Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kas jāzina par ceļošanu Covid – 19 laikā?

Vasaras atvaļinājums bieži ir saistīts ar ilgi gaidītu un savlaicīgi plānotu ceļojumu uz tuvām vai tālām ārzemēm. Kāda ir situācija ar ceļošanu šovasar un kādiem ieteikumiem būtu jāseko? Esam jau pamanījuši, ka Covid – 19 pandēmijas laikā situācija valstīs pastāvīgi mainās. Vienas nedēļas laikā situācija var pat krasi pasliktināties, kas ir drošs šodien, rīt tāds var nebūt. „Baltijas burbulis”, kas labvēlīgi ietekmēja ceļošanu starp trim Baltijas valstīm pagājušajā gadā, šogad, acīmredzot, izveidots netiks. Taču ir parādījušies vakcinācijas sertifikāti, kas daudziem vieš cerības, ka ceļošana būs plašāk pieejama pilnībā vakcinētām personām.

Ārlietu ministrijas interneta vietnē www.mfa.gov.lv  tiek aktualizēta un apkopota informācija par ceļošanas noteikumiem un  ierobežojumiem visā pasaulē. Jaunākā informatīvā kampaņa digitālā vidē #CeļoApdomīgi sniedz ieteikumus Latvijas iedzīvotājiem ceļošanai šovasar. Tajā ietverti astoņi galvenie ieteikumi ceļotājiem.

Visdrošāk ir ceļot Latvijā

Ceļotāji aicināti sekot vietējā tūrisma piedāvājumam, kā arī pašiem, individuāli un kopā ar ģimeni, izzināt savu valsti. Atpūtas vietās tiek ievēroti visi drošības pasākumi. Nav jāievēro pašizolācija. Plašākas izklaides iespējas piedāvātas vakcinētām un izslimojušām personām.

Apzinies riskus inficēties ārvalstīs

Ceļotājiem jāapzinās, cik atbildīgs ir lēmums par ceļošanu ārpus savas valsts. Ja tomēr nolemts doties ārpus Latvijas, ceļotājiem ieteikts galamērķim un tranzītam izvēlēties valstis ar zemu Covid-19 saslimstību. Pirms brauciena jānoskaidro aktuālās ieceļošanas prasības galamērķa un tranzīta valstī.

Jāapzinās, ka pasažieru pārvadātāji nesniedz pakalpojumus Covid – 19 slimniekiem, tādēļ saslimšanas gadījumā jārēķinās ar ilgāku uzturēšanos ārvalstī, kā arī karantīnu. Tie ir ievērojami naudas līdzekļi, kas jārezervē neparedzētiem gadījumiem. Tāpat papildus izdevumi radīsies, ievērojot pašizolāciju, ja tāda ir noteikta, iebraucot galamērķa valstī.

Ceļojumiem drošākā ir Eiropa

Vakcinācija ir priekšnoteikums drošākam ceļojumam. Eiropā ir iespējams izmantot Covid – 19 sertifikāta priekšrocības.

Digitālais Covid – 19 sertifikāts drošākai ceļošanai

Ceļotājam iespējams uzrādīt sertifikātu izdrukātā veidā un lietotnē mobilajā telefonā. Sertifikāts apliecina kādu no trim faktiem:

  • Vakcināciju pret Covid – 19;
  • Negatīvu Covid – 19 testa rezultātu;
  • Covid – 19 pārslimošanu.

Jābūt gataviem savu sertifikātu uzrādīt pēc pirmā pieprasījuma, tāpēc sertifikāta drukas versija var noderēt situācijās, kad lietotne nav pieejama (piemēram, izlādējies telefons).

Ārvalstu ceļojumam izvēlieties uzticamu tūrisma aģentūru

Nozares profesionāļi pārzina situāciju ārvalstīs, palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem un zinās, kā rīkoties saslimšanas vai karantīnas gadījumā.

Ceļojumu apdrošināšana

Drošai ceļošanai neatkarīgi no izvēlētā galamērķa nepieciešama ceļojumu apdrošināšana. Izvēloties savam ceļojumam atbilstošu polisi, iespējams apdrošināties pret ceļojuma atcelšanu, pārcelšanu un arī Covid – 19 riskiem. Taču jāņem vērā, ka ceļojumu apdrošināšanai atsevišķās valstīs, kā ASV, Kanāda, Japāna, Austrālija un Jaunzēlande, ir papildus nosacījumi, kas saistīti ar ceļotāja vakcināciju pret Covid-19.

Izvērtējiet riskus, dodoties uz ārzemēm peļņā

Vasara ir arī laiks, kad iedzīvotāji dodas peļņā uz ārzemēm. Ieteikums plānot savus izdevumus tā, lai paliek nauda atpakaļceļam, pietaupot naudu neparedzētiem izdevumiem.

Atgriešanās no ceļojuma

Ja ceļotājam ir apliecinājums, ka ir vakcinēts vai pārslimojis Covid-19, pēc atgriešanās no zema riska valstīm pašizolācija Latvijā nav jāievēro. 

Tāpat ceļotājiem ieteicams:

  • Reģistrēties Konsulārajā reģistrā;
  • Ielādēt savā Andoid vai Apple viedtālrunā mobilo aplikāciju „Ceļo droši”;
  • Savā telefona atmiņā saglabāt Konsulārā departmenta diennakts tālruni: +371 26 33 77 11

Tātad šovasar iespējama apdomīga, bet ne pavisam droša ceļošana!

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti