Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kādos gadījumos var palīdzēt mūzikas terapija?

Mūsdienu stresainajos apstākļos, kad darbs dzen darbu un ikdienas rūpes var iedzīt depresīvā noskaņojumā, ir svarīgi atrast kādu nodarbošanos, kas palīdzētu uzlabot emocionālo labsajūtu. Protams, var apmeklēt kādu terapeitu, nodarboties ar sportu, rokdarbiem vai krāsot mandalas, jo arī mākslas terapija kļūst arvien populārāka, tomēr liela nozīme ir arī mūzikai. Tieši tāpēc ir vērts aizdomāties, vai un kādos gadījumos var palīdzēt mūzikas terapija.

Kas ir mūzikas terapija?

Mūzikas terapiju var izmantot kā labu papildus veidu, lai uzlaboto savu psihisko un pat fizisko veselību, tā noder gan bērniem, gan pieaugušajiem. Jau senie grieķi apzinājās mūzikas dziedinošo ietekmi uz cilvēku- mūzika spēj nomierināt, uzmundrināt, dot enerģiju. Laika gaitā izveidojās atsevišķs mākslas terapijas virziens, ko mūsdienās sauc par mūzikas terapiju.

Mūzikas terapija ir mūzikas zinātnisks pielietojums terapeitiskiem nolūkiem. Pamatā mūzikas terapiju iedala divos virzienos. Pirmais virziens paredz speciāli piemeklētas mūzikas klausīšanos, savukārt otrais virziens paredz cilvēka aktīvu iesaistīšanos, piemēram, tiek spēlēti mūzikas instrumenti, un šai gadījumā nav pat vajadzīgs prast spēlēt kādu instrumentu.

Profesionāla mūzikas terapija

Ja cilvēks vēlas, viņš var griezties pie profesionāla mūzikas terapeita, jo nodarbības iespējamas gan individuāli, gan grupās. Profesionālis var palīdzēt pilnvērtīgāk apzināt cilvēka vajadzības, piemeklējot katram piemērotāko muzikālo terapiju un nosakot piemērotāko ārstēšanās kursu, jo tiek izmantotas zinātniski pierādītas un pamatotas metodes.

Profesionāla mūzikas terapija spēj papildināt klasisko medicīnu, ja cilvēkam jau ir uzstādīta kāda diagnoze, bet pie mūzikas terapeita var griezties arī cilvēks, kurš vienkārši vēlas uzlabot savu dzīvi un atrast papildu veidus, kā atbrīvoties no ikdienā uzkrātā stresa un spriedzes.

Muzikālā terapija pašu spēkiem

Diemžēl ne vienmēr iespējams doties pie profesionāla terapeita, tomēr tas neliedz ar mākslas terapiju nodarboties pašu spēkiem. Piemēram, var iegādāties krāsojamās grāmatas un zīmuļus un kādā brīvākā brīdī nodarboties ar krāsošanu vai zīmēšanu. Tieši tāpat savā ikdienā var ieviest arī mūzikas terapiju.

Visvienkāršākais veids ir klausīties sev patīkamu mūziku, kas attiecgā brīdī spēj vai nu nomierināt, vai tieši otrādi - uzmundrināt. Ir iespējams klausīties arī speciālu mediatīvo mūziku, piemēram, apvienojumā ar jogas vingrinājumiem. Var izvēlēties enerģiskāku mūziku sporta treniņiem, vai paklausīties relaksējošu mūziku pirms miega.

Labs veids, kā ikdienā ieviest muzikālo terapiju, ir kāda mūzikas instrumenta spēlēšana, un tas nekas, ka nav iepriekšējas prasmes, jo vienkārši radot skaņas ar istrumentu, cilvēks var atslābināties, koncentrējoties uz spēlēšanu, un kas zina, varbūt var arī atklāt sevī slēptu talantu. Turklāt mācoties spēlēt kādu mūzikas instrumentu, tiek uzlabota arī smadzeņu darbība. Iesakām iegādāties mūzikas instrumentus uzticamā veikalā – internetveikalā 220.lv.

Kādos gadījumos var palīdzēt mūzikas terapija?

Vispirms jau jāatzīmē, ka mūzika sniedz pozitīvas emocijas, līdz ar to var pazust nomāktais garastāvoklis un var atjaunoties iekšējie enerģijas krājumi. Tomēr mūzikas terapija spēj palīdzēt arī nopietnākos gadījumos.

Mūzikas terapija var pilnveidot komunikācijas prasmes, attīstīt kognitīvos procesus un uzlabot dzirdi. Tāpat uzlabojas koncentrēšanās spējas, kas var palīdzēt hiperaktīviem bērniem.

Terapija arī var palīdzēt apzināties savas emocijas un jūtas, un veicināt to izpratni un līdz ar to arī labāku kontroli. Kas nav mazsvarīgi - šī terapija var palīdzēt pārvarēt kādu traumatisku pieredzi, novērst trauksmes izjūtu, nervozitāti, miega traucējumus, un pat palīdz hronisku sāpju gadījumos, piemēram, cilvēkiem, kuri piedzīvo stipras migrēnas lēkmes.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Gaisa kondicionieris palīdzēs sagatavoties vasarai

Tuvākajās dienās Latvijā varētu tikt pārsniegti kārtējie siltuma rekordi un arī vasarā, visticamāk, būs līdzīgi. Ja vēlaties vasaru pavadīt komfortablā temperatūrā ofisā vai mājās ir vērts jau l...

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti