Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 27. jūnijs
Malvīne, Malvis

Kā sagatavoties auto iegādei - 5 Noderīgi Padomi

Auto iegāde ir nozīmīgs solis ikviena cilvēka dzīvē, kas var sniegt gan brīvības sajūtu, gan papildu ērtību ikdienā. Tomēr līdz ar jauno auto, visbiežāk līdzi nāk arī finanšu saistības. Pirms veic šo soli, ir svarīgi rūpīgi sagatavoties, lai izvēlētais auto atbilstu tavām vajadzībām, kā arī iegādes process noritētu bez liekiem pārsteigumiem.

Šajā rakstā apskatīsim galvenos soļus, kas jāveic, lai veiksmīgi sagatavotos auto iegādei — no budžeta plānošanas līdz dokumentu sakārtošanai. Lasi tālāk, lai pieņemtu pārdomātu lēmumu pirms auto iegādes!

Automašīnas izvēle — kā izvēlēties labu auto?

Pirmais solis auto iegādes procesā ir īstā auto izvēle. Šeit jāpievērš uzmanība diviem svarīgiem faktoriem — kādu auto vēlies iegādāties un kāds ir tā tehniskais stāvoklis. Runājot par auto tehnisko stāvokli, ir svarīgi savlaicīgi veikt auto vēstures pārbaudi, tai skaitā VIN pārbaudi. Sevišķi aktuāli tas ir, iegādājoties lietotu auto.

Auto vēstures pārbaude sniedz informāciju par automašīnas pagātni, tai skaitā, par iepriekšējiem īpašniekiem, nobraukumu, avārijām un bojājumiem. Auto vēsturi var pārbaudīt dažādās datu bāzēs. Tāpat šādu pakalpojumu piedāvā CSDD.

Ievadot transportlīdzekļa reģistrācijas numuru e-CSDD sadaļā "Tehniskās apskates dati", ir iespējams iegūt informāciju par transportlīdzekļa nobraukumu un par pēdējās tehniskās apskates datiem. Šis pakalpojums ir pieejams bez maksas.

Otrs populārākais veids kā pārbaudīt auto vēsturi, ir VIN numura pārbaude. Ievadot transportlīdzekļa VIN numuru datu bāzē, ir iespējams noskaidrot, vai auto ir bijis zagts, kāds ir auto patiesais nobraukums, vai auto kādreiz ir cietis negadījumā, vai auto ir kāds ražošanas defekts, apskatīt arhīvā pieejamās auto fotogrāfijas.

Latvijā reģistrēto transportlīdzekļu VIN numurs ir norādīts reģistrācijas apliecības ailē "E". VIN numuram reģistrācijas dokumentā ir jāatbilst VIN numuram, kas norādīts uz transportlīdzekļa dažādās vietās iespiestajām plāksnītēm, piemēram, uz durvju rāmja vai zem motora pārsega.

Budžeta noteikšana  — ar kādām papildu izmaksām jārēķinās?

Pirms auto iegādes ir būtiski noteikt auto iegādei paredzēto budžetu, tomēr tas neiekļauj vien auto cenu. Budžeta plānā jāiekļauj sekojošas pozīcijas:

  • Auto cena;
  • Pirmās iemaksas vērtība, ja auto tiek iegādāts ar aizdevumu;
  • Automašīnas reģistrācija CSDD;
  • Apdrošināšanas izmaksas (OCTA polise jāiegādājas obligāti, KASKO pēc izvēles);
  • Nodokļu nomaksa (transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis, ceļa nodoklis);
  • Rezerve papildu izdevumiem, piemēram, bērna sēdeklīša iegādei;

Tāpat nevar aizmirst par izdevumiem, kas radīsies pēc auto iegādes, tai skaitā, degvielas izdevumi, tehniskā apkope un remonts, vasaras un ziemas riepu komplekti, maksa par autostāvvietu. Pirms auto iegādes, pārliecinies, ka tev ir pietiekami daudz līdzekļu gan sākotnējām, gan ikdienas uzturēšanas izmaksām.

Aizdevuma sniedzējs un kredīta noformēšana

Ja esi nolēmis auto iegādāties, saņemot aizdevumu, būs nepieciešams noformēt auto aizdevumu pie kāda no aizdevuma sniedzējiem.

Aizdevumu auto iegādei piedāvā gan bankas, gan nebanku aizdevēji. Nebanku kredīts var būt lieliska alternatīva bankas kredītam. Galvenā priekšrocība, ko sniedz nebanku aizdevēji, ir salīdzinoši ātrais un vienkāršais kredīta noformēšanas process.

Auto kredīts vai auto līzings?

Ir divi kredītu veidi jeb aizdevumi, kurus iespējams saņemt — auto kredīts vai auto līzings. Loģisks šķiet jautājums, kurš no šiem finansēšanas veidiem būs piemērotākais?

Auto kredīts ir aizdevuma veids, kas paredzēts automašīnas iegādei. Pēc auto iegādes to pakāpeniski atmaksā ar procentiem noteiktā laika periodā. Auto kredīts ir pieejams gan jaunas, gan lietotas automašīnas iegādei.

Kā auto kredīts atšķiras no auto līzinga?

Auto kredīts piedāvā aizņemties naudu automašīnas iegādei bez pirmās iemaksas, savukārt auto līzings paredz pirmo iemaksu, kas visbiežāk ir 10% no auto vērtības. Aizdevuma summa visbiežāk lielāka būs auto kredītam, lai gan atšķirība var nebūt tik būtiska. Vēl viena atšķirība ir tā, ka auto kredītam nav nepieciešams automašīnas novērtējums. Tas ir nepieciešams tikai finanšu līzinga gadījumā. Tāpat finanšu līzings paredz obligātu KASKO iegādi, kas auto kredīta gadījumā nav obligāta.

Lai gan šīs nav vienīgās atšķirības, tās palīdzēs pieņemt informētu lēmumu par piemērotākā aizdevuma saņemšanu.

Automašīnas reģistrācija

Visbeidzot, kad ir izvēlēts piemērots transportlīdzeklis, izplānots budžets un noteikts piemērotākais aizdevuma veids, seko automašīnas iegāde un reģistrācija. Transportlīdzekli iespējams reģistrēt jebkurā no CSDD klientu apkalpošanas centriem. Kad reģistrēsi savu auto, tam piešķirs valsts reģistrācijas numuru un atbilstošu numura zīmi. Tāpat tiks izsniegta arī transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība. Svarīgi atcerēties, ka reģistrācija ir obligāta un jāveic:

  • 5 dienu laikā pēc transportlīdzekļa ievešanas Latvijā;
  • 5 dienu laikā pēc transportlīdzekļa īpašnieka vai turētāja maiņas;

Ar pirmreizēju transportlīdzekļa reģistrāciju ir saistītas sekojošas izmaksa:

  • Par transportlīdzekļa pirmo reģistrāciju Latvijā, reģistrācijas apliecību un valsts reģistrācijas numura zīmēm: 41,88 EUR;
  • Par agregātu numuru salīdzināšanu uzrādot transportlīdzekli CSDD klientu apkalpošanas centrā: 14,42 EUR;
  • Par katra nodokļa iekasēšanu, veicot nodokļa maksājumu CSDD kasē: 1,20 EUR.

 

Savukārt ar transportlīdzekļa turētāja reģistrāciju un maiņu ir saistītas sekojošas izmaksas:

  • Reģistrācija un reģistrācijas apliecība: 13,42 EUR;
  • Īpašnieka maiņa uz abpusēja iesnieguma pamata, ja īpašnieka maiņa noformēta e-CSDD: 12,95 EUR;
  • Atzīmes izdarīšana par īpašuma tiesību pāreju trešajai personai, ja reģistrā noformēta līzinga kompānijas atzīme par īpašuma tiesību nodošanu personai, kas iepriekš nav reģistrēta kā transportlīdzekļa turētājs: 8,6 EUR;
  • Katra nodokļa iekasēšana, veicot nodokļa maksājumu CSDD kasē: 1,2 EUR;
  • Katra nodokļa iekasēšana e-CSDD: 1,02 EUR.

Tāpat nevar aizmirst par transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli, kas jāmaksā katru gadu.

Auto apdrošināšana — kura būs man vispiemērotākā?

Pirms iegādājies auto, ir svarīgi izpētīt dažādas apdrošināšanas iespējas un uzzināt, kādas būs izmaksas par jauno automašīnu. Atceries, ka OCTA ir jāiegādājas obligāti, savukārt KASKO — pēc izvēles. OCTA segs zaudējumus, ko tu būsi izdarījis trešajai personai un tās mantai, savukārt KASKO apdrošinās arī tavu automašīnu. Apdrošināšana būs spēkā arī tad, ja tu būsi tas, kas ir izraisījis avāriju. Ar KASKO apdrošināšanu var tikt segti tādi riski kā zaudējumi, kuri radušies ceļu satiksmes negadījumā, sadursme ar šķērsli vai citu automašīnu, auto apgāšanās, ugunsgrēks un citas dabas stihijas, krītoši priekšmeti utt.

Apkopojot visu iepriekš minēto, lai veiksmīgi sagatavotos auto iegādei, ir nepieciešams izvēlēties labu transportlīdzekli, kas ir labā tehniskā stāvoklī. Par to var pārliecināties veicot auto vēstures pārbaudi. Pēc tam nepieciešams sastādīt budžetu, iekļaujot ne tikai auto cenu, bet arī papildu izmaksas, tai skaitā valsts nodokļus un apdrošināšanu. Visbeidzot, jāizvēlas piemērotākais aizdevuma veids, ja tāds nepieciešams. Iegādājies jauno auto un reģistrē to CSDD piecu dienu laikā! Ja esi nolēmis iegādāties auto ar aizdevuma palīdzību, apskati, ko tev var piedāvāt Moneza.

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

No kādiem materiāliem izbūvēt terasi?

Nav labākas vietas, kur pavadīt saulainas dienas, kā paša dārzā. Diemžēl, Latvijā pat vasarās bieži līst lietus. Par laimi, ir iespējams rast patvērumu no nokrišņiem, izbūvējot dārza terasi. Tā ļ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti