Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Pterozauri ieskrējās ar visām četrām kājām

Sporta lidmašīnas izmēra aizvēsturiskie debesu plēsoņas pterozauri sākuši lidojumu kā mītiskie nezvēri grifi - ieskrienoties ar četrām kājām un paceļoties spārnos. Šis atklājums ir pretrunā ar līdz šim valdījušo uzskatu, ka dinozauru laikmeta debesu valdnieki staigājuši gluži kā mūsdienu putni uz divām kājām.

Pirms 200 miljoniem gadu evolūcijas radītajiem pterozauriem jeb lidojošajām ķirzakām bijušas divas spēcīgas pakaļkājas un divas neticami stipras priekšējās ekstremitātes, kas turklāt laika gaitā ieguvušas locītavas. Tādēļ tās varēja izmantot ne tikai lidošanai, bet arī staigāšanai un pat lēkāšanai.

Pterozauru skeletus analizējušie zinātnieki apgalvo, ka tikai četras kājas spējušas panest aptuveni 250 kilogramu smagos radījumus. Ja viņi staigātu tikai uz divām, tad nespētu uzņemt vajadzīgo ātrumu ķermeņa atraušanai no zemes.

Ieskrienoties uz četrām kājām, tie varējuši sākt lidojumu sekundes laikā no jebkuras virsmas. Tam neesot bijusi vajadzīga ne vēja palīdzība, ne stāva nogāze.

"Vairākums cilvēku ir redzējuši attēlus, kuros pterozauri ir ļoti tievi, gandrīz savārguši radījumi. Kā deltaplāns ar zobiem," sarunā ar žurnālu National Geographic pētījuma autors Maikls Habībs no Džona Hopkinsa universitātes Medicīnas skolas pasmejas par, viņaprāt, kļūdaino priekšstatu, "taču viņu ķermeņa uzbūve drīzāk ir kā Arnoldam Švarcenegeram." Pašam zinātniekam šis secinājums šķiet gluži loģisks, jo plēsīgie putni nevarētu izdzīvot, ja būtu tik vāji.

M.Habībs salīdzināja 20 moderno putnu sugu un trīs pterozauru sugu kaulus un guva apstiprinājumu pieņēmumam, ka izmirušajām radībām priekškājas bijušas muskuļotākas nekā pakaļējās. Lielāko sugu, tādu kā Quetzalcoatlus northropi, pārstāvjiem spārnu plētums bija desmit metru, tādēļ tiem vajadzēja ļoti spēcīgas priekškājas, lai kustinātu masīvos spārnus.

Pētījumā neiesaistītais Portsmutas universitātes paleobiologs Marks Vitons zinātnes vortālam LiveScience atzina, ka kolēģa ideja ir oriģināla un apspriešanas vērta. "Es domāju, ka ārkārtīgi daudzi pterozauru pētnieki ņems to nopietni. Ideja ir bērna autiņos, taču vērtīga, lai to attīstītu tālāk," M.Habība argumenti, šķiet, pārliecinājuši britu. Pterozauri izzuda kopā ar pārējiem laikabiedriem pirms aptuveni 65 miljoniem gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko