Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nakts maiņu darbs rada dzīvībai bīstamu haosu organismā

Neregulāru nakts maiņu darbs ne tikai izjauc normālu cilvēka bioritmu un organismā rada "haosu", bet ilgtermiņā var būt pat ļoti bīstams veselībai, brīdina pētnieki.Ilgstošs darbs neregulārās maiņās, jo īpaši naktī, paaugstina diabēta, vēža, liekā svara izraisīta infarkta risku, secinājuši pētnieki Miega izpētes centrā Lielbritānijā.

Neregulārs miegs izraisa traucējumus pašā dziļākajā molekulārajā līmenī, radot izmaiņas gan cilvēka hormonos, gan izmainot temperatūru, pazeminot fiziskās spējas, garastāvokli un smadzeņu darbību."Cilvēka organisms ir ieprogrammēts – tam jābūt aktīvam dienā, bet naktī miegā jāatpūšas. Vairāk nekā 97% šī bioloģiskā pulksteņa ritma gēnu "iziet no ierindas", ja laikus neejam gulēt. Tas izskaidro, kāpēc mēs tik slikti jūtamies pēc gariem pārlidojumiem ar lidmašīnu, kad nepieciešama aklimatizācija. Tas pats attiecas uz neregulāru maiņu darbu," norāda Miega izpētes centra pētnieks Saimons Arčers. Eksperimentā pētnieki novēroja izmaiņas 22 cilvēku organismos, kamēr tie savu dienas ritmu pielāgoja tipiskam maiņu strādnieka dienas ritmam. Pētnieki norāda, ka ikvienai šūnai, ikvienam orgānam ir savs ģenētiski noteikts dienas ritms, bet līdz ar strādāšanu nakts maiņās iekšējā sinhronizācija tiek pazaudēta."Iedomājaties, ka dzīvojat mājā, kur katrā istabā ir pulksteņi, taču tie katrs rāda savu laiku. Tas ir haoss," BBC pauda viens no pētniekiem.Kaut maiņu darba un neregulāra miega negatīvā ietekme uz veselību jau iepriekš nebija noslēpums, pētniekus šokēja tas, kādā tempā un apmēros organismā notiek minētās negatīvās pārmaiņas.

Top komentāri

koblenz
k
Lai "Grifs" aizdomājās ......
zzz
z
Jā, mazu brīdi strādāju Statoil nakstmaiņā ielika - es neko nesaprotu naktī, nāk miegs. Citi ar dara darbu naktīs... Dīvaini, vai tad dienā trūkst stundu...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko