Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kā veicināt vesela smaida uzturēšanu jau no mazotnes

Paradumi, kas iemācīti jau no agras bērnības, saglabājas arī pieaugušā vecumā un zobu higiēna bērnam ir svarīgs process, kam vecākiem būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība. Svarīgi zināt, kad pieteikt pirmo zobārsta vizīti un kā radīt pozitīvas emocijas zobu kopšanas procesa gaitā, radot ilgnoturīgu rutīnu.

Piena zobu nozīme

Bieži vien nākas dzirdēt pieņēmumu, ka nav jāuztraucas, ja piena zobos rodas kariess un tie tiek pāragri zaudēti. Pagaidu zobiem tomēr ir liela nozīme, jo tie ietekmē žokļa veidošanās procesu un sakodienu, kā arī tie ir nozīmīgi pareizas runas veidošanā. Ja piena zobi netiek laboti var rasties infekcija, kas var skart pastāvīgos zobus.

Pirmās zobārsta vizītes

Pirmo vizīti pie zobārsta būtu ieteicams ieplānot pusgada laikā no brīža, kad izšķiļas pirmais zobs. Šīs vizītes mērķis ir vairāk domāts vecākiem, lai paskaidrotu pareizu zobu kopšanu zīdainim. Aptuveni pusotra gada vecumā var ieplānot nākamo vizīti, lai pārliecinātos vai nav izveidojies kariess piena zobiem no barošanas naktī jeb pudeļu kariess.

Bērnam sasniedzot 2,5 līdz 3 gadu vecumu, kad ir izveidojies pilns sakodiens, būtu regulāri jāapmeklē zobu higiēnists. Valsts reizi gadā apmaksā vizīti bērniem līdz 18 gadu vecumam.

Asociāciju radīšana par zobu higiēnu mazotnē

Pirmajai zobārsta vizītei būtu jābūt jautrai un interesi veicinošai, ko zobārstniecība pielāgo tieši mazo apmeklējumiem. Vecākiem arī laikus būtu jāpaskaidro, ko no šāda notikuma sagaidīt un kāpēc to ir vērts darīt, lai neziņa neradītu bailes. Ikdienā intereses noturēšanai un pozitīvu emociju radīšanai var izmantot neparastu formu, krāsu vai ar bērnu iemīļotajiem varoņiem dekorētas zobu birstes.

Padomi vesela smaida uzturēšanai bērniem

Palēnām mazuli var pieradināt pie zobu birstes, izmantojot masāžas un zobu kopšanas rotaļlietas šādā formā, kas arī atvieglotu zobu nākšanas procesu. Veiksmīga paraduma radīšanai svarīgi ir ievērot noteiktu grafiku un regularitāti. Vecākiem būtu jārāda piemērs un kopā ar bērnu jātīra zobi, pēc vajadzības arī iekļaujot spēļu elementus, lai šo procesu padarītu interesantāku. 

Zobu kopšana ir nozīmīgs process ikdienas rutīnā, tāpēc ir svarīgi jau no mazotnes bērnam ieaudzināt pareizu mutes dobuma higiēnu. Katram bērnam tā ir individuāla, process un asociācijas var būt atšķirīgas, tāpēc svarīgi ir ieklausīties bērnā un ņemt vērā arī profesionāļu ieteikumus, un padomus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti