Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Jupiters pazaudējis vienu no gredzeniem

Saules sistēmas lielākā planēta pazaudējusi vienu no divām masīvajām jostām ap savu vidukli, liekot kosmosa pētniekiem lauzīt galvu par mīklainiem notikumiem uz gāzveida bumbas.

Ikoniskās platās jostas ap milzu planētas vidu izveidojušās, atmosfēras gaisa straumēm sastumjot kopā mākoņus. Jupitera straujās rotācijas dēļ vēji virs planētas pārvietojas ar ātrumu līdz 500 kilometriem stundā, tādēļ mākoņi nespēj vienatnē noturēties pretī spiedienam.

«Parasti ap Jupiteru ir divas tumšas joslas. Tagad tur ir tikai viena,» žurnāla Sky&Telescope redaktors Alans Makroberts National Geographic vortālam stāstīja, ka no ekvatora uz dienvidiem esošā josta izzudusi.

Lai gan parādība iepriekš jau ir manīta, astronomi tomēr nav izskaidrojuši tās cēloņus. Kalifornijas tehnisko zinātņu institūta planētu pētnieks Endrū Ingersols zina teikt, ka uz Jupitera esot vairāk nekā desmit gaisa strūklu, kas plūst gan no austrumiem, gan rietumiem. To radītie mākoņi veido Jupiteram raksturīgās krāsainās svītras. Zudušās jostas pamatā ir par planētu Zeme trīsreiz lielāks spēcīgs vētras virpulis, kas gaisā sajauc dažādas daļiņas un atkarībā no to proporcijas mainās jostas krāsa - no tumši sarkanas līdz bālai. Lielākoties svītra esot oranža.

Astronomi uzskata, ka mākoņi sastāv no amonjaka, ūdeņraža sulfīda un citām vielām, kas atšķirīgi reaģē uz vides izmaiņām, piemēram Saules starojumu. Iespējams, jostu krāsa mainās šo faktoru maiņas dēļ.

«Mums vēl jātiek skaidrībā ar krāsām. Tās varētu būt sēra sastāvdaļas, organiskas sastāvdaļas vai pat par fosforu eksotiskākas vielas. Mēs nezinām ķīmisko sastāvu,» piebilst E. Ingersols.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko