau tā bijām šo slimību saraksta augšgalā, tagad būs vēl trakāk. Kad uzliesmojums beigsies, sāks runāt, ko darīt ar šīm problēmām, bet jau būs par vēlu," viņš saka, piebilstot, ka daudzi biroju darbinieki sagādā problēmas savai mugurai, jo sēž, kur pagadās. "Priecē, ka daudzas darba vietas sākušas domāt par saviem darbiniekiem. Man pacienti stāsta, ka nav tik traki, viņiem darbs noorganizējis datora galdu un krēslu. To dzirdu diezgan bieži. Tomēr, protams, lielākā daļa joprojām sēž, kur pagadās – kafijas galdiņš, gulta, dīvāns. Tas sagādā lielas problēmas mugurai. Lai šādi cilvēki atgrieztos pie fiziskās formas, būs daudz jāvingro."

Speciālists arīdzan norāda uz vēl citiem riskiem, ko rada nepiemērota poza pie galda. "Tas, ka sēdi un nekusties, rada aptaukošanos, bet pozas, kas mums ir sēžot, pārslogo un deformē mugurkaulu. Pirms pāris dienām man tieši bija pacients ar masīvu diska trūci kakla daļā. Viņš nekad nav smagi kritis, cietis avārijā vai sportojis, bet ir sēdoša darba veicējs ar hobiju iet garus gabalus pārgājienos, tātad arī fiziski diezgan aktīvs. Izpētot viņa kakla stāvokli, sapratu, ka, visticamāk, trūce dabūta, sēžot darbā. Viņš ir augumā pagarš, galds par zemu un visu laiku mēģina ieņemt pozu, lai varētu redzēt datorā."

"Vispirms jāiekārto darba galds un vieta. Internetā aprakstīts, kāds ir ideālais galda augstums, kā jātur rokas, kājas, kādam jābūt krēslam. 40 minūtes strādājam, desmit kaut kur aizejam. Smēķēt nevajag, jo tā būtu nākamā galējība, bet, ja ir iespējas, iziet ārā vai padarīt ko citu," stāsta fizioterapeits.

Pilnu interviju ar Mareku Osovski par šo un daudzām citām tēmām lasiet Sporta Avīzes aprīļa numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi