Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jāpārvietojas ar kruķiem

Haralds Silovs: ja iegrieztu mazlietiņ zemāk vai tuvāk ķermeņa vidum, sekas būtu nopietnākas.

Ārkārtīgi neveiksmīgi pasaules čempionāts pirms dažām nedēļām priekšlaicīgi noslēdzās ātrslidotājam Haraldam Silovam. Masu starta fināla pēdējā pagriezienā viņam krievs Ruslans Zaharovs cīņas karstumā ar slidu potītes reģionā iebrauca tik dziļi, ka pārgrieza divas cīpslas. Dažus brīžus vēlāk Silovs zaudēja līdzsvaru un nokrita. Tobrīd viņš vēl pilnībā neapzinājās traumas esamību, jo neko nejuta adrenalīna ietekmē. Pirmā doma bija – sabojāta slida. Šobrīd viņš atgūstas no traumas un pauž pārliecību, ka atgriezīsies spēcīgāks.

Slidas ir kā naži

Nākamais ir olimpiskais gads, kas likmes padara augstākas. Guvis smagāko savainojumu karjerā, Silovam vēl ir laiks atgūties. Liktenīgajā slidojumā viņš cīnījās par vietu labāko piecniekā, tomēr notikumi, strauji tuvojoties finišam, visu apgrieza kājām gaisā. Brīdī, kad Silovam iegrieza, viņš to nejuta. "Es neko nejutu. Pat nezināju, ka esmu sagriezts. Izslidoju ārā no pagrieziena, noliku lejā kreiso kāju, zaudēju līdzsvaru un sāku krist atpakaļ. Tobrīd nesapratu, kāpēc tā notiek. Pirmā doma bija, ka slida ir salauzta. Pilnībā nebija kontroles, kritu un nesapratu iemeslu. Nokritu, cēlos kājās un otrreiz zaudēju līdzsvaru. Kad otrreiz piecēlos kājās, paskatījos lejā un ieraudzīju, ka ir pārgriezts, lai gan asinis nešļācās ārā, tomēr redzēju to caurumu, kas bija virs slidas. Tad man saslēdzās, kāpēc es nenoturēju līdzsvaru," notikumus pēdējā pagriezienā rekonstruē Silovs. "Man pārgrieza divas saites. Iegrieza nestandarta vietā un diezgan dziļi, ka bija pārgriezts pilnīgi uz pusēm. Operācijā atgrieza visu vēl vairāk un rēta ir lielāka. Slidas ir kā naži, tās ir plānas. Dažreiz pašam sanācis neveikli izdarīties, asinot slidas, kad ar roku netīšām uzsitu tām. Kants ir tik asa un metāls ir tik ciets, ka sagriezties ir elementāri." Pēc kritiena un traumas gūšanas Silovs pat piecēlās kājās un aizslidoja līdz finišam, ieņemot 13. vietu. Pēc tam ātrslidotājs nosignalizēja, ka kaut kas nav kārtībā, un lūdza pēc mediķu palīdzības. "Atnāca mediķi un ar ratiņiem aizveda uz medicīnisko telpu. Tur lēnām novilka slidu, iešpricēja anestēziju. Tad viņi varēja apskatīties traumu, notīrīt brūci un saprata, ka jābrauc uz slimnīcu, jo bija aizdomas par cīpslu pārgriešanu. Tad mani "sapakoja" un aizveda uz slimnīcu, kur atnāca ortopēds. Viņš apskatījās un ieraudzīja, ka viena no cīpslām ir pārgriezta un obligāti jāveic operāciju. Tās nedēļas nogalē tieši sakrita, ka Nīderlandē viss bija aizsalis. Visi cilvēki slidoja, tāpēc bija ārkārtīgs pieplūdums ar traumām un mani uzreiz nevarēja operēt, bija jāgaida nākamās dienas rīts. Ar pāris šuvēm savilka rētu un aizsūtīja uz viesnīcu. Nākamajā rītā mani operēja. Operācijas laikā redzēja, ka ir vēl viena maza cīpsla sagriezta. Tad visu sašuva kopā un nofotogrāfēja, lai es varētu parādīt Latvijas sporta ārstiem, kas zinātu labāk, kā rehabilitēties pēc šādas traumas."

Silova karjerā tā ir smagākā trauma. Pirms diviem gadiem Pasaules kausa posmā Soltleiksitijā kritienā viņš salauza divus plaukstas kaulus. Arī toreiz kritienu izraisīja krievu ātrslidotājs Zaharovs, kurš nepatikšanas radīja arī šogad pasaules čempionātā. "Pēc finiša man iekšēji bija dusmas. Zaharovs otro reizi tādā pašā stilā mani nogāza. Tā nebija mana vaina. Atrados vienkārši nepareizā vietā un laikā. Lai gan zinu, ka viņš speciāli to negribēja un nedarīja, tik un tā uz viņu ir nelielas dusmas." Ar Zaharova pārgalvību nācies saskarties arī citiem ātrslidotājiem. "Esmu dzirdējis no vairākiem slidotājiem, ka ir līdzīgā veidā saskārušies ar Zaharovu. Man abi precedenti ar viņu beigušies ar traumām. Viņš ielien iekšmalā un izgrūž ārā. Šeit nav nekas darīts speciāli. Viņš bija ļoti pārgalvīgs. Tas liecina, ka pie šādām situācijām iznākums būs tāds pats."

Neveiksmīgāka grieziena rezultātā pastāvēja arī scenārijs, ka ātrslidotāja karjera Silovam būtu jābeidz, ja pārgrieztu Ahilleja cīpslu vai nervus. "Biju mazliet noraizējies, vai nervi nav pārgriezti. Uzreiz sapratu, ka tas ir ļoti nopietni. Ja iegrieztu mazlietiņ zemāk vai tuvāk ķermeņa vidum, tad sekas būtu daudz nopietnākas. It kā vienmēr var būt sliktāk, bet arī šī trauma ir pietiekami nopietna. Savainojums ir ļoti tuvu tam, lai ietekmētu manu turpmāko slidošanas karjeru. Atkopšanās ir ļoti individuāla. Kā būs, to neviens nezina. Mana iekšējā pārliecība ir tāda, ka atgriezīšos spēcīgāks. Ir tāda sajūta, bet nekas nav garantēts."

Nākamās sešas nedēļas savainoto potīti nevarēs kustināt. Cīpslām vajag vismaz 12 nedēļu atkopšanās periodu, lai uz tām varētu likt lielāku slodzi. "Pēc sešām nedēļām varēšu sākt darīt ko vieglāku. Domāju, ātrākais, kad varēšu domāt par slidām, ir pēc trim mēnešiem, bet sešu mēnešu laikā varētu būt atpakaļ līmenī un slidot, tomēr tas viss ir tikai teorētiski. Iespējams, atkopšanās notiks ātrāk, varbūt ilgāk. Grūti pateikt, cik tas ietekmēs slidošanu. Šajā laikā varu trenēt arī ko citu."

Aizgūts no šorttreka

Par pasaules čempionāta fināla slidojumu Silovs domājis daudz. Līdz pēdējam aplim viss bija kārtībā. Viņš atradās labā pozīcijā, bija labs potenciāls uzņemt ātrumu un izcīnīt augstu vietu finišā. "Ja paskatās tādus sprintus, tad neviens pēdējā aplī neslido pa iekšmalu. Tā kā viņš nāk no šorttreka, tad es pilnībā saprotu viņa domugājienu. Viņš grib būt no tiem slidotājiem, kas atšķirsies ar to, ka slido pa iekšu un izmanto to. Viņš vairāk ir spēka slidotājs, bet nav tik tehnisks." Problēmas radās jau starpfiniša taisnē vienu apli pirms finiša, kur Zaharovs centās ielīst Silovam pa iekšpusi ļoti agresīvā trajektorijā. "Pret mani nostrādāja tas, ka esmu bijis šorttrekists, un šorttrekā šādās situācijās vienmēr sedz iekšpusi. Tas notiek automātiski. Man instinktīvi nostrādāja, ka vēlos nosegt iekšmalu. Tagad, kad analizēju šo, tad principā rīkoties šādi bija mana kļūda, jo sedzu iekšmalu. Tādā veidā pats sev sabojāju trajektoriju, un tur bija arī neizbēgams kontakts. Masu startā ir liels ātrums. Līdzīgi ir auto sacensībās, kur, iebraucot pārāk ātri pagriezienā pa iekšējo trajektoriju, faktiski ir garantēts, ka iznesīs ārā. Tā arī notika. Zaharovs palika iekšpusē. Viņš manī ieskrēja ar roku, es zaudēju līdzsvaru un atdevu savu ātrumu kanādietim, kuru pastūmu uz priekšu.

Pēc tam Zaharovs atkal centās tikt man garām. Viņš centās slidot pa trajektoriju, ko ne slidas, ne ledus nespēj izturēt, tāpēc loģisks iznākums, ka viņš krīt. Ātrslidošanā masu startā tas nestrādā kā šorttrekā, kur ir citas slidas un ātrums. Tur ir iespējams agresīvi ieiet pa iekšpusi un noturēt iekšpusi. Kad viņš gāja pa iekšu, man vajadzēja pilnībā ignorēt, ka viņš ir iekšpusē, bet tā vietā, ieejot pagriezienā, paņemt vairāk ārēju trajektoriju. Šis precedents nākotnē liks man mainīt to, ka iekšpusē nav ko darīt. Finišā būtu bijis Top 4 vai 5. Tā bija mana īstā vieta. Cits stāsts, ja esi vadībā, šis ir pēdējais pagrieziens un cīnies par zelta medaļu. Tad šādi vēl varētu darīt, jo nevienu vairs nevarētu patraucēt un, ja tevi iznestu ārā, teorētiski būtu iespējams noturēt uzvaru. Bet, kad uz sprintu iet kādi astoņi sportisti vienā grupā, kontakts ir neizbēgams. Ir garantēts, ka būs grūstīšanās. Tā ir tāda slikta vieta, kur atrasties grupas sprintā, tieši pa vidu. Protams, tur ir mazāks pretvējš un tērē mazāk resursu, bet ir risks, ka notiek šādi."

Potītes nav pasargātas

Ātrslidošanā tērpi nav no drošākajiem. Tiem jābūt gan aerodinamiskiem, gan jāsargā sportisti. Šobrīd tērpā ir tikai atsevišķas daļas, kas nosacīti ir nesagriežamas, precīzāk, grūtāk sagriežamas. "Tirgū šobrīd praktiski nav nekā, kas mani būtu pasargājis no pašreizējās traumas. Visas vietas ir nosegtas, kur ir potenciāli augstākais risks sagriezties nāvējoši. Pret griezieniem pasargātas paduses, ceļi, cirkšņi, kakls. Tās daļas mēs saucam par nesagriežamām, tomēr pilnībā drošas tās vietas nav. Tas līmenis, kādā tērps nosedz ķermeni, nav pietiekošs. Domāju, potītes reģionam jābūt vairāk pasargātam, jo ir daudz gadījumu, kad tieši tur iegriež. Nesen ieviesa, ka jābūt nosegtai Ahilleja cīpslai. Tomēr ražotāji uztaisa produktu, viņi skatās, ka cenai jābūt izdevīgākai, un nav pievērsta tik liela uzmanība, cik ļoti tas pasargās," tērpu drošību vērtē Silovs. "Masu startā sprinti paliks tikai spraigāki. Būs kādi 12 cilvēki, kas visu laiku lauzīsies finišā uz priekšu. Būs līdzīgi kā šosejas riteņbraukšanā. Savstarpējās cīņās vienmēr būs noteikumu pārkāpšana. To es redzu daudzos sporta veidos. Kamēr tiesneši neredz, viss ir praktiski atļauts. Šeit arī ne vienmēr viss ir tīri, tāpēc sportistiem ir uzdevums no tā izvairīties un neradīt tādas situācijas. Tomēr, ja cīnies par zeltu, tad viss ķermenis ieslēdzas par to, ka jābūt pirmajam."

Haralds Silovs

  • Dzimis: 1986. gada 7. aprīlī
  • Pašlaik trenējas ātrslidošanā
  • Pirmais sportists OS, kurš startējis šorttrekā un ātrslidošanā
  • Piedalījies trijās OS (2010, 2014, 2018)
  • Rezultāti 2021. gadā: 13. vieta PČ masu startā, 5. vieta PK kopvērtējumā masu startā, 5. vieta PK 1. posmā masu startā, 8. vieta PK 2. posmā masu startā
  • Lielākais panākums ātrslidošanā: 4. vieta 2018. gada OS 1500 m distancē

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi