Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Latvijā uzbūvēta Baltijā lielākā saules elektrostacija

Latvijā uzbūvēta pirmā saules enerģijas elektrostacija rūpnieciskām vajadzībām, kas ir arī lielākā Baltijas valstīs, portālu Diena.lv informēja SIA Eko osta valdes priekšsēdētājs Andrejs Laškovs.

Viņš skaidroja, ka elektrostaciju veido 700 kvadrātmetru saules enerģijas paneļu ar  ražošanas jaudu līdz 120kw stundā. Projekta attīstītāji ir bīstamo atkritumu apsaimniekotājs SIA Eko osta sadarbībā ar SIA Zaļā Latvija un Fizikālās Enerģētikas institūtu (FEI).

Projekts realizēts, lai samazinātu siltumnīcas efekta gāzu (SEG) emisijas un veicinātu saules enerģijas izmantošanas tehnoloģiju pielietošanu bīstamo atkritumu, piemēram, nafta un atstrādātās eļļas, pārstrādes procesā. Pateicoties šim projektam gada laikā tiks iegūts 62 328 kg CO2 izmešu samazinājums, uzsvēra A.Laškovs.

"Līdz šim uzņēmuma attīrīšanas iekārtu darbības procesi tika nodrošināti kā kurināmo, izmantojot naftas produktu atlikumus, kas nenoliedzami rada CO2 izmešus. Šis projekts ir kvalitatīvi jauns solis Latvijā, kas parāda rūpniecisku uzņēmumu iespējas minimizēt negatīvo ietekmi uz vidi, kā arī Latvijas zinātnieku iespējas piedāvāt jaunākās atjaunojamo energoresursu tehnoloģijas un to praktisko pielietojumu modeļus konkrētos uzņēmumos", stāsta uzņēmuma vadītājs A.Laškovs.

Plānots, ka gada laikā saules elektrostacijas saražotā jauda veidos ne mazāk ka 150 000 kwh, kas nodrošinās rūpniecisko attīrīšanas iekārtu darbību. Saules elektrostacijas būvniecība realizēta ar Eiropas līdzfinansējuma piesaisti. Kopējais budžets ir 235 298 lati, no kuriem uzņēmuma pašfinansējums veido 60%.

Saules enerģijas elektrostacijas projekts turpina uzņēmuma Eko osta iepriekšējos gados uzsāktos projektus ar videi draudzīgu tehnoloģiju ieviešanu bīstamo atkritumu apsaimniekošanā -  attīrīšanas  iekārtu modernizāciju un biotehnoloģiskās fabrikas izveidi.

"Ar šo projektu mēs gribam lauzt mītu par saules enerģijas tehnoloģiju nepiemērotību šejienes klimatiskajiem apstākļiem, un apliecināt ekonomisko izdevīgumu un iespēju izmantot solārās tehnoloģijas rūpnieciska tipa uzņēmumiem," stāsta uzņēmējs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 23.10.2024

To, ka pāroties var ar jebkāda izskata un krāsas īpatni, vislabāk izpratušas zeķes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko