Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Pravieša Muhameda karikatūristu Zviedrijā apmētā ar olām

Zviedrijā, Kārlstades universitātē, ar olām apmētāts pretrunīgu reputāciju iemantojušais karikatūrists Lāšs Vilks, kurš augstskolā uzstājās ar lekciju par preses brīvības jautājumiem un savām plašu rezonansi izraisījušajām pravieša Muhameda karikatūrām, trešdien vēsta tīmekļa medijs "The Local".

"Viņi izkliedza arī kaut kādus saukļus. Mēs viņus, kā arī vēl divus cilvēkus, kas sāka kliegt uz šiem 15 [olu sviedējiem], izvedām laukā no zāles. Tobrīd situācija likās visai trauksmaina, tomēr kņada ilga vien aptuveni minūti," ziņu aģentūrai TT apliecināja vietējās policijas amatpersona Tomijs Lindhs.

Uzstāties universitātē par preses brīvības jautājumiem Vilku bija uzaicinājusi augstskolas starptautisko attiecību biedrība. Savukārt vietējā Islāma kultūras apvienība un organizācija "Kārlstades jaunie musulmaņi" aicināja lekciju boikotēt, norādot, ka Vilks "ļaunprātīgi izmanto vārda brīvību, ko mēs visi baudām, un lieto to, lai sabiedrībā radītu spriedzi".

Savu lekciju Vilks sāka, minot vairākus piemērus, kad mākslinieki dažādos veidos mēģinājuši pārbaudīt vārda brīvības robežas. Pēc īsa brīža piecēlušies 15 cilvēki un sākuši Vilku apmētāt ar olām. Pret šo grupu savukārt vērsušies divi lekcijas klausītāji, kas uz olu metējiem sākuši kliegt. Tomēr policisti, kas arī bija klāt lekcijā, ātri vien nekārtību cēlājus savaldīja un izraidīja no zāles. Lekcija varēja turpināties.

Pagaidām neviens cilvēks nav arestēts, turklāt arī pašam karikatūristam neviena ola nav trāpījusi, apliecināja policijā. Vilks izpelnījies musulmaņu pasaules sašutumu ar 2007.gadā Zviedrijas laikrakstos publicētajām pravieša Muhameda karikatūrām, kurās musulmaņu pravietis attēlots ar suņa ķermeni.

Islāms stingri aizliedz musulmaņu praviešu atainošanu un uzskata to par zaimošanu. Zīmējumu publicēšana izraisīja plašus protestus musulmaņu valstīs, kā arī nāves draudus no vairākām organizācijām, arī no kādas ar "Al Qaeda" saistītas organizācijas, kas piedāvāja 10 000 dolāru (53 000 latu) atlīdzību par viņa nogalināšanu un papildus 50 000 dolāru, ja viņš tiks nogalināts, pārgriežot rīkli. Pēc tam Vilks bija spiests pieņemt policijas aizsardzību.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Infografikas

Vairāk Infografikas


Karikatūrista skats

Vairāk Karikatūrista skats