Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Ilga degšana

Lasot šo rakstu, tu uzzināsi ar kādiem paņēmieniem to izdarīt, lai varētu ilgāk baudīt siltumu no labākās apkures pasaulē - malkas krāsns.

Visi, kuriem ir malkas krāsns, ir domājuši par to, kā paildzināt tās degšanas ilgumu. 

Kas ir degšanas laiks?

Degšanas laiks nav tikai brīdis, kad degkamerā ir redzamas liesmas un tiek izdalīts liels siltuma daudzums. Degšanas laiks ir kopējais laiks, kurā degkamerā esošais malkas daudzums no aizdegšanās brīža sāk gruzdēt. Gruzdēšanu var pieņemt par brīdi, kad ogles vēl ir pietiekami karstas, lai pievienotu vēl vienu pagali un tā uzreiz degkamerā aizdegtos.

Degšanas laika teorija.

Ir daudz neskaidrību un aizspriedumu par degšanas laikiem malkas krāsnīs un plītīs. Lai gan degšanas laiks šķiet ļoti vienkāršs un pašsaprotams, patiesībā tā nav. Teorētiski malkas krāsns degšanas laiks ir laiks, cik ilgi viena malkas vienība deg. Šķietami vienkārši, vai ne? Ieliekam malku un uzņemam laiku, cik ilgi tā degs. Diemžēl, tas nav tik vienkārši, jo ir daudzi faktori, kas ietekmē degšanas laiku, no kuriem būtiskākais ir malkas krāsns iestatītais degšanas režīms.

Iegādājoties jaunu malkas krāsni ir divi parametri kurus var uzzināt - kW (siltuma jauda) un kopējo degšanas laiku. Parasti, pircēji domā, ka kopējais degšanas laiks ir rādītājs, ko malkas krāsns attīstīs vienmēr, bet patiesībā ražotāji parasti norāda maksimālo degšanas laiku ideālos apstākļos, nevis vidējo degšanas laiku reālistiskos apstākļos.

Siltuma jauda (kW) un degšanas laiks ir ļoti saistītas lietas. Jūs varat palielināt malkas krāsns jaudu, bet jūs samazināsiet degšanas laiku. Abus rādītājus var attīstīt līdz vidus stāvoklim, bet abi rādītāji nekad nebūs maksimāli.

Piemēram:

Jums ir 10kW malkas krāsniņa, ja krāsniņu noregulēsiet, lai tā izdala 10kW jaudu, tad degšanas laiks būs 3h, bet ja noregulēsiet krāsniņu, lai tā izdala 4kW, tad degšanas laiks būs 8h.

Tāpēc atcerieties, ja ir norādīta krāsniņas jauda 10kW un degšanas laiks 8h, krāsniņa spēs izpildīt tikai vienu no abām pozīcijām maksimāli, bet ne vienlaikus. Liela jauda ir vajadzīga, lai uzsildītu telpu, mazāka jauda ir vajadzīga, lai uzturētu siltumu telpā.

Faktori, kas ietekmē degšanas laiku.

Malka.

Daži koki sadeg karstāk, lēnāk un tīrāk nekā citi. Mīkstie lapu koki (liepa, apse, alksnis) degot var izraisīt vairāk dūmu un dažiem ir daudz sveķu, kas var radīt sodrējus skurstenī. Tāpēc cietie lapu koki (ozols, osis, goba) ir vislabāk piemēroti apkurei, jo sadeg ar stabilu temperatūru, saražojot vairāk siltuma.

Mitrums.

Malka ar lielāku mitrumu kā 20% degs salīdzinājumā īsāku brīdi kā malka, kuras mitrumus ir līdz 20%. Jo sausāka malka, jo ilgāk tā degs. Mitras malkas efektivitāte ir ļoti zema, jo malkas krāsnij ne tikai jāsadedzina pati pagale, bet arī viss ūdens, kas ir tajā, kas samazina siltumu un dzesē liesmu. Mitra malka ne tikai samazina degšanas laiku, bet arī bojā malkas krāsni un var izraisīt skursteņa ugunsgrēku no radītajiem sodrējiem.

Degšanas regulācija.

Pilnībā atvērtas gaisa padeves ļauj malkai krāsnī degt ātrā un jaudīgā režīmā, bet tas nebūs pārāk ilgi, jo krāsns varēs patērēt tik daudz skābekļa, cik tā vēlas, tādejādi sadedzinot malku ātrāk. Lēnākai degšanai jāsamazina skābekļa pieplūde degkamerai. Lai gan noregulējot gaisa padevi uz mazāku izstarotie kW būs mazāki, lēnāka degšana tāpat būs labāka kā liela siltuma jauda uz īsu brīdi. Lēna degšana istabas temperatūru uztur vienmērīgu un patīkamu.

Uzstādīšana.

Nepariezi uzstādītas malkas krāsns degšanas laiks būs būtiski īsāks kā pareizi uzstādītas. Uzstādot malkas krāsni ir pareizi jāveic skursteņa un dūmvada uzstādīšana, vilkme nevar būt par lielu, un nevar būt par mazu, ir jāatrod pareizais balanss. Ja krāsniņai ir paredzēts ārējais gaisa pievads, pareiza tā uzstādīšana ir arī ļoti būtiska, ja tas būs par īsu vai par garu, Jūs zaudēsiet krāsniņas efektivitāti. Mūsu ieteikums pareizai uzstādīšanai ir konsultēties ar profesionāli no www.ceplis.eu vai skursteņslauķi.

Klimata apstākļi.

Atrašanās vieta un gaisa mitrums ietekmē malkas krāsns degšanas laiku. Jo lielāks ir augstums, piemēram, kalnos, jo mazāks pieejamā skābekļa daudzums un efektivitāte krīt. Augsts mitruma līmenis klimatā arī samazina degšanas laiku un krāsniņas efektivitāti.

Tātad, apkoposim to, par ko mēs runājām. Lai panāktu to, ka Jūsu malkas krāsniņa deg pēc iespējas ilgāk un atdod lielāku siltumu:

  1. Izmantojiet tikai sausu malku, vēlams lielākas pagales, kas ilgāk degs.
  2. Vēlams, lai malka būtu no cietā lapu koka.
  3. Liekat kurtuvē pēc iespējas vairāk malku.
  4. Gaisa padeves uzstādiet uz zemāko režīmu.

Atpūtieties un izbaudiet siltumu vairākas stundas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti