Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Gatavojies rudenim? Lielākās kļūdas, izvēloties suņu būdu

Līdz ar rudens atnākšanu, tuvojas gada vēsākie mēneši – šajā laikā īpaši svarīgi pārliecināties, lai mūsu četrkājainie draugi būtu pasargāti no nelabvēlīgiem laika apstākļiem.

Suņu būda ir ne tikai patvērums no vēja, nokrišņiem un sala, bet arī vieta, kur suns var atpūsties un justies droši.

Par to, kā izvēlēties komfortablu mājvietu savam mīlulim un kādas ir tipiskākās kļūdas, ko jaunie saimnieki mēdz pieļaut, izvēloties suņu būdu, stāsta Dino Zoo eksperte, kinoloģe Tatjana Bodricka. 

Kā pareizi izvēlēties un ierīkot suņu būdu

Ērta un komfortabla būda sunim nodrošina drošu patvērumu, kvalitatīvu atpūtu un veicina viņa veselību un labsajūtu. Suņu būdu nepieciešams iegādāties ikvienam sunim, kas uzturas pagalmā, neatkarīgi no suņu šķirnes.

Taču neērta vai pārāk maza būda dzīvniekam var izraisīt dažādas veselības problēmas, tajā skaitā, locītavu sāpes, muskuļu sasprindzinājumu un stresu. Tā kā lielāko daļu laika suns savā būdā pavada guļot, neērta mājvieta vienlaikus ietekmē arī dzīvnieka miega kvalitāti, suns kļūst mazāk aktīvs un enerģisks, līdz ar to cieš arī mājdzīvnieka imūnsistēmas darbība.

Kādas ir lielākās kļūdas, izvēloties suņa būdu un kā tās risināt?

Neatbilstošs izmērs

  • Lielākā un biežākā kļūda – suņu būda ir pārāk maza, vai tieši otrādi, pārāk liela. Būdai jābūt pietiekami lielai, lai suns varētu brīvi apgulties, piecelties un pagriezties, taču tā nevar būt arī pārāk plaša, jo vēsajos gada mēnešos dzīvniekam tajā būs auksti.
  • Izvēloties būdas izmēru, ieteicams vadīties pēc šāda piemēra: gan sēdus, gan guļus pozīcijā ap suņa ķermeni ir jāpaliek apmēram 10 cm brīvai telpai.
  • Padoms: ja iespējams, izvēloties būdu, ļauj sunim tajā iekāpt un pārliecinies, vai viņam tajā ir pietiekami daudz vietas.

Nepietiekama ventilācija

  • Ja būdā nav pietiekama svaiga gaisa cirkulācija, tajā daudz straujāk vairojas kaitīgie mikroorganismi, palielinās mitrums, līdz ar to – pelējuma izplatības risks. Svaiga gaisa trūkums ietekmē arī dzīvnieka imūnsistēmas normālu darbību, suns ar laiku sāk biežāk slimot, palielinās arī parazītu izplatības risks. Savukārt vasarā paaugstinās ādas un apmatojuma problēmu risks.
  • Būdas ieejai būtu jābūt suņa skausta augstumā un platumā, tādejādi suņa būdā tiek nodrošināta pietiekama ventilācija, vienlaikus suns tiek pasargāts no nokrišņiem un vēja.

Neizturīgi un dzīvniekam nedraudzīgi materiāli

  • Suņu būda ir pakļauta visa veida laikapstākļiem, tāpēc būdas izgatavošanas materiāliem jābūt izturīgiem ne tikai pret mehāniskiem bojājumiem, bet arī mitrumu, pelējumu, karstumu. Vienlaikus jāatceras, ka būda nedrīkst būt apstrādāta ar ķīmiskiem, dzīvnieka veselībai kaitīgiem apstrādes līdzekļiem.
  • Īpašu uzmanību jāpievērš būdas iekšējo sienu apstrādei. Tā kā suņa oža ir ļoti spēcīga, sajutis nepatīkamus, ķīmiskus aromātus, dzīvnieks var atteikties būdā uzturēties.
  • Praktiska un ilgmūžīga izvēle būs suņu būda, kuras pamata konstrukcija izgatavota no pulētas koksnes, piemēram, priedes.

Nepietiekama izolācija

  • Ja suns būdā uzturas visu cauru gadu, vērts parūpēties arī par būdas siltumizolāciju. Iespējams iegādāties jau siltinātas būdas vai siltināšanu veikt paša spēkiem.
  • Būdas siltināšanai var izmantot putupolistirolu, kas ir viegli uzstādāms, lēts un efektīvs izolācijas materiāls, vai minerālvati, kas nodrošina ļoti labu siltumizolāciju, taču jārēķinās, ka šis materiāls prasa rūpīgākus uzstādīšanas darbus. .
  • Suņu būda ar paaugstinātu pamatni pasargās dzīvnieku no zemes izdalītā aukstuma un mitruma, kā arī veicinās gaisa cirkulāciju zem būdas, tādejādi pagarinot suņu būdas kalpošanas mūžu.

Nepareizs novietojums

  • Ne tikai pašas būdas izvēlei, bet arī tās novietojumam ir svarīga nozīme. Izvairies būdu novietot vietās, kur var uzkrāties ūdens, piemēram, blakus notekcaurulēm.
  • Būdu jānovieto noēnotā pagalma zonā, lai tā neatrastos tiešos saules staros.
  • Izvēlies labi vēdinātu vietu, lai novērstu mitruma uzkrāšanos.
  • Pilsētas privātmāju rajonos suņu būdu nevajadzētu novietot tieši blakus žogam vai sētai, lai suns var baudīt mierīgu un netraucētu atpūtu.

Padomi suņu būdas iekārtošanai un uzturēšanai

Lai dzīvniekam nodrošinātu papildu komfortu, īpaši ziemas periodā, būdā var ieklāt salmus vai sienu, savukārt vasarā – suņu paklāju vai matraci. Jāatceras, ka suņa guļvieta, tāpat kā pati būda, ir regulāri jāmazgā un jākopj, kā arī vismaz reizi mēnesī vai divos jādezinficē un jāapstrādā ar pretparazītu līdzekļiem. Lai vasarā dzīvnieku pasargātu no pārkaršanas riska, suņu būdā var ieklāt zoo preču veikalā nopērkamo atvēsinošo paklājiņu.

Lai parūpētos par papildu aizsardzību pret vēju, salu un nokrišņiem, būdas ieeju var aprīkot ar speciālajām suņu būdas durvīm jeb aizkariem. Savukārt ērtākai suņu barības un ūdens trauka novietošanai pie būdas ieejas var izveidot nelielu slieksni vai terasīti, kas vienlaikus aizkavēs netīrumu, smilšu un dubļu ienešanu būdā.

Zoo preces suņiem par vienmēr izdevīgām cenām Dino Zoo!

Suņu būdas, suņu voljēri, suņu guļvietas un matrači, kā arī citas zoo preces mājdzīvnieka komfortam un aprūpei dinozoo.lv vai Dino Zoo veikalos visā Latvijā! Parūpējies par sava mīluļa uzturu, veselību un labsajūtu kopā ar Dino Zoo!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti