Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Kā izvēlēties mitruma savācēju mājoklim?

Atkarībā no mājokļa veida un tā celšanas īpatnībām, tajā var veidoties mitrs gaiss. Ir pieņemts, ka lielākajai daļai augu mitrs gaiss nāk tikai un vienīgi par labu, tomēr pašam mājoklim un cilvēkam, kurš dzīvo šādā vidē, mitrs gaiss var nebūt labvēlīgs. Pirmkārt, ja mājoklī ir mitrs gaiss, ar laiku atsevišķās vietās var veidoties pelējums, kā arī vairoties putekļu ērcītes. Otrkārt, arī cilvēka veselībai pārāk mitrs gaiss nenāk par labu. Ir viens vienkāršs veids, ka cīnīties ar mitru gaisu mājoklī. Atliek iegādāties ierīci, ko sauc par gaisa mitruma savācēju.

Kas ir gaisa sausinātājs?

Gaisa sausinātājs jeb mitruma savācējs ir ierīce, ar kuras palīdzību var uzlabot mājokļa mikroklimatu. Protams, to var panākt arī ar laikietilpīgu un visai dārgu remontu, tomēr šis variants būs daudz izdevīgāks un vienkāršāks.

Mitruma savācējs ļoti efektīvi absorbē telpā esošo mitrumu, tādējādi tiek samazināts risks, ka veidosies pelējums un vairosies putekļu ērcītes. Kā darbojas gaisa sausinātāji? Varētu teikt, ka šī ierīce darbojas diezgan vienkārši. Sākumā tā iesūc gaisu, to izfiltrē un atdzesē, pārvēršot mitrumu kondensātā. Tālāk šis gaiss tiek uzkarsēts un izvadīts atpakaļ telpā. Savukārt liekais šķidrums parasti tiek uzkrāts speciālā tvertnē.

Kādēļ vajadzētu sausināt gaisu?

Optimālais mitruma līmenis mājoklī mainās atkarībā no sezonas. Vasaras sezonā tam jābūt no 40% līdz 50%, savukārt ziemas sezonā tam nevajadzētu pārsniegt 40% atzīmi. Tomēr, ja tas ir augstāks par normu, tad noteikti ir jāmeklē risinājums.

Ir vairāki iemesli, kāpēc mājoklī vajadzētu sausināt gaisu, piemēram:

  • Samazinās pelējuma veidošanas un tā attīstība.
  • Tiek kontrolētas dažādas alerģijas, kā arī astma.
  • Kļūst vienkāršāk cīnīties ar dažādiem kaitēkļiem, piemēram, prusakiem, zirnekļiem.
  • Saglabājas mājas konstrukcijas izturība un stabilitāte.
  • Pazeminās apkures izmaksas.

Kā atrast savam mājoklim piemērotu mitruma savācēju?

Lai varētu iegādāties mājoklim piemērotāko gaisa sausinātāju, vispirms ir jānovērtē telpas apstākļi, kurā ar laiku tiks ievietota šī ierīce. Būtībā izvēli par labu kādam no gaisa sausinātājiem nosaka trīs svarīgi faktori:

1. Mitruma līmenis telpā – atkarībā no telpas, kurā nepieciešams sausināt gaisu, arī jāizvēlas mitruma savācējs. Ja šo ierīci vēlēsieties ievietot pagrabā, veļas žāvētavā vai pirts priekštelpā, jāņem vērā, ka šādām telpām būs nepieciešama jaudīga ierīce.

2. Gaisa temperatūra telpā – lai gaisa sausinātājs darbotos visefektīvāk, tam nepieciešama telpa, kas ir silta un mitra. Katram no gaisa sausinātājiem ir savs temperatūras diapazons. Tāpēc viens un tas pats gaisa sausinātājs noteikti nederēs gan viesistabai, gan garāžai. Tāpēc pirms iegādāties šādu ierīci, pievērsiet uzmanību tās darbības temperatūras diapazonam.

3. Telpas platība – arī telpas platība ietekmē gaisa sausinātāja izvēli. Ir jāņem vērā telpas lielums, lai varētu saprast, kāds gaisa sausinātājs ir nepieciešams. Lielākā telpā ierīce darbosies daudz intensīvāk. Ja būs izvēlēta ierīce ar pārāk mazu jaudu, rezultātā saņemsiet neefektīvu gaisa sausināšanu, kā arī lielāku elektrības rēķinu.

Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties gaisa sausinātāju?

Pirms īstās izvēles izdarīšanas vajadzētu ņemt vērā vēl pāris svarīgus kritērijus. Jāpievērš uzmanība gaisa sausinātāja pārvietojamībai. Iespējams, ka arī Jums būs svarīgi, lai bez problēmām šo ierīci varētu pārvietot no vienas telpas uz kādu citu. Tāpat jāņem vērā, cik liela ir gaisa sausinātāja mitruma savācēja tvertne. Jo tā būs mazāka, jo biežāk to būs jāiztukšo.

Arī ierīces radītais trokšņu līmenis ir jāņem vērā. Vislabāk, ja ierīce strādās pēc iespējas klusāk, it sevišķi, ja nolemsiet to novietot telpās, kurās bieži tiek pavadīts laiks.

 


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti