Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Gulbis: Latvija kļūst par konkurētspējīgu datu tranzītvalsti Eiropas mērogā

Trešdien, 24.aprīlī Rīgā nodots ekspluatācijā datu centrs „Dattum”, kas ir drošākais datu glabāšanas centrs Baltijā un Ziemeļeiropas valstīs. „Dattum” ieguvis pasaules līmeņa drošības TIER III sertifikātu, paverot plašas iespējas Latvijas konkurētspējas veicināšanai starptautiskā līmenī. Līdz ar vērienīgā investīciju projekta noslēgumu, Lattelecom nodrošinājis visus priekšnosacījumus, lai Latvija kļūtu par datu pārraides tranzītvalsti starp Eiropu un NVS valstīm, atstājot būtisku ietekmi uz valsts tautsaimniecības attīstību un inovatīvu pakalpojumu pieejamību.

„Dattum” primārā mērķauditorija ir biznesa nozares, kurās ir milzīgs datu apjoms un vitāli svarīga datu drošība un ātra datu apmaiņa, piemēram, bankas, apdrošinātāji, mazumtirdzniecības, loģistikas u.c. pakalpojumu sniedzēji. Plānots, ka lielākā daļa „Dattum” klientu būs ārvalstu kompānijas – Lattelecom pakalpojumu eksports plānots aptuveni 80% apmērā, savukārt Latvijas klienti sastādīs piektdaļu no kopapjoma. „Dattum” portfelī ir plašs pakalpojumu klāsts, tostarp datu centra izmantošana kā rezerve esošajai IT&T infrastruktūrai, tehnikas noma, iekārtu izvietošana, sistēmu administrēšana, datu rezerves kopiju veidošana un glabāšana, virtuālo serveru un virtuālo darbavietu veidošana, kas ļauj klientiem veikt attālinātas darbības no jebkuras vietas, kur pieejams internets. „Digitālās pasaules apjomi ik gadus pieaug ģeometriskā progresijā un prognozes liecina, ka tuvāko septiņu gadu laikā internetam būs pieslēgti vairāk nekā 50 miljardi ierīču, ap 10 ierīcēm uz katru vidusmēra iedzīvotāju. Uzņēmējdarbībai izšķiroša nozīme ir drošība un nepārtraukta pieejamība datiem. Pētījumi liecina, ka 60% uzņēmumu, kas kādu iemeslu dēļ pazaudē biznesam kritiskus datus, diemžēl bankrotē tuvākā pusgada laikā. TIER III sertifikāts nosaka ļoti augstus drošības standartus. Un tā ir reāla garantija, atšķirībā no līdzīgu pakalpojumu sniedzējiem, kuru datu centri it kā būvēti pēc analogiem standartiem. Sistēmas ir vairākkārt dublētas, nodrošināta sešpakāpju drošības sistēma, sākot no biometriskās piekļuves kontroles, līdz drošības sensoriem un fiziskajai apsardzei. Savukārt datu centru darbības nepārtrauktība tiek nodrošināta ar četru lieljaudas ģeneratoru palīdzību,” uzsver Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis. Līdz ar to klienti iegūs visaugstākā līmeņa datu drošību un aizsardzību, iespēju izmantot 1. ātrāko internetu Eiropā un datu neaizskaramības garantiju, pateicoties Latvijas tiesiskajam regulējumam, kas ietver ļoti augstas datu aizsardzības prasības. „Dattum” atklāšanas laikā aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzvēra, ka Latvijas biznesa veiksme ir visas Latvijas valsts veiksme: „Skatoties uz jauno datu centru, es to redzu lielā kontekstā ar kopējo valsts attīstību un drošības sistēmām. „Dattum” ir ne tikai tuvāk lietotājiem, bet arī drošāk. Tas ir izcils panākums! Ceram uz ļoti nopietnu sadarbību valsts institūciju un tehnoloģiju uzņēmumu starpā!”.

Savukārt centra sertificētājs, Uptime Institute izpilddirektors Filips Kollertons (Philip Collerton) atzinīgi vērtēja Lattelecom paveikto „Dattum” izbūvē un sertificēšanā. „Sertifikācija ir ārkārtīgi svarīga, vienīgi sertificēti centri var izmantot apzīmējumu TIER III, kas ir visā pasaulē atzīts standarts un apliecināts ar neatkarīgas trešās puses – Uptime Institute – izsniegtu sertifikātu. Pasaulē ir tikai 46 TIER III sertificēti centri, viens no tiem tagad arī Latvijā. Apsveicu jūs ar šo lielisko sasniegumu,” norāda F.Kollertons.

Datu centra „Dattum” izveide ir loģisks investīciju projekta turpinājums pēc optiskās šķiedras maģistrāles „Baltic Highway” izbūves 2012.gada rudenī. Tēlaini izsakoties, ja „Baltic Highway” nodrošina datu plūsmu jeb asinsriti, tad „Dattum” ir datu krātuve jeb sirds, kas garantē augstākajiem drošības standartiem atbilstošu datu glabāšanu. „Dattum” ir vienīgais datu glabāšanas centrs Baltijā un Ziemeļeiropā, kas ieguvis augstāko pasaules līmeņa drošības apliecinājumu - TIER III ekspluatācijas sertifikātu. Pasaulē pieejami vien aptuveni 50 šāda līmeņa datu centri, no tiem Eiropā – mazāk par 10.

„Dattum” sertificēšanu veica Uptime Institute, kas ir vadošā kompānija šajā jomā. Uptime Institute pašlaik ir vienīgais uzņēmums pasaulē, kas jau ilgstoši sertificē gan datu centru projektus un izbūves atbilstību standartiem, gan arī ekspluatācijas atbilstību, lai nodrošinātu datu centru darbības ilgtspēju.

Būtiskākie fakti par „Dattum” kapacitāti un tehniskajiem parametriem:

  • Pirmais TIER III drošības līmeņa sertificēts datu centrs Baltijā un Ziemeļeiropā.
  • 400 Gbps - stiklšķiedras optikas pieslēgums 10 Gbps, taču Baltic Highway nodrošina paplašinājumu pat 10 reizes - līdz 400 Gbps.
  • Pasaulē ir aptuveni ir 2500 datu centri. Ar pasaulē atzīto TIER III sertifikātu šobrīd sertificēti tikai 2% jeb 50 datu centri, no tiem Eiropā – mazāk nekā 10, viens no tiem tagad atrodas arī Latvijā.
  • Objektā izvietoti 1500 datu centra drošības, elektrības, temperatūras sensori.
  • „Dattum” ir 4500 serveru vietas.
  • Videi draudzīga dzesēšanas sistēma (dry cooling) un Zaļā gāze IG-55.
  • 2 elektrības pievadi – Latvenergo un alternatīvi dīzeļģeneratori.
  • Objektā izvietoto dīzeļģeneratoru jauda spēj uzturēt elektrību pilsētai (ap 10 000 iedzīvotājiem) piecu gadu garumā.
  • Ugunsdrošo kabeļu kopējais garums datu centrā ir 100km.
  • Seši drošības līmeņi - fiziskā, biometriskā, elektroniskā, video novērošana, perimetra kontrole, drošības sensori.
  • Klientiem iespējas izmantot kvalitatīvākus un ekonomiski izdevīgākus datu pārraides pakalpojumus, attīstot jaunus, uz interneta infrastruktūru balstītus e-pakalpojumus Rietumu un Austrumu virzienā.
  • Nozīmīgākie ieguvumi klientiem: visaugstākā līmeņa klientu datu drošība un aizsardzība; iespēja izmantot 1. ātrāko datu pārraides tīklu Eiropā; Latvijā ir vienas augstākajām datu aizsardzības prasībām.

Datu centra „Dattum” īpašnieks ir SIA Lattelecom. Pakalpojumus nodrošina SIA Lattelecom Technology. Datu centra projektētājs un būvētājs ir SIA Citrus Solutions.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko