Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Jumta seguma nomaiņa: kāpēc to neatlikt uz vēlāku laiku?

Jumts ir viens no galvenajiem ēkas elementiem, kas pilda gan praktisku, gan dekoratīvu funkciju. Jumts nodrošina ēkas aizsardzību pret vēju, saules ultravioleto starojumu un nokrišņiem. Ne velti pirms rudens lietiem svarīgi paspēt jaunbūvei uzlikt jumtu, savukārt jau pabeigtām mājām tālredzīgs saimnieks savlaicīgi būs veicis jumta apsekošanu un novērsis tā bojājumus.

Diemžēl laika gaitā jebkurš jumta segums nolietojas un zaudē savas kvalitātes, līdz beigu beigās kļūst skaidrs, ka izdevīgāk ir nevis to remontēt, bet aizstāt veco jumta segumu ar jaunu.

Visbiežāk minētie jumta seguma nomaiņas iemesli ir sekojoši:

  • Jumta tecēšana;
  • Jumta bojājumi pēc avārijas vai dabas katastrofas;
  • Nepietiekama siltuma izolācija;
  • Nepietiekama hidroizolācija.

Jumta seguma nomaiņa ir process, kas sastāv no vairākiem būtiskiem un secīgiem soļiem, kas jāievēro, lai ziemas priekšvakarā nepaliktu bez gaidītā jumta. Var pat teikt, ka jumta seguma nomaiņai ir līdzība ar zināmo teicienu – ratus taisi ziemā, bet ragavas kal vasarā.

Vispirms būtu jāveic jumta seguma novērtējums

Speciālisti sniegs slēdzienu par jumta stāvokli un jumta seguma maiņas piemērotiem risinājumiem. Atsevišķas firmas piedāvā bezmaksas jumta apsekošanas visas sezonas garumā, kas ir laba iespēja jau savlaicīgi iepazīties ar iespējamiem darbu veicējiem.

Potenciālo jumta seguma maiņas problēmu un labāko risinājumu noteikšana

Pēc apsekošanas speciālisti iezīmēs atrastos defektus, veicamo darbu apjomu un spēs atbildēt uz svarīgo jautājumu – cik daudz laika nepieciešams jumta seguma nomaiņai? Nepieciešamais laiks būs atkarīgs no jumta platības un seguma veida.

Vairumā gadījumu jumta seguma nomaiņa ir laikietilpīgs un komplicēts process, kura veikšanu tomēr vajadzētu uzticēt speciālistiem.

Darbuzņēmēja izvēle

Veicot pirmos divus posmus, jūsu rīcībā būs pamatinformācija, lai veiktu darbuzņēmēja izvēli. Svarīgi darbu veikšanai pieaicināt zinošu meistaru, jo meistara prasmes, zināšanas un pieredze var būtiski ietekmēt jumta seguma kvalitāti un kalpošanas laiku. Jāņem vērā, ka labi meistari vienmēr ir pieprasīti, tādēļ tādu nolīgt var kļūt par īstu izaicinājumu.

Piemērotāko materiālu izvēle

Izvēloties jumta seguma savai mājai, ieteicams ņemt vērā materiāla izmaksas, jumta konstrukciju  un mājas ārsienas materiālu. Tāpat jāņem vērā, ka jumta seguma nomaiņa būs saistīta ar hidroizolāciju, siltinājumu, ūdens noteksistēmu un seguma aizsardzību (piemēram, paredzot sniega barjeru ierīkošanu). Slīpajiem un horizontālajiem jumtiem paredzēti atšķirīgi segumu veidi, kas ietekmēs jūsu izvēles iespējas.

Vecā jumta seguma demontāža

Demontāžas laikā tiek noņemts vecais jumta segums, atklājot apakšklāju zem jumta. Gadījumā, ja apakšklājs ir bojāts vai pārlieku nolietots, jāplāno arī šīs kārtas nomaiņa. Šie būtiskie papildus darbi ir iespējamās neplānotās izmaksas, kuras iepriekš grūti paredzēt. Šajā darbu stadijā ir būtiski ņemt vērā laikapstākļus un demontāžas darbus plānot sausā laikā. Faktiski veco segumu vajadzētu noņemt tikai tad, kad jaunie materiāli ir gatavi uzstādīšanai.

Jaunā seguma uzstādīšana

Atkarībā no izvēlētā jumta seguma veida, tiek veidots jauns koka latojums un klāts jaunais segums. Uzstādīšanas veids mainās atkarībā no izvēlētā jumta seguma materiāla.

Plānojot jumta seguma nomaiņu, svarīgi izvērtēt, par kādiem līdzekļiem tiks pirkti materiāli, algots darbuzņēmējs, apmaksāti neparedzētie darbi. Jumta seguma nomaiņas piedāvājuma tāme un veicamo darbu laika grafiks Jums palīdzēs plānot budžetu un izvērtēt iespējas, ko sniegtu īstermiņa aizdevums vai ilgtermiņa aizdevums, ja jumta seguma nomaiņas projekta īstenošanai būtu vajadzīgi papildu līdzekļi.

            

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti