Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kā pāriet no iekšdedzes dzinēja auto uz elektroauto? Izaicinājumi un priekšrocības

Kluss un mūsdienīgs, ļauj atteikties no aizvien dārgākās degvielas izmantošanas – elektroauto iekarojis daudzu autovadītāju sirdis. Taču gana daudz ir to, kuri vēl šaubās – pāreja no automašīnas ar iekšdedzes dzinēju uz inovatīvu elektroauto tomēr ir liels solis, kā arī nopietna investīcija. Lai būtu vieglāk izlemt, kādu auto izvēlēties, noteikti vērts izmēģināt – un arī apsvērt visus par un pret

Elektriskais auto un tā izaicinājumi

Vispirms par izaicinājumiem, ar kuriem var nākties saskarties, pārejot uz šo jauno, mūsdienīgo auto. Piebildīsim gan, ka šī tehnoloģija attīstās tik ātri, ka dažādi auto un infrastruktūras uzlabojumi tiek piedāvāti jau tagad.

Infrastruktūras trūkums

Ja dzīvo ārpus Rīgas, Pierīgas un lielām pilsētām, kā arī dodies garākos izbraucienos uz laukiem, šī joprojām mēdz būt problēma. Degvielas uzpildes staciju joprojām ir krietni vairāk nekā elektroauto uzlādes punktu. Taču, kā jau teikts, šī joma strauji attīstās – pieaugot elektrisko auto skaitam, vēl vairāk palielināsies arī uzlādes staciju skaits.

Ierobežots ar vienu uzlādi veicamais attālums

Šī problēma gan vairāk raksturīga vecākiem elektroauto modeļiem – jaunākie naski pieveic vairākus simtus kilometru pat pilsētā. Liela nozīme ir braukšanas režīmam – jaunākās tehnoloģijas ļauj efektīvāk izmantot arī bremzēšanas enerģiju; jaudīgāki kļuvuši arī automašīnu akumulatori. Vidējais kilometru skaits, kuru var nobraukt ar vienu uzlādi svārstās no 200 līdz 500 km, atkarībā no modeļa, akumulatora un braukšanas paradumiem. Tātad – jauns auto modelis un ekonomiska braukšana ļauj šo izaicinājumu pārvarēt.

Salīdzinoši lielas iegādes izmaksas

Pat ar dažādām subsīdijām, kas Eiropā tiek piedāvātas elektroauto pircējiem, sākotnējais ieguldījums ir prāvs. Šī joma strauji attīstās, tās tehnoloģijas nemitīgi tiek uzlabotas, kas ietekmē izmaksas. Taču ir arī labās ziņas. Pirmkārt, auto sākotnējās izmaksas laika gaitā atmaksājas, jo tiek jūtami taupīts uz degvielas rēķina. Otrkārt, auto iespējams iegādāties līzingā, tādējādi būtiski samazinot sākotnējās izmaksas un izlīdzinot tās līzinga periodā. Pilna servisa līzings uzņēmumiem, kādu piedāvā MyAvis.lv, turklāt piedāvā ne vien pārskatāmu, fiksētu ikmēneša maksājumu, kas nemainās, bet arī sedz dažādus tehniskās uzturēšanas jautājumus.

Elektriskā auto sniegtās priekšrocības

Auto nozares eksperti paredz šīs jomas būtisku izaugsmi arī Latvijā. Eiropas Savienībā no 2035. gada vairs nedrīkstēs tirgot jaunas, emisijas radošas (tātad iekšdedzes dzinēja) automašīnas. Taču, vēl pirms ES normās noliktajiem termiņiem, izvēlēties elektrisko auto mudina skaitļi, kas redzami degvielas uzpildes staciju cenrāžos. Apkopojam galvenās “zaļo” auto priekšrocības.

Videi draudzīgāks mobilitātes risinājums

Kaut arī elektroauto tāpat ir būtiska ietekme uz vidi, raugoties no resursu patēriņa viedokļa, tas neizdala nevēlamas emisijas, piemēram, CO2. Ietekme uz vidi ir vēl jo mazāka tad, ja elektrība, kas izmantota auto uzlādei, iegūta no atjaunojamiem resursiem.

Mazākas darbības izmaksas

Izmaksas uz kilometru elektriskajiem auto ir mazākas nekā auto ar iekšdedzes dzinēju, kam nepieciešama degviela. Protams, šo rādītāju tāpat ietekmē mainīgās elektrības cenas, taču, izvietojot privātmājās saules paneļus, ietaupījums ilgtermiņā nudien būs pamatīgs.

Vienkāršāka tehniskā uzturēšana

Elektroauto uzturēšana ir krietni vienkāršāka un attiecīgi arī izmaksā mazāk nekā tradicionāliem auto ar iekšdedzes dzinēju. Ja vēlaties pārvietoties mūsdienīgi un ērti, nestresojot par auto tehniskajām lietām, lielisks risinājums uzņēmumiem ir pilna servisa auto līzings. MyAvis piedāvājumā rūpes par tehniskajām apskatēm un apkopēm, riepu maiņām un citiem jautājumiem uzņemas līzinga kompānija, ļaujot ietaupīt laiku un nervus.

Elektroauto noma – izmēģini un izvēlies piemērotāko

Elektrisko auto piedāvājumi aizvien paplašinās, modeļi ir gana dažādi, tāpēc lēmumu pieņemt nemaz nav tik viegli. Labs veids, kā izmēģināt “zaļo” auto, ir elektroauto noma, tādējādi izmēģinot noskatīto automašīnu. MyAvis ilgtermiņa auto nomas pakalpojums AVIS Flex piedāvā nomas periodu sākot no viena mēneša līdz pat diviem gadiem. Šaubas pie malas – laiks izmēģināt elektroauto!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti