Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Jūrā un pludmalē

Pirms vairāk nekā 47 miljoniem gadu kāda valene gatavojās dzemdībām. Lai laistu mazuli pasaulē, jūras zīdītājs bija izrāpojis uz sauszemes un tur gājis bojā. Milzis bija ticis uz sauszemes pēc paša gribas, jo pludmales smiltis bija tā dzemdību nams.

Izpētot Pakistānā atrastās vaļveidīgo kārtas dzīvnieka fosilijas, zinātnieki konstatēja, ka tā nedzimušais mazulis ķermenī atradies ar galvu uz leju. Tādu pozu auglis ieņem sauszemes zīdītāju, ne moderno vaļu vēderā. Mazulim jau bija izveidojušies zobi, un tas nozīmē, ka līdz nākšanai pasaulē bija pāris dienas.

Pazīmes pamudināja paleontologus izvirzīt versiju, ka dzīvnieks lielāko daļu mūža pavadījis ūdenī, bet bērnus dzemdējis uz sauszemes. Tas nav sensacionāls atklājums. Ir zināms, ka eocēna laikmetā pirms 33,7- 54,8 miljoniem gadu vaļi pārcēlās no dzīves uz sauszemes uz dzīvi jūrās. Tomēr šis atradums ļauj papildināt zināšanas par seno vaļu dzīvesveidu.

Dzīvnieks bijis 2,6 metrus garš un svēris virs 300 kilogramiem. Tā kā tā bija mātīte, zinātnieki pieņem, ka tēviņi bijuši mazliet masīvāki. Iepriekš nezināmā suga, kas nosaukta par Maiacetus inuus, ietilpst tajā pašā dzīvnieku grupā, kurā mūsdienu vaļi un delfīni. Maiacetus inuus esot bijusi zobiem pilna mute un nāsis degungalā. Līdzīgas iezīmes ir tagadējiem sauszemes zīdītājiem.

Dzīvniekiem bija četras kājas, ko izmantoja gan peldēšanai, gan rāpošanai. Lai arī īsās ķepiņas spējušas noturēt dzīvnieka svaru, tas nevarējis "aizkārpīties" pārāk tālu prom no ūdens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko