Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Auto akumulators – dažas izplatītākās problēmas, kas liecina par būtisku akumulatora nolietojumu

Noteikti katrs auto vadītājs ir izjutis grūtības iedarbināt savu ikdienas auto ziemas apstākļos. Tas var notikt dažādu iemeslu dēļ, kā piemērām: auto akumulatora spēja veikt enerģijas izlādi, automašīnas startera bojājumi, degvielas filtra un degvielas sūkņa vai sistēmas aizsalšana, kā arī, to var ietekmēt pēdējā automašīnas apkopes reize jeb dzinēja eļļas un filtru maiņa.

Problēmas ar akumulatoru ir viens no visbiežāk sastopamajiem iemesliem, kas apgrūtina automašīnas iedarbināšanu ziemas apstākļos. Par  akumulatora tehnisko stāvokli un veiktspēju pie dažādiem apstākļiem ir jāpārliecinās katram auto vadītājam, lai nenonāktu nepatīkamās ikdienas situācijās. Aukstā laikā akumulatora nolietojuma dēļ tam var  trūkt enerģija, lai iegrieztu dzinēju, jo gaisa temperatūrai nokrītot zem 0 °C akumulatora baterijas darbspēja samazinās. Kā arī bieža problēma ir akumulatorā esošā šķidruma, kura sastāvā atrodas arī sērskābe un destilēts ūdens, sasalšana akumulatora nepietiekamās uzlādes stāvokļa dēļ.

Kā saprast, ka auto akumulators ir jāmaina?

Kā zināt kad akumulatora kalpošanas laiks tuvojas beigām? Par akumulatora nolietojumu var liecināt vairākas problēmas un pazīmes. Ja novērojat kādu no zemāk minētajām akumulatora nolietojuma pazīmēm, tad būtu nepieciešams veikt akumulatora pārbaudi vai jākonsultējas ar nozares speciālistiem.

Kas liecina par akumulatora nolietojumu?

  • Grūtības iegriezt dzinēju

Viena no pamanāmākajām pazīmēm ir grūtības iedarbināt auto jeb akumulatora enerģijas nepietiekamība, lai iegrieztu dzinēju. Tas var liecināt par būtisku akumulatora nolietojumu vai akumulatora neatbilstību.

  • Traucēta elektronikas darbība, blāvas auto luktura gaismas

Akumulators darbina tādas automašīnas elektronikas kā auto apgaismojumu, logu tīrītājus, radio, apsildes sistēmu un centrālo datoru. Ja tiek manīti traucējumi iepriekš minētajās sistēmās, tas var liecināt par problēmām ar spriegumu un akumulatora jaudu.

  • Akumulatora brīdinājuma signāls

Akumulatora brīdinājuma signāls var liecināt par izlādējušos akumulatoru vai problēmām uzlādes sistēmā. Ja konstatējat brīdinājuma signāla iedegšanos, esiet piesardzīgi, jo tas var liecināt, ka akumulatora baterija ir tukša vai netiek pienācīgi lādēta, kas var novest pie automašīnas apstāšanās.

  • Nepatīkamas smakas no auto akumulatora

Ja akumulatoram bojājumu rezultātā ir radusies sērskābes noplūde, tad par to var signalizēt nepatīkama smaka, kas atgādina vecu olu smaku. Ja novērojat šādu problēmu, tad akumulators obligāti ir jāpārbauda, bet esiet piesardzīgi, jo akumulatorā esošais šķidrums ir bīstams.

  • Uz akumulatora savienojumiem ir korozija

Ārējās vides ietekmes rezultātā uz akumulatora savienojumiem var veidoties korozija, kas var traucēt elektroenerģijas apmaiņu, kā rezultātā nenotiek akumulatora uzlāde un izlāde, tāpēc katram auto vadītājam un īpašniekam būtu ieteicams ik pa laikam pārbaudīt akumulatora savienojumu stāvokli.

  • Akumulatora optimālais kalpošanas laiks

Vidējais akumulatora kalpošanas laiks ir 3-5 gadi, to ietekmē tādi individuāli faktori kā lietošanas apstākļi un braukšanas paradumi. Ja esošais akumulators pirkts pirms 4-5 gadiem, tad šīs ziemas sākumā būtu ieteicams akumulatoru mainīt.

Ņemiet vērā! Ne vienmēr pie novērotajām akumulatora darbības problēmām vainīgs var būt akumulatora nolietojums. Ieteicams arī pārliecināties, ka visi strāvas patērētāji ir tehniskā kārtībā, nav problēmu ar automašīnas starta iekārtu, motoru vai degvielas sistēmu. Problēmu gadījumā iesakām konsultēties ar speciālistiem.

Kas ietekmē akumulatora nolietošanos?

Akumulatora nolietošanās ir neizbēgams process, tomēr ir daži faktori, kas šo procesu var paātrināt. Akumulatora kalpošanas laiku un akumulatora izlādēšanos var ietekmēt:

  • auto ilgstoša dīkstāve;
  • regulāra īsu pārbraucienu veikšana;
  • auto uzglabāšana ārā aukstā laikā;
  • neizslēgts auto apgaismojums;
  • strāvas patērētāju izmantošana pie zemiem dzinēja apgriezieniem;
  • neregulāras akumulatora apkopes;
  • akumulatora uzlādes process.

Kas jāievēro, pērkot auto akumulatoru?

Lai iegādātos savam auto atbilstošu akumulatoru, der zināt dažus svarīgus faktorus, kas var palīdzēt nekļūdīgi izdarīt pareizo izvēli. Zemāk esam apkopojuši svarīgākos punktus, ko būtu jāņem vērā iegādājoties jaunu auto akumulatoru.

Iegādājoties jaunu akumulatoru ir jāņem vērā:

  • Vai izvēlētais akumulators atbilst automašīnas ražotāja noteiktajai specifikācijai. Šo var noskaidrot griežoties pie nozares speciālistiem vai tirdzniecības vietas konsultantiem,
  • Automašīnas tehniskie parametri jeb automašīnas dzinēja veids, tilpums, jauda. Automašīnām ar lielāku dzinēja tilpumu un jaudu ir nepieciešama vairāk enerģija, lai iegrieztu dzinēju, to arī var novērot pie benzīna un dīzeļa tipa dzinējiem,
  • Akumulatora izmērs. Dažādiem automašīnas modeļiem var atšķirties arī akumulatoru izmēri (platums, augstums, garums). Tiem ir nepieciešams pievērst uzmanību, lai pēc iegādes akumulatoru būtu iespējams uzstādīt tam paredzētajā vietā bez problēmām,
  • Akumulatora skavu novietojums, polaritāte, plusa un mīnusa skavas novietojums. Pievērsiet uzmanību akumulatora novietojumam Jūsu automašīnā, jo mēdz gadīties, ka, piemēram, Japāņu automašīnām skavu novietojums var atšķirties no Eiropā ražotajām automašīnām, līdz ar to akumulatoru pēc iegādes nebūs iespējams uzstādīt plusa un mīnusa klemmju novietojum dēļ.
  • Akumulatora ietilpība jeb cik lielu enerģiju akumulators sevī ietver. Šo parametru mēra ampērstundās (Aph). Iegādājoties akumulatoru obligāti ņemiet to vērā. Akumulatoru ir ieteicams izvēlēties ar tādu ietilpību, kādu ir noteicis konkrētais auto ražotājs.
  • Augstas starta strāvas parametrs, ko mēra ampēros (A).  Šis ir būtiskākais faktors, kas jāņem vērā iegādājoties akumulatoru automašīnai, kas tiks lietota ziemas apstākļos. Šis parametrs norāda cik daudz enerģijas akumulators izdod izlādes brīdī, jeb startējot auto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti