Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Cilvēki novilcina leduslaikmeta iestāšanos

Globālajai sasilšanai parasti tiek piešķirta negatīva nokrāsa, jo to saista ar dzeramā ūdens krājumu izsīkšanu siltajās zemēs un spēcīgām dabas stihijām. Taču, ja cilvēki nebūtu salaiduši atmosfērā siltumnīcas efektu radošās izplūdes gāzes, jau pašlaik intensīvi apdzīvoto ziemeļu puslodes daļu sāktu pārklāt nekūstoša ledus kārta, apgalvo skotu zinātnieki.

Edinburgas universitātes klimata pētnieks Tomass Kraulijs kopā ar kolēģi no Toronto universitātes Viljamu Haidu izrēķinājuši, ka jau tagad pasaulē bija jāsākas jaunam leduslaikmetam, kas būšot skarbākais vismaz pēdējos miljons gados. Taču, pateicoties oglekļa dioksīdam, kas izplūst no automašīnām un rūpnīcu skursteņiem, gaisa temperatūras pazemināšanās esot aizkavēta uz nenoteiktu laiku. Tiesa, cilvēku rīcība nespēs apturēt planētas atdzišanu pavisam. Pēc 10 līdz 100 tūkstošiem gadu lielāko daļu Kanādas, Eiropas un Āzijas klāšot bieza un gadalaiku būtiski neietekmēta ledus kārta kā Antarktikā.

Pēdējo trīs miljonu gadu laikā zemeslode piedzīvojusi desmitiem leduslaikmetu. Vidēji šāds posms ilgst 41 tūkstoti gadu, taču pēdējā pusmiljonā gadu aukstie laikmeti ilguši pat līdz simt tūkstošiem gadu, turklāt katrs nākamais sasaluma periods bijis bargāks par iepriekšējo. "Pēdējie divi bija vieni no lielākajiem, kādi jebkad bijuši," T.Kraulijs stāstīja žurnālam National Geographic. Modelējot ar datoru, abi pētnieki ar izbrīnu konstatējuši, ka nākamais ledus laikmets būs vēl mežonīgāks. Piemēram, no Anglijas līdz Sibīrijai, tātad arī pāri Latvijas teritorijai, stiepsies 3,5 kilometrus bieza ledus sega.

Zinātnieki sliecas domāt, ka saražoto izplūdes gāzu daudzums ir pietiekams, lai novilcinātu mūžīgās ziemas iestāšanos. Tomēr viņi nevar pateikt, kas notiktu ar planētu, ja nebūtu sākusies rūpnieciskā revolūcija. "Pašreizējā siltumnīcas gāzu koncentrācija ir līdzīga tai, kāda bija pirms trim miljoniem gadu, un ir pietiekami liela, lai aizturētu leduslaikmetu uz vairākiem simtiem tūkstošiem gadu," piekrīt ar pētījumu nesaistītā senlaiku klimata pētniece Lorēna Lisecki no Kalifornijas universitātes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko