Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Biežāk pieļautās kļūdas nekustamā īpašuma pārdošanas darījumos

Lēmums pārdot savu nekustamo īpašumu ne vienmēr ir viegls un vienkāršs. Bieži vien cilvēki, pārdodot savu īpašumu, pieļauj kļūdas. Ir jāzina diezgan daudzi aspekti, lai pārdošanas darījumi noritētu bez liekām problēmām. Ja arī Jums ir vēlme pārdot savu īpašumu, tad noteikti ir jānoskaidro būtiskākā informācija, ar ko nepieciešams sākt. Tāpat noderīgi būs zināt, kādas ir citu cilvēku biežāk pieļautās kļūdas nekustamā īpašuma pārdošanas darījumos, lai tādas pašas kļūdas nepieļautu Jūs.

Netiek izvērtēti nekustamā īpašuma juridiskie aspekti

Biežākās kļūdas nekustamā īpašuma darījumos ir tieši tajos gadījumos, kad īpašnieki neizvērtē nekustamā īpašuma juridiskos aspektus. Jau tikai sākot sarunas par sava īpašuma pārdošanu ir ļoti svarīgi pārbaudīt ne tikai paša īpašuma tehnisko stāvokli, bet arī visus juridiskos aspektus, kuri noteikti ietekmēs tā pārdošanu.

Pašā sākumā noteikti vajadzētu pārbaudīt zemesgrāmatas datus. Tajā var apskatīt gan īpašnieka tiesības, gan arī to, vai konkrētajam īpašumam ir piešķirti aizliegumi vai apgrūtinājumi. Tāpat, izmantojot zemesgrāmatas datus, Jūs uzzināsiet, vai īpašumam nav reģistrētas nekādas piedziņas atzīmes, kas būs diezgan liels šķērslis, lai īpašumu pārdotu. Protams, der zināt, ka ne vienmēr zemesgrāmatā atspoguļotie dati norāda uz faktisko situāciju.

Vēl pirms konkrētā īpašuma pārdošanas vajadzētu iegūt nepieciešamo informāciju arī no Valsts zemes dienesta kadastra informācijas sistēmas.

Tā kā pirms pirkuma līguma noslēgšanas ir jāpārbauda vairāki aspekti, jāzina arī īpašuma juridiskais statuss un tā izmantošanas veids. Katram nekustamajam īpašumam ir noteikts tā izmantošanas veids, proti, kādam mērķim ir paredzēts to lietot.

Ja Jūs pārdodat zemes gabalu, tad potenciālam pircējam noteikti vajadzētu zināt, vai šo zemes gabalu iespējams apbūvēt. Taču, ja Jūs pārdodat ēku, tad pircējam vajadzētu zināt, vai šo ēku iespējams apdzīvot vai arī izveidot tur biroja telpas.

Protams, ikviena nekustamā īpašuma izmantošanas mērķi ir iespējams mainīt, tikai tādā gadījumā būs jārēķinās ar papildus izmaksām. Ja ir vēlme iegādāties zemi, ko pēc tam apbūvēt, noteikti būs jāiepazīstas ar konkrētās pašvaldības teritorijas plānojumu. Tajā būs norādīta visa nepieciešamā informācija, kas noteiks kādas ēkas iespējams celt, cik stāvi tām drīkst būt un tamlīdzīgi.

Katras pašvaldības teritorijas plānojumi ir pieejami publiski un atrodas pašvaldību mājaslapās.   

Kļūdaini izstrādāts pirkuma līgums

Ir pierasts, ka pirkuma līguma slēgšanai ir pietiekami vien ar abu pušu vienošanos par svarīgākajām sastāvdaļām, proti, konkrēto īpašumu un tā pirkuma cenu. Tomēr ir svarīgi līgumā iekļaut arī nosacījumus par pirkumā iesaistīto cilvēku tiesībām, kā arī atbildības mehānismiem.

Viena no svarīgākajām lietām, kas ir jāiekļauj līgumā, ir pirkuma samaksas kārtība. Bieži vien šī kārtība netiek pienācīgi atrunāta, līdz ar to ir situācijas, kad pārdevējs paliek gan bez īpašuma, gan bez samaksas par īpašumu. Tāpat ir gadījumi, kas pircējs samaksā visu norunāto summu par īpašumu, tomēr beigās pie kārotā īpašuma nemaz netiek.

Lai izvairītos no šādām situācijām, vislabāk ir izmantot bankas darījuma kontus vai arī notāra glabājuma kontus. Protams, ir jārēķinās, ka šādi samaksas veidi radīs papildu izmaksas, tomēr būs garantija, ka viss noritēs droši un abas līguma slēdzēja puses būs apmierinātas un ieguvušas cerēto.

Gadījumos, kad pirkuma summu sedz banka, nepieciešams slēgt darījuma konta līgumu. Šādā veidā pārdevējs var būt pārliecināts, ka pircēja rīcībā ir visi pirkumam nepieciešamie naudas līdzekļi, savukārt pircējam šis līgums sniegs drošību, ka pārdevējs naudu saņems vien tad, kad nekustamais īpašums būs pārrakstīts uz jaunā īpašnieka vārda.

Lai būtu pilnībā drošs, ka pirkuma līgums ir sastādīts pareizi, līguma sastādīšanu vislabāk ir uzticēt juristam.

Lai ikviena nekustamā īpašuma, piemēram, mājas vai dzīvokļa pārdošanas process noritētu bez starpgadījumiem, nepieciešams konsultēties ar speciālistiem. Tāpat varat aprunāties ar kādu savu draugu vai ģimenes locekli, kurš ir veicis šādus vai līdzīgus darījumus. Šādā veidā Jūs izvairīsieties no kļūdu pieļaušanas, kas var izrādīties visai nepatīkamas. Sliktākajā gadījumā Jūs varat palikt bez samaksas par īpašumu, ja esat pārdevējs, vai arī bez īpašuma, ja esat pircējs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti