Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pamāj šefam! DPA piedāvā risinājumu Skype sarunu kontrolei uzņēmumos.

Nav noslēpums, ka Skype komunikāciju un saturu uzņēmumos līdz šim nav izdevies veiksmīgi kontrolēt. Skype risinājums atrod savus veidus saziņai ārpus uzņēmuma tīkla politikai, drošības noteiktajiem standartiem kā arī komunikācija tiek šifrēta. Kā vienu no aspektiem var minēt faktu, ka ar Skype starpniecību tiek pārsūtīti arī faili, kas nereti satur vīrusus un uzņēmumā sūri grūti veidotā drošības sistēma vienkārši tiek apieta.

Otrs visai būtisks aspekts ir datu noplūde. Uzņēmumu darbinieki bieži vien sarakstoties neaizdomājoties izpauž zināmus faktus par uzņēmuma darbību, izsūta failus, kas nav domāti publiskai apskatei. Ne jau tīšām. Taču atrodas dzirdīgas ausis, kas prot šo informāciju izmantot pret uzņēmumu un nekautrējas to arī izdarīt.

Interesanti, ka hakeri, saskaņā ar KPMG pētījumu, ir tikai ceturtais datu noplūžu iemesls pēc kārtas, pirmajā vietā stabili atrodas pašu darbinieku apzināta vai neapzināta rīcība. Tie ir 20% no visiem 2010. gadā fiksētajiem un KPMG apzinātajiem gadījumiem. Latvijā veiktie pētījumi, ko par 2010. gadu veica DPA uzdevumā veica SKDS, norāda, ka 86% no darbiniekiem savu darba datoru izmanto arī privātām vajadzībām, turklāt 76% atzinās, ka privātām vajadzībām izmanto datoru arī darba laikā. 62% respondentu savukārt atzinās, ka ir nosūtījuši darba failus uz savu privāto epastu un sekojoši arī tālāk. Iemesli slēpjas gan mūsu atalgojumā, gan noslodzē, gan arī darba devēja instrumentu trūkumā, kas to gluži vienkārši atļauj.

SecureTower

Lai risinātu šos Skype drošības jautājumus uzņēmuma tīklā, DPA sadarbībā ar Falcongaze piedāvā īpašu risinājumu ar nosaukumu SecureTower, kas prot filtrēt gan izsūtītos epastus, gan Skype komunikāciju. Reālā laika režīmā programmatūras risinājums reaģē uz iepriekš uzstādīto drošības filtru konstatētajiem notikumiem un.. jācer, ka pirmo reizi pieķertais kolēģis iztiks ar brīdinājumu. 

Jā, tā ir kontrole. Īsts uzņēmuma “lielais brālis”, kas filtrē visu, kas notiek un uzglabā visai iespaidīgu datu apjomu par katru. Nav iespējams noslēpties un noliegt ka darba laikā esi skatījies bildītes, lasījis blakuslietas, skaipojis ar radiem ārzemēs un dievs vien zina vēl ko. Uzglabāts tiks viss - gan adreses, gan sarunas. Acumirklīgs ieguvums uzņēmumam ir cilvēku produktivitāte. Zinot, ka mūs kontrolē, mēs atbilstoši strādājam. Labums darbiniekam? Tie, kas saņem atbilstoši padarītajam, noteikti ievēros lielākas algas. 

Kā tas strādā? Uz darba stacijas notiek drošības sertifikātu aizvietošana, turklāt papildus darba stacijās ir programmatūras aģentu aplikācijas. Uzņēmuma tīklā tiek uzstādīts īpašs serveris, kas pārtver šīs plūsmas un serveris, kas to visu arī uzglabā. Sekojoši darbinieku uzraudzība tiek veikta arī ārpus uzņēmumu fiziskās telpas, kamēr vien tas ir darba dators.  SecureTower administrācijas vide uzņēmuma vadībai un administratoriem sniedz iespēju meklēt, redzēt un bloķēt automātiski vai brīdināt. Serveris regulāri indeksē visu saturu, lai nodrošinātu ātru meklēšanu, tāpēc ka satura apjoms, ko pat vidēja izmēra uzņēmums dienas laikā komunikācijā “saražo” ir visai iespaidīgs. 

Totāla kontrole

Piemēram, uzņēmuma vadītājs vēlas zināt, vai kāds no darbiniekiem nav sūtījis kādu atskaiti “uz āru”. Gluži kā Google, mēs ierakstām meklēšanas logā vārdu “atskaite” un redzam, kurš kādas atskaites ir sūtījis un kam. Vadītājs vēlas zināt, ko viņa darbinieki par viņu patiesībā domā? Nekādu problēmu, atliek pameklēt savu vārdu vai uzvārdu. Ja slinkums meklēt regulāri, varam uzstādīt īpašus vārdu filtrus. Piemēram vārdiem “sapulce”, “šefs”. vai “x klients” vai projekta nosaukums. Īpaši noderīgi, ja uzņēmumam ir stingrs konfidencialitātes līgums ar kādu no klientiem. 

Interesants ir programmatūras skats, kurā iespējams izvēlēties darbinieku un redžet visas saites un attiecības ar citiem cilvēkiem, katrai saitei redzot komunikācijas veidu kā hipersaites - gan epasta vēstules, skype sarunas. Uz katru var nospiest un šo saturu redzēt un dzirdēt. Protams, nekur neiztrūkst atskaites par to, kā katrs darbinieks ir pavadījis savu darba dienu. Secinājumi un rīcības plāns paliek vadības ziņā.

Darba attiecības un sava privātā dzīve

Juridiskā puse. Ir skaidrs, ka uzņēmumam nāksies iekļaut līgumā punktus, ka darbinieka veiktās darbības tiks šādi uzraudzītas un parakstot darba līgumu, darbinieks tam piekrīt. Darbs ir sistēma, kurā darbinieks pelna sev naudu, darot darba līgumā noteikto. Mēs varam protestēt šādai sistēmai, taču tā nu tas ir. Atliek parakstīt vai meklēt citu darbu. Katrs uzņēmums pats nosaka, cik tālu tas atļauj darba automašīnas vai datorus izmantot privātām vajadzībām. Ja vēlamies paši kontrolēt savu dzīvi un būt neatkarīgi, kļūstam par uzņēmējiem vai pašnodarbinātajiem. 

Atliek vien piebilst, ka šāda risinājuma ieviešana uzņēmumā maksā vairākus tūkstošus latu, ko sastādīs servera licence, klientu datoru licences un atkarībā no uzņēmuma lieluma, nepieciešami būs arī atbilstoši “dzelžu” risinājumi uzskaitei un uzglabāšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko