Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Kā pārliecināties, vai pārdevēja norādītā auto vēsture atbilst patiesībai?

Ja esi atbildīgs auto pircējs, pirms automašīnas iegādes noteikti pārliecināsies ne tikai par tās pašreizējo stāvokli, bet arī vēsturi. Kā uzzināt, kāda ir patiesā auto vēsture, ņemot vērā, ka lietotu transportlīdzekļu tirgotājiem to patīk “piepušķot”? To uzzināsi šī raksta turpinājumā!

Latvijā reģistrētiem auto izmanto CSDD bezmaksas informāciju

Pērkot automašīnu, kas reģistrēta un izmantota Latvijas teritorijā, to pirms tam iespējams pārbaudīt Ceļu Satiksmes Drošības Direkcijas (CSDD) datubāzē, turklāt bez maksas. Informācija par auto pēc numura būs pieejama, ja Tev zināms automašīnas VIN kods vai reģistrācijas numurs, turklāt ļoti vēlams būtu pārbaudīt abus. Kāpēc? Jo automašīnu pārdevēji mēdz rīkoties negodprātīgi, norādot nepareizu VIN kodu vai pat automašīnu nofotografējot ar neatbilstošu reģistrācijas numuru (vai to aizkrāsojot). Ja pārdevējam nav ko slēpt, viņš labprāt atklās gan VIN kodu, gan reģistrācijas numuru, un auto pārbaude pēc numura viņu neuztrauks.

CSDD datubāzē varēsi redzēt, kāds ir automašīnas ikgadējais reģistrētais nobraukums, kad jāveic nākamā tehniskā apskate, kādi bijuši aizrādījumi pēdējās tehniskās apskates laikā, un citu noderīgu informāciju. Īpašu uzmanību pievērs automašīnas nobraukumam – diemžēl tā “pielāgošana” ir visai izplatīta parādība lietotu automašīnu tirdzniecībā. Ja pamani, ka atsevišķos gados nobraukums bijis aizdomīgi mazs, nekautrējies par to pajautāt pārdevējam.

VIN jeb šasijas numurs – ceļš uz daudzveidīgu informāciju

Ja esi ieguvis automašīnas VIN numuru (un, kā jau rakstā tika minēts, godprātīgam pārdevējam nav nekādu iemeslu to neuzrādīt), par automašīnu vari atrast virkni noderīgas informācijas. Veidi, kā to izdarīt, ir vairāki:

  • Pārbaudīt informāciju bezmaksas vietnēs – šis ir optimāls variants, ja neesi pārliecināts, vai konkrēto automašīnu patiešām iegādāsies. Tiesa gan, jārēķinās, ka bez maksas piedāvātā informācija mēdz būt visai ierobežota;
  • Izmantot maksas pakalpojumu sniedzējus – ja būsi gatavs atvēlēt dažus (vai dažus desmitus) eiro, varēsi saņemt jau krietni vien vairāk informācijas, piemēram, automašīnas fotogrāfijas, ja tā cietusi ceļu satiksmes negadījumā, kā arī detalizētu sarakstu ar automašīnas aprīkojumu. Bet, pirms izmanto kādu konkrētu pakalpojuma sniedzēju, salīdzini cenas un to, kādu informāciju par attiecīgo samaksu iegūsi – dažkārt par 20 eiro iespējams saņemt skopāku informācijas apjomu, nekā cituviet samaksājot vien divus vai trīs eiro;
  • Sazināties ar oficiālo dīleri – šeit gan situācija var kļūt nedaudz sarežģītāka, jo vairums oficiālo dīleru ar informāciju par auto padalīsies vien tad, ja ieradīsies tā salonā ar automašīnas tehnisko pasi. Bet, no otras puses, ja automašīnas īpašniekam nav nekā slēpjama, viņam nebūs problēmu satikties un ierasties pie oficiāla dīlera.

Lai būtu drošs, ka pārdevējs Tev norāda automašīnas patieso VIN numuru, palūdz, lai tas tiek nofotografēts!

Bez profesionālas apskates tuvplānā neiztikt

Lai cik lielu uzmanību Tu nepievērstu automašīnas vēsturei, auto vēsture pēc numura visu priekšā nepateiks; pilnvērtīgam novērtējumam kārtīgi jāiepazīstas ar automašīnas pašreizējo stāvokli. Aplūkojot automašīnu klātienē, pievērs uzmanību:

  • automašīnas virsbūvei – pārāk lielas vai nesimetriskas atstarpes, kā arī nevienmērīgi krāsas slāņi var liecināt par nekvalitatīviem remontdarbiem; arī rūsas pleķi neliecina par neko labu;
  • motora, bremžu un pārnesumkārbas darbībai – pārliecinies, vai ātrumu pārslēgšana nesagādā problēmas, kā arī pievērs uzmanību neierastiem trokšņiem. Obligāti pārbaudi arī bremžu stāvokli;
  • auto salonam – lai gan nodiluši sēdekļi vai apbružāta stūre nav primārais, pēc kā vērtēt automašīnu, tas ir pietiekami labs iemesls, lai runātu par automašīnas cenas samazināšanu.

Un, protams, kā nu bez testa brauciena!

Auto nobraukuma pārbaude un transportlīdzekļa vēstures iepazīšana ir tikai viena no vairākām darbībām, kas jāveic, iegādājoties jaunu (jeb, precīzāk – lietotu) automašīnu. Ielūkojies jaunākajā Vivus.lv bloga rakstāČetri aspekti, kas obligāti jāņem vērā, pērkot auto’’ un uzzini, kam vēl jāpievērš uzmanība iegādājoties auto. 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti