Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Bērnam droša smilšu kaste

Viena no mazu bērnu iemīļotām aktivitātēm ir spēlēšanās smilšu kastē. Šī nodarbe ir ne tikai patīkams brīvā laika pavadīšanas veids, bet arī attīstoša un bērnam ļoti vajadzīga. Tomēr, lai cik nekaitīga varētu šķist spēlēšanās smilšu kastē, vecākiem vajadzētu ņemt vērā, ka bērns var arī savainoties smilšu kastē. Tāpēc ir jāparūpējas par to, lai spēlēšanās smilšu kastē būtu pēc iespējas drošāka. Raksta turpinājumā atradīsiet vērtīgu informāciju, ko ieteicams ņemt vērā, lai spēlēšanās smilšu kastē būtu droša.

Smilšu kastes materiāls

Smilšu kaste var būt izgatavota no visdažādākajiem materiāliem. Taču ne visi no tiem bērniem ir droši. Dabai visdraudzīgākā noteikti būs koka smilšu kaste.

Nereti vecāki saviem bērniem izvēlas plastmasas smilšu kasti, tomēr jāņem vērā, ka šis nebūs videi draudzīgākais variants. Tad, kad smilšu kaste vairs nebūs vajadzīga, visticamāk tā tiks izmesta atkritumos, jo šādas smilšu kastes netiek pieņemtas otrreizējai pārstrādei. Ja tiek vērtēta plastmasas drošība, tad uzmanība jāpievērš materiāla sastāvam, taču ne visi ražotāji vienmēr norāda precīzu materiāla sastāvu.

Izvēloties smilšu kasti no koka, jāņem vērā, ka ne visas koka smilšu kastes ir drošas. Šeit jāskatās, cik ļoti smilšu kaste ir apstrādāta. Nereti koka smilšu kastes tiek apstrādātas ar dažādām ķīmijām, lai tās būtu mitrumizturīgas un labāk, un ilgāk kalpotu. Šīs ķīmijas var nonākt arī smiltīs, kā rezultātā izraisīt bērnam alerģisku reakciju. Lai pasargātu savu bērnu, labāk iegādāties koka smilšu kasti, kas nav apstrādāta. Pat, ja tā kalpos mazāku laika posmu, varēsiet būt drošs, ka tā nenodarīs ļaunumu Jūsu bērnam. 

Smilšu kasti iespējams uzbūvēt paša spēkiem

Ne visi bērnu rotaļu laukumi ir aprīkoti arī ar smilšu kastēm, tāpēc, ja vēlaties smilšu kasti arī savas mājas pagalmā, tad to varat uzbūvēt paša spēkiem. Smilšu kastes būvniecība nav nekas sarežģīts, atliek vien izdomāt, cik liela smilšu kaste ir nepieciešama. Kā jau iepriekš tika noskaidrots, tad vislabāk izvēlēties neapstrādātus kokmateriālus. Ja vēlaties, lai smilšu kaste kalpotu pēc iespējas ilgāk, tad koku var apstrādāt ar lineļļu vai arī krāsu, kurai ir ekomarķējuma zīme.

Kur dabūt smiltis?

Tā kā smiltis ir derīgais izraktenis, to ņemšanu dabā regulē dažādi normatīvie akti. Ja smiltis nepieciešamas privātām vajadzībām, tad tās var paņemt ikviens. Jāatceras tikai, ka smiltis nedrīkst ņemt no aizsargājamajām dabas teritorijām, kā arī no pludmales. Vislabākais variants būs doties uz tuvāko karjeru un tur iegādāties smiltis.

Kā pasargāt smilšu kasti?

Ja smilšu kaste atrodas publiskā bērnu laukumiņā, tad smiltis vajadzētu mainīt vismaz reizi gadā, lai tās būtu tīras. Ja smilšu kaste atrodas privātmājas pagalmā un bērni tur nespēlējas pārāk bieži, tad smiltis var mainīt retāk kā reizi gadā.

Lai smilšu kasti pasargātu no krītošām koku lapām, kukaiņiem vai dzīvniekiem, kas bieži vien smilšu kastēs nokārto savas dabiskās vajadzības, nepieciešams lietot tīklu. Ar šāda tīkla palīdzību smiltis daudz labāk elpos un ātrāk izžūs, ja būs lijis lietus.

Bieži vien cilvēki izdomā, ka ir nepieciešams dezinficēt smiltis, lai tajās nebūtu nekādu baktēriju. Tomēr šāda rīcība vai kaitēt bērna veselībai. Dezinfekcijas līdzekļu atliekas ir ļoti grūti izskalot no smiltīm, tāpēc neko šādu nevajadzētu darīt. Labāk regulāri mainīt smiltis.  

Ja aktuāla smilšu kastes iegāde, daudz dažādus variantus atradīsiet interneta veikalā 220.lv. Ienāciet un izvēlieties piemērotāko risinājumu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti