Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Surogātpasts 2011. gada novembrī: pikšķerētāji pievērsušies bankām

Kaspersky Lab eksperti ir apkopojuši surogātpasta izplatītāju darbības rezultātus par 2011. gada novembri. Pēdējam rudens mēnesim nebija raksturīgi ne nopietni starpgadījumi, ne ievērojamas uzvaras cīņā ar liekpasta izplatītājiem, taču šajā laikposmā analītiķu uzmanību piesaistīja krāpšanas un pikšķerēšanas shēmu skaita pieaugums.

Pirms ziemas brīvdienām internetā aktivizējas dažādi krāpnieki. Pagājušajā mēnesī Kaspersky Lab eksperti konstatēja vairākus lielapjoma liekpasta izsūtīšanas gadījumus, kad mēstules imitēja tiešsaistes veikalu paziņojumus. Tajās lietotājiem tika piedāvāts iepazīties ar rēķinu vai, uzklikšķinot uz saites, pārbaudīt sistēmā reģistrēto pasūtījumu. Patiesībā šādi paziņojumi saturēja saiti uz kaitīgo kodu.

Apdraudējumi slēpās arī sūtījumos, kas izmantoja sociālos tīklus. Šoreiz bez uzmanības nepalika pat Flickr, kurš parasti diezgan reti nonāk surogātpasta izplatītāju redzeslokā. Novembrī no šā sociālā tīkla kontiem tika izsūtītas mēstules, izmantojot funkciju «Uzaicināt draugu». Paziņojuma tekstā bija ievietota saite, kas veda uz medikamentu tirdzniecības tīmekļa vietni. Tādā pašā veidā surogātpasta izplatītāji izmantoja arī Twitter mikroemuārus, tikai šajā gadījumā mēstules saturēja saites, pa kurām lietotāji nokļuva «pieaugušajiem» domātajos resursos.

Rokas klēpī neturēja arī pikšķerētāji, kas tāpat centās nepalaist garām izdevību izmantot savtīgos nolūkos pirmssvētku rosību. Viņus galvenokārt interesēja dažādas finanšu institūcijas, tādējādi pikšķerētāju uzbrukumiem visbiežāk pakļauto organizāciju pirmajā desmitniekā pusi pozīciju ir ieņēmušas bankas. Novembrī šajā sarakstā negaidīti ir atgriezies 150 valstu jaunatnes vidu populārais sociālais resurss Habbo, uzbrukumu skaits kuram pieaudzis 10reizes, tādējādi uzreiz izvirzot to otrajā vietā. Cits sociālais tīkls– Facebook– novembrī ieņēma ceturto vietu. Turklāt pirmajā desmitniekā vairs nav tiešsaistes spēļu.

Pagājušajā mēnesi ir palielinājies arī e-pastu ar kaitīgiem pielikumiem īpatsvars, kas ir sasniedzis 3% no visiem sūtījumiem. E-pasta antivīrusa nostrāžu ziņā līdere joprojām ir Krievija (20,23%), kas ar šo rādītāju par 6% apsteidz ASV (14,23%).

«Novembrī izpaudās Ziemassvētku brīvdienu tuvošanās, kurām surogātpasta izplatītāji sāka gatavoties jau oktobrī. Tādējādi Ziemassvētku un Jaunā gada tematiku izmantojošā nevēlamā e-pasta īpatsvars veidoja 3,5% no visas surogātpasta plūsmas,» komentē Kaspersky Lab vecākā surogātpasta analītiķe Marija Namestņikova. «Apdraudējumu joprojām sagādā arī e-pasta vēstuļu kaitīgie pielikumi. Kopumā tas liecina, ka lietotājiem jābūt ļoti uzmanīgiem, rīkojoties ar e-pastu, un nevajag atvērt aizdomīgas vēstules.»

Ar visu pārskatu par surogātpasta izplatītāju darbību 2011.gada novembrī var iepazīties tīmekļa vietnē www.securelist.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko