Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ārvalstu sportisti varēs turpināt treniņus Siguldas ledus trasē

Stājoties spēkā jaunajiem ierobežojošajiem noteikumiem, ārvalstu sportisti varēs turpināt treniņus Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē, sarunā ar aģentūru LETA atzīmēja trases direktors Dainis Dukurs.

Otrdien Ministru kabinets atbalstīja Veselības ministrijas (VM) priekšlikumu no 17.oktobra līdz 6.novembrim aizliegt organizēt sporta pasākumus, ka arī aizliegt kolektīvos sporta treniņus iekštelpās, pamatojot ar to, ka Covid-19 izplatība ir saistīta arī ar sporta kolektīvu darbību. Šie noteikumi neattiecas uz starptautiskiem sporta pasākumiem, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta sacensībām pieaugušajiem. Tāpat tie neattiecas uz Latvijas pieaugušo izlases, Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu treniņiem.

Tā kā Eiropā daudzviet trases ir slēgtas, tad Siguldā pirms gaidāmās sezonas treniņus aizvada vairāku valstu sportisti, piemēram Austrijas un Vācijas kamaniņu braucēji, kā arī Ukrainas skeletonisti, Polijas un Čehijas pārstāvji. Krievijas plašsaziņas līdzekļi šonedēļ ziņoja, ka Siguldā novembrī vēlētos ierasties arī šīs valsts sportisti, tomēr viņiem treniņnometne Latvijā ies secen.

"Trase ir atvērta visiem no 5. līdz 31.oktobrim. Tie, kas varēja, ir atbraukuši. Latvijas Bobsleja un skeletona federācija (LBSF) un Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) pieņēma, ka trase ir atvērta starptautiskajiem treniņiem līdz 31.oktobrim. Tā kā sezona sākas nedēļu ātrāk, tad arī treniņi beigsies nedēļu ātrāk. Starptautiskā Kamaniņu sporta federācija (FIL) saviem sportistiem Siguldā ļāva trenēties nedaudz ilgāk," stāstīja Dukurs.

Viņš arī atzīmēja, ka trasē tiek strikti ievēroti drošības pasākumi Covid-19 izplatības ierobežošanai. "Nevaram uzņem tik daudz, cik iepriekš, jo šogad darbs rit krietni citādāk - dezinficējam telpas, pa grupām dalām garderobes un mašīnas, kas ved augšā sportistus," par jaunajiem apstākļiem teica Dukurs.

Tāpat kā Latvijas izlašu sportisti, arī ārvalstu braucēji varēs trasē turpināt treniņus pēc 17.oktobra.

"Ārzemnieki varēs trenēties, jo šīs treniņnometnes ir starptautisko federāciju kalendāros. Mēs varam strādāt ar tiem sportistiem, kas ir Siguldā," uzsvēra Dukurs, piebilstot, ka visu ārzemju sportisti esot apzinīgi attiecībā uz Covid-19 piesardzības pasākumiem. "Piemēram, itāļu kamaniņu braucējam dzimtenē bija pozitīvs Covid-19 tests, un visa komanda palika mājās. Piezvanīja, godīgi pateica un nebrauca. Savukārt atbraukušajiem nemitīgi atgādinām, lai uzturas tikai starp viesnīcu un sporta bāzi, cenšoties nenovirzīties no maršruta."

Ņemot vērā ceļošanas ierobežojumus un piesardzības pasākumus, šogad trases ieņēmumu būs mazāki.

"Vasarā parasti notiek treniņi ar skrituļkamanām, bet šogad trenējās tikai Latvijas sportisti. Jau trešajā ceturksnī ir mazāki ieņēmumi, bet rēķini un nodokļi ir samaksāti. Šobrīd turamies un strādājam," atzina Dukurs.

Viņš atteicās prognozēt, vai bobsleja un skeletona Pasaules kausa sezonas pirmie divi posmi, kas Siguldā paredzēti no 16. līdz 29.novembrim notiks ar skatītāju klātbūtni.

"Ir diezgan liela teritorija, kurā izvietot skatītājus. Ja LBSF sadarbībā ar mums spēs to noorganizēt, tad būtu labi, ja sacensības notiktu ar skatītāju klātbūtni. Ja IBSF pateiks, ka skatītāji nevar būt, tad viņu nebūs," uzsvēra Dukurs.

Trases direktors arī atklāja, ka katru dienu saņem siguldiešu satrauktus jautājumus par sportistu treniņiem.

"Sportists Siguldā ierodas ar trīs dienu vecu negatīvu testu, pēc ierašanās uztaisa vēl vienu, sagaida rezultātu un tikai tad dodas trasē. Nākamais tests paredzēts pēc piecām dienām. Tie ir trīs testi astoņu dienu laikā. Rudenī uz Siguldu brauc daudz cilvēku, kuri skatās uz kokiem lapas, taču es šaubos, vai viņiem ir trīs negatīvi testi astoņās dienās," stāstīja Dukurs.

Viņš atzīmēja, ka sportisti nav tie bīstamākie, kas varētu radīt inficēšanās draudus, turklāt trasē doties var tikai ar negatīvu Covid-19 testu.

"Ar sportistiem komunicējam par iespējām veikt testus. Daļa no viņiem izmanto iespēju veikt testu citur Latvijā, lai pēc iespējas ātrāk dabūtu atbildi un varētu doties trasē," teica Dukurs.

Atbildot uz jautājumu, vai, viņaprāt, sezonas sāksies laikus un noritēs kā plānots, Dukurs pieļāva iespēju, ka varētu būt kādas izmaiņas.

"Kad sākām liet ledu, bija pārliecība, ka viss notiks kā plānots. Var gadīties, ka valdība pieņem vēl kādus stingrākus mērus. Gatavojamies sezonai ar citādāku plānošanu, piemēram, nodalām telpas un garderobes. Gādājam, lai bobslejisti ar skeletonistiem visu laiku būtu nošķirti. Esam pārdomājuši, kā virzīt sportistu plūsmas. Gribētu, lai notiek šie mači," uzsvēra Dukurs.

Eiropas kauss bobslejā un skeletonā Siguldā paredzēts no 12. līdz 20.decembrim, bet Pasaules kauss kamaniņu sportā - 9. un 10.janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi