Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

ASV Tieslietu Departaments iesūdz Apple un izdevējus

ASV Tieslietu Departaments (DoJ) iesūdzējis tiesā Apple un izdevējus Hachette, HarperCollins, Macmillan un Penguin par cenas fiksēšanu elektroniskā formātā Apple iBookstore izplatītajām grāmatām.

Tā ziņo aģentūra Bloomberg. Savukārt, pēc Reuters ziņām,ar atsevišķiem izdevējiem DoJ vedis izlīguma sarunas, bet Apple un Macmillan atteikušies šādu iespēju apspriest, uzskatot, ka Apple izvēlētais tirdzniecības modelis veicina konkurenci tirgū, kurā līdz šim dominēja Amazon.

Pēc būtības, atšķirība ir sekojoša: Apple gadījumā (tā sauktais "aģentūras modelis) tiek fiksēta grāmatas cena iBookstore, no kura 70% saņem izdevējs, bet 30% – Apple. Amazon gadījumā tiek izmantots tā sauktais "vairumtirdzniecības modelis", kad Amazon iepērk no izdevējiem grāmatas vairumā, un pēc tam jau pati nosaka grāmatu pārdošanas cenu, kas vairākkārt izsauca izdevēju neapmierinātību, kad Amazon pārdeva grāmatas ar zaudējumiem (kuri galu galā jāsedz izdevējiem).

Āģentūras modelī grāmatas gala cena ir mazliet augstāka, toties izdevējiem ir garantija saņemt nopelnīto naudu un izvairīties no zaudējumiem. Vienlaikus visi izdevēji no savas puses apņemas nepārdot grāmatas lētāk par norunāto cenu. Izdevēji vērsās pie Amazon ar prasību pārorientēties uz aģentūras modeli, vai arī palikt bez grāmatām.

Konkurences uzraugi (DoJ personā) apņēmušies izvērtēt, vai šāds "aģentūras modelis" nav uzskatāms par konkurenci ierobežojošu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko