Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

2. STARPTAUTISKAIS KORU KONKURSS RĪGA DZIED UN IMANTA KOKARA KORA BALVA

AICINĀM APMEKLĒT 2. STARPTAUTISKĀ KORU KONKURSA “RĪGA DZIED” KONCERTUS UN KONKURSUS

No 17. līdz 21. augustam Rīgā norisināsies otrais Starptautiskais koru konkurss “RĪGA DZIED’’, un tā centrālais notikums jau otro reizi būs konkurss “Imanta Kokara kora balva”. Pasākumā piedalīsies kori no Bulgārijas, Igaunijas, Fēru salām, Lielbritānijas, Īrijas un Latvijas.

Rīgā augusta vidū ieradīsies kori no 6 pasaules valstīm – Bulgārijas, Igaunijas, Fēru salām, Lielbritānijas, Īrijas un Polijas. Latviju konkursā pārstāves pieci koru kolektīvi, kas spēkiem mērosies ar deviņiem ārvalstu koriem.

Pēc lieliem panākumiem Pasaules koru olimpiādē 2014. gadā, 3. Eiropas koru olimpiādē un Nāciju Grand Prix Rīga 2017 un pirmajā Starptautiskajā koru konkursā “RĪGA DZIED” 2019. gadā, Latvijas galvaspilsētu Rīgu pēc divu gadu miera perioda no jauna ieskandinās neskaitāmu starptautisku koristu balsis, realizējot mūsu leģendārā diriģenta Imanta Kokara sapni – Rīgas tradīciju kopainā iedibināt starptautisku koru sacensību, kas noritētu draudzības un miera gaisotnē, sasniedzot izcilus mākslinieciskos rezultātus un izbaudot Rīgas viesmīlību.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektoru, latviešu diriģentu un pedagogu Imantu Kokaru joprojām atceras visā pasaulē gan dēļ viņa dibinātā kamerkora AVE SOL žilbinošajiem kora mākslas priekšnesumiem, gan dēļ darbības Pasaules koru padomē, pārstāvot Latviju. Viņu var uzskatīt par vienu no mūsdienu latviešu kordiriģēšanas skolas izveidotājiem un vienu no izcilākajiem Latvijas diriģentiem un starptautiski zināmiem  kora mūzikas pārstāvjiem. Koru konkurss “Imanta Kokara kora balva” būs 2. Starptautiskā koru konkursa “Rīga dzied” galvenais notikums un vienlaikus skanīgs piemineklis izcilajam latviešu kordiriģentam.

Otrā Starptautiskā koru konkursa “RĪGA DZIED” un “IMANTA KOKARA KORA BALVAS’’ mākslinieciskais vadītājs ir viens no vadošajiem Latvijas kordiriģentiem Romāns Vanags.  Par konkursa ideju viņš saka:

“Dažādu valstu dziedātāju atkalredzēšanās otrajā “RĪGA DZIED” konkursā apliecina neizsīkstošo vēlmi būt kopā dziesmā un dziedot apliecināt humānas vērtības un sapratni par to, cik svarīgs ir miers visā pasaulē.”

Visi pasākuma dalībnieki satiksies konkursa atklāšanas un noslēguma ceremonijā.

 2. Starptautiskā koru konkursa “RĪGA DZIED” atklāšanas koncerta mākslinieciskās daļas īpašais viesis – Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības koncertorganizācijas “Ave Sol” jauniešu koris “Kamēr” – savu māksliniecisko meistaritāti un degsmi demonstrēs līdzās pieciem atlasītiem koriem no konkursantu vidus.

Koris “Kamēr” kopš tā dibināšanas 1990. gadā uzvarējis vairāk nekā 100 starptautiskos konkursos, tai skaitā pieckārt triumfējis Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku Koru karos un 2020. gadā galvenā diriģenta Aivja Gretera vadībā kļuvis par vienīgo kori pasaulē, kurš ieguvis  Eiropas Grand Prix laureāta titulu trīs reizes.

Konkursa “RĪGA DZIED” mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags atklāšanas ceremonijas māksliniecisko daļu veidojis tā, lai pēc iespējas plašāk nodemonstrētu dažādo valstu unikālo un atšķirīgo koru mūzikas tradīciju un skanējumu. Atklāšanas koncertā uzstāsies kori: OHANA (Bulgārija), Tallinas Mūzikas vidusskolas jauniešu koris (Youth Choir of Tallinn Music High School, Igaunija), Gdaņskas Tehnoloģiju universitātes koris (AKADEMICKI CHÓR POLITECHNIKI GDAŃSKIEJ, Polija) un Rīgas Doma Kora skolas Ghospel Koris (Latvija).

Savukārt noslēguma ceremonijā pirms konkursa kulminācijas – konkursa rezultātu paziņošanas un galvenās balvas “Imanta Kokara kora balva” pasniegšanas – koncerta apmeklētājus priecēs īpaši izveidotais Festivāla koris, kas atskaņos starptautiskos koru pasākumos populāras un koru olimpiādēm īpaši sacerētas dziesmas. Par tādu jau ir kļuvusi Ērika Ešenvalda 2014. gadā sacerētā “Mana dziesma” (“My song”) ar Rabindranata Tagores (Rabindranaht Tagore) dzeju. Skanēs skaistākie fragmenti no amerikāņu komponista Leonarda Bernsteina (Leonard Bernsein) populārā mūzikla Vestsaidas stāsts (West Side Story), kā arī uzstāsies solisti Daumants Kalniņš, Kārlis Vanags un Renārs Strods. Kori diriģēs Starptautiskā koru konkursa “RĪGA DZIED” mākslinieciskais vadītājs un diriģents Romāns Vanags un diriģents Mārtiņš Klišāns.

Atklāšanas un noslēguma koncerts notiks VEF Kultūras pilī – Rīgā, Ropažu ielā 2.

Konkursa programma:

Trešdien, 17. augustā

19.00 Atklāšanas ceremonija VEF Kultūras pilī

Ceturtdien, 18. augustā

15.00 Koru konkurss sakrālās mūzikas kategorijā Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes   Evaņģēliski luteriskajā baznīcā

19.00 Draudzības koncerts Viesturdārzā

Piektdien, 19. augustā

15.00 Koru konkursi bērnu, jaukto un viendabīgo koru kategorijā Latvijas Universitātes Lielajā aulā

Sestdien, 20. augustā

15.00 Koru konkurss “IMANTA KOKARA KORA BALVA” Latvijas Universitātes Lielajā aulā

19.00 Noslēguma koncerts ar koru apbalvošanu  VEF Kultūras pilī

Norišu programma ir apskatāma tīmekļvietnē www.rigasings.lv un Singinriga sociālajos tīklos.

Ieeja konkursa atklāšanas un noslēguma ceremonijā, visos konkursos un Draudzības koncertā ir bez maksas.

Starptautisko koru konkursu “Rīga dzied” rīko Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība sadarbībā ar Rīgas domi, Vācu kultūras organizāciju “Interkultur”, koncertorganizāciju AveSol un Ziemeļrīgas kultūras apvienību.

Publicitātes attēli:

Konkursa mākslinieciskā vadītāja un diriģenta Romāna Vanaga uzruna 1.Starptautiskā konkursa “RĪGA DZIED” un Imanta Kokara kora balva noslēguma ceremonijā. Foto: Gatis Dieziņš
1.Starptautiskā konkursa “RĪGA DZIED” un Imanta Kokara kora balva noslēguma karogu ceremonija. Foto: Gatis Dieziņš
1.Starptautiskā konkursa “RĪGA DZIED” un Imanta Kokara kora balva noslēguma ceremonijas mākslinieciskā daļa. Foto: Gatis Dieziņš
1.Starptautiskā konkursa “RĪGA DZIED” un Imanta Kokara kora balva Festivāla koris. Foto: Gatis Dieziņš

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti