Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Ko tad īsti svilinās Amazon Fire? (video)

Protams, ka pirmais upuris, kas ienāk prātā, ir Apple iPad – galu galā, ja reiz planšetdatoru tirgū, kurā šobrīd pārliecinoši dominē iPad, parādās jauns spēcīgs spēlētājs – Amazon Kindle Fire, tad nav jābrīnās, ka daudzi ar ierastu rokas kustību piekarina Amazon Fire planšetei "iPad killer" birku. Bet, ja paskatāmies tuvāk, tad tomēr potenciālo zaudētāju rindas ir krietni raibākas, un Apple nebūt nav pirmajās rindās.

Sāksim ar paradoksu: viens no zaudētājiem ir Google. Jā, lai arī Kindle Fire ir Android ierīce ar Amazon radītu grafiskās saskarnes interpretāciju, atcerēsimies, kas ir Google un kāpēc tā piedāvā Android bez maksas katram ražotājam, kurš ir ar mieru riskēt ar juridiski-finansiālām kolīzijām patentu frontē (vai visi lielākie Android ražotāji šobrīd maksā Microsoft par intelektuālā īpašuma izmantošanu, arī Oracle un Apple visai skaļi piesaka savas pretenzijas). Google mērķis jau nav pelnīt ar Android licencēšanu, bet gan izmantot to sava pamatbiznesa – interneta reklāmas – attīstīšanai. Tātad, tie ir Android lietotāju miljoni, kuri izmanto Google pakalpojumus un kurus kā interneta reklāmas aplūkotājus var pārdot reklāmdevējiem.

Ar Amazon Fire ir mazliet cits stāsts – Fire pircējs neizmanto Android Market un virkni citu Google pakalpojumu, jo tos aizvieto Amazon pašas aplikāciju veikals un milzīgie virtualizētā satura krājumi.

Ja atgriežamies pie ražotājiem, tad zem stiprākā sitiena nonāk tie, kas ražo ar Fire no lietotāja viedokļa salīdzināmas ierīces – elektroniskās grāmatas un, pats par sevi saprotams, planšetes.

Pie tam, vistiešākā konkurence izveidojas tieši ar jau tā labvēlīga tirgus liktens nelutinātajiem 7 collu Android un QNX planšetdatoru ražotājiem – Acer, Dell, Samsung, RIM un citiem.

Planšetes ekrānu mēra pa diagonāli, un tāpēc 7 collu planšetes ekrāns ir nevis 70% no 10 collu planšetes ekrāna, bet gan tikai 45%, kas padara to par stipri atšķirīgu ierīci no lietotāja pieredzes viedokļa. Protams, būs pircēji, kuri iPad vietā izvēlēsies Fire, taču tā nebūs masveida migrācija. Cita lieta – pārējie ražotāji, kuri līdz šim neveiksmīgi centušies iespraukties šķietami daudzsološajā tirgus nišā – ja jau izrādījās par grūtu konkurēt ar iPad 499 USD (pie mums – Ls 354) sākumcenu, tad ko lai iesāk ar 199 USD Amazon Fire? Jo īpaši, zinot, ka pašu planšeti Amazon tirgo ar zaudējumiem (ap 50 USD mīnusā), un zaudēto cer ar uzviju atgūt ar satura un pakalpojumu pārdošanu. Patiesībā varam samērā droši teikt, ka Amazon, ja vien spēs sakārtot piegādes ķēdi un ražošanu, Fire visai ātri izspiedīs no tirgus pārējos kumosa kārotājus, kuru skaits jau tāpat iet mazumā – Android plašetdatoru pilsoņkarā Amazon ir uzvarējusi, un arī RIM var noliegt baumas par PlayBook (ar QNX operētājsistēmu) priekšlaicīgu nāvi, vai nenoliegt, patiesībā tas ir tikai tuvākās nākotnes jautājums.

Apple iPad? – tas šoreiz izkāps no ūdens sauss, un par nopietnu konkurenci ar Amazon varēsim runāt tad, kad dienasgaismu ieraudzīs Fire 10 collu versija, par kuru labu laiku jau baumo, taču pagaidām nekas pa īstam nav zināms.

Pārējiem ražotājiem klāsies plāni, jo tādu, kas spēj nodrošināt gan pašas planšetes izstrādi un ražošanu, gan, pat vēl būtiskāk, plašu ērti iegādājama satura piedāvājumu, viņu vidū nav. Un līdz ar to nav arī iespēju dotēt ierīci uz nākotnē pārdodama satura rēķina.

Lūdzu, video, kur Amazon CEO Džefs Bezoss prezentē jaunās Kindle, tostarp, Kindle Fire (51 min):

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 23.10.2024

To, ka pāroties var ar jebkāda izskata un krāsas īpatni, vislabāk izpratušas zeķes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko