Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kiberdraudi martā: «bezķermeņa» bots un pirmais Android domātais banku trojietis

Kaspersky Lab ir veicis 2012. gada martā konstatēto kiberdraudu analīzi. Pagājušajā mēnesī Kaspersky Lab speciālisti ir atklājuši unikālu uzbrukumu, kurā hakeri izmantoja kaitīgo programmatūru, kas spēj darboties, neveidojot datnes inficētajā sistēmā – «bezķermeņa» botu. Pētījuma gaitā tika noskaidrots, ka inficēšanai bija pakļauti dažu Krievijas tiešsaistes plašsaziņas līdzekļu, kas savās lapās izmanto ar AdFox tehnoloģijām organizēta tīkla tīzerus, tīmekļa vietņu apmeklētāji.

Uzbrukuma shēmas mērķis bija lietotāju konfidenciālās informācijas zagšana, lai piekļūtu vairāku lielu Krievijas banku internetbankas sistēmām. «Jau vairākus gadus mēs nebijām sastapušies ar šī retā veida kaitnieku – tā dēvēto «bezķermeņa» kaitīgo programmatūru,» paskaidroja Kaspersky Lab galvenais antivīrusu eksperts Aleksandrs Gostevs. «Un tas, ka programmatūra funkcionē vienīgi inficētā datora operatīvajā atmiņā, ievērojami sarežģī tās atklāšanas procesu, izmantojot antivīrusu.»

Kaspersky Lab eksperti jau sešus mēnešus turpina pētīt trojieti Duqu. Martā uzņēmuma ekspertiem izdevās noskaidrot, ka Duqu Framework ir izrakstīts valodā C un kompilēts, izmantojot MSVC 2008. Bez tam pagājušajā mēneši tika atklāts jauns draiveris, kas ir gandrīz pilnīgi tāds pats, kādi agrāk tika izmantoti Duqu. Tas nozīmē, ka pēc četru mēnešu pārtraukuma trojieša autori atkal ķērušies pie darba.

Visu mēnesi bija novērojama nepieredzēta Mac OS domāto kaitīgo programmatūru aktivitāte. Vienā no marta uzbrukumiem hakeri surogātpastā izplatīja JPG formāta erotiskos attēlus un par attēliem nomaskētas izpildāmas kaitīgās datnes. Vēl viens marta jaunums: kaitīgās programmatūras, kas par vadības serveriem izmanto Twitter. Lai izplatītu šīs kaitīgās programmatūras, ļaundari uzlauza 200tūkstošus WordPress pārvaldībā darbojošos emuāru.

Mobilo apdraudējumu segments martā tika papildināts ar pilnīgi jauna veida operētājsistēmai Android domātu banku trojieti. Jau agrāk pastāvēja trojieši, kas zog transakciju autentifikācijas kodus (mTAN), kurus bankas nosūta uz klienta tālruni īsziņā. Mēneša vidū tika atklāta kaitīgā programmatūra, kuras mērķis ir ne vien mTAN saturošo SMS, bet arī pašu lietotāja autentifikācijai internetbankas sistēmā nepieciešamo datu (lietotājvārda/paroles) zagšana. Eksperti uzskata, ka jaunās kaitīgās programmatūras izveidē ir iesaistīti krievvalodīgie vīrusu rakstītāji.

Ar visu pārskatu par kiberdraudu attīstību 2012.gada martā var iepazīties tīmekļa vietnē http://www.securelist.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko