Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Efektīvi veidi, kā samazināt gaisa mitrumu dzīvoklī

Gada vēsākajos un drēgnākajos mēnešos paaugstināts gaisa mitrums dzīvoklī nav nekas neparasts. Temperatūras samazināšanās, nokrišņi, taupīšana uz apkures, drēbju žāvēšana iekštelpās un nepietiekama vēdināšana – tas viss veicina kondensāta veidošanos uz logiem, sienām un istabas stūros. Šādos apstākļos paātrināti attīstās pelējums, putekļu ērcītes un dažādas baktērijas.

Mitrumam uzkrājoties, tas iesūcas mēbelēs, paklājos, tapetēs un, ieejot telpā, var sajust nepatīkamu smaku. Savairojoties pelējumam, Cietīs koncentrēšanās spējas, miegs, var rasties vai saasināties dažādas veselības problēmas (alerģijas, klepus, iesnas, astma, ādas izsitumi u.c.) Visasāk to izjutīs cilvēki, kas ir jutīgi vai ar novājinātu imūnsistēmu, taču var ciest arī cilvēki bez izteiktām veselības problēmām.

Par laimi paaugstināts gaisa mitrums istabā nav nekas tāds, ko nevarētu uzveikt. Pamainot savus ieradumus, ievērojot dažus vienkāršus pasākumus un ņemot talkā tehnoloģijas, varam nodrošināt optimālu gaisa mitrumu un kvalitāti iekštelpās.

Neesat pārliecināti, vai gaiss ir pārlieku mitrs? Nopērciet higrometru un pārbaudiet relatīvo gaisa mitrumu katrā istabā. Ja redzat no rītiem kondensātu uz logiem, atbilde, visticamāk, būs apstiprinoša.

Gaisa sausinātāji

Mitruma nosūcēji ir ierīces, kas iesūc telpā esošo gaisu, atdala lieko mitrumu un izpūš atpakaļ jau sausinātu gaisu. Savāktais kondensāts tiek noglabāts tvertnē vai (lielākiem modeļiem), pieslēdzot ūdens cauruli, novadīts kanalizācijā. Ja izvēlēts pirmais variants un ūdens rezervuārs piepildās, ierīce pati izslēgsies un, lai atjaunotu tās darbību tvertni būs vispirms jāiztukšo.

Gaisa sausinātāju galvenā priekšrocība ir spēja uzturēt konstantu gaisa mitruma līmeni. Tos var izmantot vannas istabā, virtuvē, guļamistabā un pat bērnistabā. Šobrīd internetveikalā gaisa1 mitruma savācējs mājai vai dzīvoklim ir pieejams pat zem 100 EUR (akcijas ietvaros vēl lētāk). Tāpat iespējams nopirkt arī krietni jaudīgākas iekārtas, piemēram, Adolus Cube X600, kas piemērotas izmantošanai mitros pagrabos, rūpnīcās, noliktavās un būvniecības objektos.

Ventilācijas sistēmas ierīkošana

Dabiskā ventilācija var nebūt pietiekama, it īpaši ziemā, kad ārā ir auksts un logus negribas vērt vaļā. To var darīt krietni retāk, ja mājoklī ir ierīkota kvalitatīva mehāniskā ventilācija, kas palīdz uzturēt optimālu mitruma līmeni. Vannas istabā gaisa apmaiņu var pastiprināt, izplūdes cauruli papildinot ar ventilatoru, kas aprīkots ar mitruma sensoru un laika releju. Varēsiet iestatīt vēlamo mitruma līmeni, kuru pārsniedzot ventilators pats automātiski ieslēgsies. Lai izvairītos no caurvēja mazgāšanās laikā ļoti vēlams, lai sensoru pēc vajadzības būtu iespējams atslēgt.

Tiem, kas ir gatavi spert soli tālāk vai vēl plāno savas mājas būvēšanu, noteikti ir vērts apsvērt rekuperācijas sistēmas izveidi. Ar rekuperācijas sistēmu var nodrošināt telpās esošā gaisa attīrīšanu un siltuma efektīvāku izmantošanu. Uzsildītais gaiss tiks nevis izpūsts ārā, bet attīrīts un novadīts atkārtotai izmantošanai.

Komfortablas temperatūras uzturēšana

Zema temperatūra veicina kondensāta veidošanos uz logiem, sienām un citām virsmām, kas palielina mitruma uzkrāšanos. Uzturot komfortablu un vienmērīgu temperatūru (20 – 22 C) visās telpās, jūs samazināsiet kondensācijas risku. Lai uzlabotu miega kvalitāti uz nakti temperatūru var samazināt līdz 18 C.

Paaugstināta mitruma problēma dzīvokļos nereti pazūd līdz ar centralizētās apkures pieslēgšanu. Izņēmums ir telpas, kurās tiek žāvētas drēbes, vannas istaba un virtuve. Šajās telpās mitrums rodas nepārtraukti un, lai to uzturētu normālā līmenī ir vajadzīgi papildus pasākumi.

Tiesa, kad tiek pieslēgta centrālā apkure, gaiss nereti kļūst pārlieku sauss un tad būs vajadzīgs nevis gaisa sausinātājs, bet mitrinātājs.

Augi mūsu draugi

Istabas augi izdaiļo dzīvokli, dara to mājīgāku un var attīrīt gaisu, taču mitruma savākšanai tie nespēs dot jūtamu pienesumu. Gluži pretēji vairums augu, ko liekam mājoklī uz palodzēm iztvaiko ūdeni caur lapām un gaiss kļūst mitrāks. Ja no augiem nevarat atbrīvoties, sadaliet tos pa vairākām istabām, centieties nepārliet augus (podā uzkrāsies mazāk ūdens) un vēdināt istabas biežāk.

Pilnībā atbrīvoties no istabas augiem gan nevajag. Sākoties apkures sezonai, augu spēja iztvaikot ūdeni atkal var kļūt noderīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Idejas siltam un stilīgam apģērbam

Kad temperatūra sāk kristies, ir svarīgi, lai apģērbs nodrošinātu siltumu, taču tas nenozīmē, ka stilam jāpaliek otrajā plānā. Rudens un ziemas sezona ir lieliska iespēja atklāt slāņošanas māksl...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti