Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kā sagatavoties savam pirmajam maratonam?

Maratons ir aizraujošs izaicinājums, kas Jums sniegs dzīves pieredzi, taču tam ir arī pienācīgi jāsagatavojas. Lūk, daži padomi, kā sagatavoties savam pirmajam maratonam, lai sacensību diena būtu pēc iespējas baudāmāka.

Treniņš

Treniņi jāsāk agri. Ir svarīgi sākt trenēties vismaz 3–6 mēnešus pirms maratona. 

Sāciet ar īsākām distancēm un pakāpeniski tās palieliniet. Jūsu treniņiem jābūt daudzveidīgiem, tostarp garākiem skrējieniem, tempa un intervālu treniņiem, kā arī muskuļu vingrinājumiem.

Noteikti neaizmirstiet par atpūtas dienām – tās ir tikpat svarīgas kā treniņa dienas. Jūsu muskuļiem un ķermenim ir nepieciešams laiks, lai atgūtos, un bez atslodzes dienām ir viegli gūt traumas un pārslodzi, kas traucēs sasniegt labus rezultātus sacensību dienā.

Aprīkojums

Ieguldiet līdzekļus kvalitatīvā riteņbraukšanas aprīkojumā. Ir svarīgi iegādāties piemērotu ķiveri, kvalitatīvu mitruma necaurlaidīgu veloapģērbu un ērtus veloapavus. 

Izvēloties velosipēdu, ņemiet vērā savu ķermeņa uzbūvi un braukšanas paradumus. Vai galvenokārt braucat pa ceļiem vai meža takām? Vai vēlaties velosipēdu, ar kuru var braukt jebkurā apvidū? Uzticieties velosipēdu veikala pārdevējiem, viņu uzdevums ir zināt un ieteikt Jūsu ķermeņa uzbūvei un vēlmēm piemērotāko velosipēdu.

Velosipēda iegāde var liecināt par lieliem izdevumiem, taču ESTO kredītlīnija var palīdzēt to atvieglot, ļaujot aizņemties tieši tik daudz, cik Jumsnepieciešams, un atmaksāt summu atbilstoši elastīgam atmaksas grafikam. Turklāt pirmajās 30 dienās pēc līguma parakstīšanas Jūs maksāsiet bezprocentu maksājumus. ESTO ļauj koncentrēties uz treniņiem un gatavošanos maratonam, nodrošinot nepieciešamo summu un neietekmējot Jūsu finansiālo stāvokli. Uzziniet vairāk: https://esto.eu/lv/klientiem/kreditlinija?lang=lv 

Uzturs

Vismaz 24 stundas pirms sacensībām jāpievērš uzmanība uzturam un ūdens patēriņam. 

Dienu pirms skrējiena ieteicams uzturā uzņemt daudz ogļhidrātu, piemēram, makaronus vai picu, jo tie ilgstoši saglabājas organismā un sniedz enerģiju visa maratona laikā. Turklāt ir būtiski uzņemt daudz ūdens.

No rīta, pirms maratona, apēdiet kaut ko vieglu, kas sniegs enerģiju, bet neapgrūtinās gremošanu. Laba izvēle ir putra vai vārīta ola.

Maratona laikā ir svarīgi dzert daudz ūdens. Lai iegūtu papildu enerģiju, ir labi paņemt līdzi dažus enerģijas batoniņus vai želejas, ko uzņemt skrējiena laikā.

Pēc maratona ir svarīgi papildināt enerģijas rezerves ar kvalitatīvu pārtiku. Koncentrējieties uz svaigu pārtiku un olbaltumvielām, piemēram, salātiem un gaļu.

Atjaunošanās

Nenovērtējiet par zemu atslodzi. Pēc garas treniņu sesijas vai maratona ir svarīgi dot savam ķermenim laiku atveseļoties. Tas nozīmē pietiekami daudz miega, kvalitatīvu pārtiku un, ja nepieciešams, atveseļošanās treniņus, piemēram, stiepšanos vai jogu.

Nākamajā dienā pēc maratona ir labi doties īsā, nesteidzīgā izbraucienā ar velosipēdu, jo viegls treniņš var palīdzēt muskuļiem ātrāk atjaunoties.

Pozitīva domāšana

Visbeidzot – pozitīva domāšana. Ticiet sev un saviem spēkiem! 

Maratona skrējiens ir fizisks un psiholoģisks izaicinājums. Pozitīva domāšana palīdzēs jums pārvarēt grūtības un sasniegt finišu.

Veiksmi treniņos un maratonā! Neaizmirstiet izbaudīt procesu un mācīties ik uz soļa.

Uzziniet vairāk par ESTO maksājumu risinājumiem: https://www.tvnet.lv/7541562/esto-nosledz-partneribu-ar-baltijas-mazumtirdzniecibas-lideriem 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

4 biežāk pieļautās kļūdas, rakstot CV

Laba un kvalitatīva CV izveidošana aizņem laiku - procesa laikā ir tik daudz nianšu pie kā jāpiedomā. Iepazīstieties ar četrām biežāk pieļautajām kļūdām, rakstot CV un paturiet tās prātā, lai nākamrei...

Saules paneļi: Kas jāzina pirms iegādes?

Saules paneļi ir šobrīd populārs risinājums, kas ļauj gan samazināt ar elektroenerģiju saistītās izmaksas, gan rūpēties par vidi. Taču, lai saules paneļu sistēmas uzstādīšanā ieguldītais patiešā...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti