Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Par baterijām, pikseļiem un viedtālruņiem - mobilo iekārtu mīti

Tehnoloģijas mūsdienās attīstās tik strauji, ka dažkārt ir grūti izsekot visām niansēm un kliedēt aizspriedumus, tāpēc rodas mīti un urbānās leģendas. Mobilo operatora BITE tehnoloģiju eksperti atspēko dažus populārākos tehnoloģiju mītus, ar kuriem ikdienā sastopas visbiežāk.

Ikdienas komunikācijā ar klientiem BITES darbinieki regulāri saskaras ar dažādiem tehnoloģiju mītiem, kas ir saistīti ar mobilajām ierīcēm un to lietojumu. Daudzi no tiem, piemēram, uzskata, ka mobilā tālruņa uzlādei drīkst izmantot tikai oriģinālos lādētājus, jo pretējā gadījumā ierīce tiks neatgriezeniski sabojāta, ir iesakņojušies sabiedrības apziņā ļoti pamatīgi. Uzņēmuma tehnoloģiju eksperti ir apkopojuši trīs šādus mītus, ar kuriem tā darbinieki saskaras visbiežāk.

#1 Jo vairāk pikseļu, jo labāka kamera

Pateicoties plašajai funkcionalitātei, viedtālruņi strauji izkonkurē ne vien klasiskos podziņtelefonus, bet arī fotoaparātus, jo to lietotāji ikdienas sadzīves ainiņu iemūžināšanai aizvien biežāk dod priekšroku tieši telefona kamerai. Tas skaidrojams galvenokārt ar lielo sociālo tīklu popularitāti,. Tā, ja pērn visā pasaulē ar mobilajiem tālruņiem tika uzņemti 76,6% fotogrāfiju, kamēr ar fotoaparātiem un planšetdatoriem attiecīgi 13,4% un 5,3% fotogrāfiju, šogad ar telefoniem uzņemto fotogrāfiju īpatsvars sasniegs jau 85%, liecina foto entuziastu apvienības “Mylio” aprēķini.

Mūsdienās šķiet pašsaprotami, ka līdz ar jaunu mobilo telefonu lietotājs iegūst savā īpašumā arī sava veida digitālo fotoaparātu. Pastāv uzskats, ka tieši megapikseļu (MP) daudzums nosaka labāko viedtālruņa kameras sniegumu, proti – jo vairāk MP ir kamerai, jo labāk. Taču ar MP tiek apzīmēts viens miljons sīku, krāsainu vai melnbaltu punktu, kas nosaka attēla izšķirtspēju, tāpēc to skaitam ir nozīme tad, ja ir plānots drukāt lielformāta attēlus.

“Saspiest maksimāli daudz pikseļu uz viena sensora ne vienmēr ir laba ideja. Piemēram, salīdzinot 16MP un 8MP kameras, jāsecina, ka otrās sensori ļauj “notvert” vairāk gaismas, kas, ja runājam par attēlu kvalitāti, nav mazsvarīgi. Katrā ziņā, lai iegūtu kvalitatīvu fotoattēlu telefonā, pilnīgi pietiek ar labu sensoru, lēcu, diafragmu un pareizi pielāgotu attēlu apstrādes aplikāciju,” norāda BITES Loģistikas nodaļas vadītājs Roberts Birnbaums.

#2 Viedtālruņa akumulators ir jāuzlādē tikai, kad tas ir pilnībā izlādējies

Šis ir viens no senākajiem mobilo tehnoloģiju mītiem, kurā ir zināma daļa patiesības. Proti, paši pirmie viedtālruņi bija aprīkoti ar niķeļa-kadmija vai niķeļa-metāla hibrīdakumulatoriem, kuri mēdza “aizmirst” par savu kapacitāti, ja to enerģija netika izlietota pilnībā – daļēji izlādēts un vēlreiz uzlādēts akumulators darbojās īsāku laiku nekā paredzēts. Taču kopš 1999.gada, kad Japānā tika izgudrots pirmais viedtālrunis, ir pagājis zināms laiks. Kas šo gadu gaitā ir mainījies?

Mūsdienās viedierīcēs tiek iebūvēti litija-jonu vai litija-polimēra akumulatori, kas ir daudz efektīvāki, jo tiem nepiemīt tā dēvētie “atmiņas zudumi” un ir raksturīga lēna uzlādes līmeņa samazināšanās, ja ierīce netiek izmantota. Turklāt pastāvīgi uzlādēt šādu akumulatoru līdz 100% atzīmei nemaz nav nepieciešams. Gluži pretēji – lai pagarinātu akumulatora mūžu, to ieteicams uzlādēt pakāpeniski.

“Kuram vairāk, kuram mazāk, taču nevar noliegt, ka ikviena izlāde ietekmē jebkura viedtālruņa akumulatora “veselību”. Taču ražotāji norāda, ka šīs ierīces 300 līdz 500 uzlādes ciklus saglabās vismaz 80% no sākotnējās jaudas. Tas nozīmē, ka, intensīvi lietojot viedtālruni, par tā akumulatora kvalitāti var neuztraukties vismaz gadu un pat ilgāk,” skaidro R.Birnbaums.

#3 Ja lieto viedtālruni tā akumulatora uzlādes laikā, ierīce var uzsprāgt

Daudzi uzskata, ka lietot mobilo telefonu – zvanīt, sūtīt īsziņas, sērfot internetā u.tml. –, kamēr notiek tā akumulatora uzlāde, ir bīstami, jo ierīce var radīt elektriskās strāvas triecienu un pat uzsprāgt. Šāds uzskats ir radies, visticamāk, tāpēc, ka akumulatora uzlādes laikā telefons mēdz nedaudz uzkarst. 80. gados cilvēki pat mēdza dzesēt uzkarsušos telefonus vai to akumulatorus, ievietojot tos uz brīdi saldētavā, kas ievērojami samazināja akumulatoru “dzīves ilgumu”.

Viedtālruņu ražotāji apgalvo, ka ierīču uzkaršana uzlādes laikā ir normāla parādība, turklāt nerada draudus lietotājiem, ja vien ierīču uzlādei tiek izmantoti kvalitatīvi lādētāji un tās uzlādes laikā netiek lietotas, sēžot vannā.

“Izmantojot viedtālruņu uzlādei oriģinālus vai sertificētus citu ražotāju lādētājus, iespējams ne vien pasargāt tās no pārkaršanas, aizdegšanās u.tml., bet arī pagarināt ierīču akumulatora darbības laiku un “dzīves ilgumu”,” tā R.Birnbaums.

BITE iesaka – netici visam, ko raksta internetā! Lai būtu drošs, ka izvēlētā viedierīce nepievils, informāciju par to, kā to pareizi lietot, meklē ražotāja interneta mājas lapā vai jautā tās oficiālajiem izplatītājiem vai kvalificētiem speciālistiem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko