Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kāpēc šodien ir svarīgi veikt regulārus iekrājumus?

Ja esat tāds pats kā vairums citi latvieši, Jūs, iespējams, cenšaties šobrīd iekrāt naudu. Lielākā daļa finanšu konsultantu kā galvenos iemeslus uzkrājumu veidošanai min pensiju un ārkārtas gadījumu uzkrājumus. Taču var būt sarežģīti spēt atlikt naudu nākotnes notikumiem, īpaši tad, kad Jūsu uzmanību prasa pašreizējie rēķini un personīgie vai ģimenes izdevumi.

Jā, Jūs vienmēr varat lūgt finansiālu palīdzību ģimenei vai draugiem, vai arī izvēlēties patēriņa kredīta opciju, izvērtējot tā nepieciešamību. Taču vislabāk jutīsieties, ka būsiet spējis iekrāt naudu, kuru pēc tam iztērēt kā vien vēlaties. Ļoti svarīgi ir saprast, kāpēc vēlaties veidot uzkrājumus? Sāciet ar vienu iemeslu un to izmantojiet kā motivāciju turpināt iekrāt vēl kaut kam citam.

Kāpēc ir svarīgi krāt naudu?

Ļoti svarīgi atrast tādus iemeslus krāšanai, kas atbilst Jūsu personības iezīmēm un prioritātēm, nevis pieturēties pie vispārīgiem mērķiem. Tomēr šeit ir daži vispārēji iemesli, kurus vajadzētu ņemt vērā.

1.Dzīves mērķu sasniegšana

Neatkarīgi no tā, vai vienmēr esat sapņojis iegādāties māju, sapņu automašīnu vai spēt nosūtīt bērnus uz labāko augstskolu Eiropā, mērķtiecīga krāšana ļauj Jums sasniegt savus dzīves mērķus. Bieži vien tie ir ilgtermiņa mērķi, kuru sasniegšanai nepieciešami vairāki gadi, bet tas ir vēl labāk, jo, iespējams, pēc gada vai pieciem, varēsiet katru mēnesi atlikt lielāku naudas summu.

2.Risiniet neparedzētus izdevumus

Daži neparedzēti izdevumi ir salīdzinoši nelieli - saplēsta riepa, salūzis matu fēns vai nedaudz augstāks komunālo pakalpojumu rēķins. Taču citi izdevumi, piemēram, jauns mājas jumts vai negaidīta pārvākšanās uz citu dzīvesvietu, var izmaksāt tūkstošus. Ja Jums ir iekrājumi, varat koncentrēties tikai uz problēmas novēršanu, nevis uz to, kā par to samaksāt.

3.Samaziniet stresu

Jūs noteikti nekad nevēlētos teikt “nē” ārpusskolas nodarbībām saviem bērniem vai pievienoties draugiem vakariņās. Uzkrājumi var mazināt stresu un ļaut Jums vairāk izbaudīt dzīvi.

4.Gatavojieties nākotnei

Ir grūti paredzēt, kas mūs sagaida nākotnē. Pat ja Jūs zināt, kā vēlaties, lai izskatītos nākamie gadi, var gadīties, ka viss neizdosies tā, kā Jūs to iedomājāties. Vai arī Jūsu plāni var mainīties. Jebkurā gadījumā uzkrājumi ļauj sagatavoties nākotnei un apsvērt dažādus scenārijus.

5.Karjeras elastība

Neatkarīgi no tā, vai Jums patīk pašreizējā karjeras izvēle, vai esat kaut kur pa vidu, uzkrājumi ļauj elastīgi izvēlēties karjeras trajektoriju. Uzkrājumi var palīdzēt aiziet pensijā agrāk, nekā plānots.

Kāpēc ir tik grūti iekrāt naudu?

Tādi faktori kā ikmēneša izdevumi, pieaugošās dzīves izmaksas un stagnējošās algas apgrūtina naudas iekrāšanas mērķus. Ja Jums šķiet, ka ir grūti iekrāt naudu, Jūs neesat vienīgais. Lai gan daži šķēršļi ir ārpus Jūsu kontroles, ir iespējams panākt progresu.

Kā ietaupīt naudu?

Ja esat gatavs nopietni pievērsties uzkrājumu veidošanai vai palielināt savus pašreizējos iekrājumu veidošanas centienus, varat veikt dažus pasākumus. Turklāt tas nav tik sarežģīti, kā Jums šķiet.

  • Jums nav nepieciešams atlikt simtus vai tūkstošus eiro, lai panāktu pārmaiņas savās finansēs. Jūs varat sākt ar maziem līdzekļiem un laika gaitā veidot uzkrājumus. Jūs varat arī pakāpeniski palielināt summu, ja zināt, ka to varat atļauties. Varat sākt ar 10 eiro dažus mēnešus un pēc tam palielināt summu līdz 20 eiro un tad līdz 30 eiro. Nepieciešamības gadījumā varat izlaist vienu vai divus mēnešus neparedzētu izdevumu dēļ.
  • Gada laikā var gadīties, ka saņemsiet negaidītu naudu. Tā varētu būt trešā alga kādā mēnesī, nodokļu atmaksa, piemaksa par darba rezultātiem darbā vai dzimšanas dienas dāvana. Ja kādreiz gadās saņemt negaidītu naudu, uzkrājiet to.
  • Automatizējot uzkrājumu veidošanu, daļa no Jūsu ienākumiem tiks automātiski atskaitīti no Jūsu bankas konta un nosūtīti uz atsevišķu uzkrājumu kontu. Tas var būt noderīgs veids, kā palielināt savus uzkrājumus, jo Jums nav jāatceras atlikt naudu. Turklāt varat ieplānot pārskaitījumu mēneša sākumā, nevis beigās. 

 Sāciet iekrāt jau šodien, katru reizi, kad saņemsiet algu, nelielu naudas summu atlieciet, līdz izveidojat ārkārtas uzkrājumus no 500 līdz 1000 eiro apmērā. Ja gadās tā, ka Jums ir jāiegulda iekrātie līdzekļi kaut kur citur, veidojiet tos no jauna. Tas prasa mazliet darba, bet tas ir ieradums, kuru ir vērts dzīves laikā spēt apgūt. Tas sniedz vairāk iespēju un brīvību dzīvot tā, kā vēlaties un sasniegt savus dzīves mērķus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti