Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Acu kontakts

Vācu zinātnieki, no Fraunhofera institūta, beidzot ir radījuši sīku embriju tam, pēc kā jau gadiem kliedz ikviens video konferences organizētājs – ekrānu, kas vienlaicīgi spēj darboties arī kā video kamera. Pagaidām tikai zinātnisku prototipu.“Skaties man acīs, kad es ar tevi runāju” - šāds bezspēcīgs izmisuma sauciens skan no tēva mutes, kad tas mēģina aplauzt sava padsmitgadīgā dēlēna mēģinājumu pierādīt, kurš te ir galvenais.

Viņam vajag redzēt tā mazā prusaka acis, lai saprastu, kas viņam, ellē, ir padomā.Taču, ja šī saruna notiek internetā, izmantojot video zvanu, nekāds sakarīgs acu kontakts nav iespējams. Sarunu biedrs mazajā video logā blenž kaut kur uz leju, jo kamera atrodas viņa pieres augstumā.  Lai palūkotos acīs, patiesībā jālūr WEB kameras melnajā caurumā. Tā abi sarunu biedri runā katrs savā caurumā un par normālu dialogu patiesībā nevar būt ne runas.

Jaunā displeja ideja ir vienkārša kā zīmulis. Pamīšus gaismu izstarojošiem elementiem tiek izvietoti jutīgi elementi, kas uztver gaismu no ārpuses.

Par šo tehnoloģiju sajūsmā plaukstas sit acu zīlīšu kustību detektoru darboņi. Līdz šim programmas, kas reģistrē lietotāja acu bolīšanu, izmantoja vienu vai vairākas  video kameras ekrāna stūros vai malās. Tagad programmas līdz pikseļa precizitātei zinās, kuram ekrāna apgabalam lietotājs ir pievērsis uzmanību. Tas paver pilnīgi jaunas saskarnes iespējas ne tikai izklaides industrijai, kas, saprotams, ienesīs lielāko naudu, bet arī invalīdiem, kas daudz vieglāk varēs vadīt datoru ar skatienu.
Ekrānā tiek izmantotas OLED diodes nevis šķidrie kristāli, kuriem nepieciešams apgaismojums no sāniem vai aizmugures. Vienā plānā virsmā kā divas vafeles ir iestrādāti divi režģi – diožu režģis spīd cauri gaismas jutīgo elementu režģa “acīm”.

Pagaidām displeja izmērs ir vairāk nekā smieklīgs. Tas ir melnbalts, 1,2 cm mazs gabaliņš ar 320x240 punktu izšķirtspēju. Ekrāna kamera arī ir diezgan čābīga; tai ir tikai 12 punktu izšķirtspēja.

Taču, redzēsim, kurš smiesies pēdējais. Vācieši sola, ka ap 2011. gadu viņu rīcībā būs ekrāns, kas vienā mierā spēs izšķirt cilvēka acu kustības, filmēt un fotografēt ne sliktāk par mūsdienu digitālo fotokameru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko