Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Klepus cēloņi un klepus ārstēšanas metodes

Klepus ir beznosacījumu reflekss, kas aizsargā ķermeni; tā ir ķermeņa reakcija uz apgrūtinātu elpošanu vai elpceļu kairinājumu. Mūsu ķermeņi mēģina tos iztīrīt ar pastiprinātām, asām izelpām, kas rada izteiktu skaņu – tas arī ir klepus.

Klepus cēloņi?

Putekļi, svešķermeņi, vīrusi, cigarešu dūmi, kodīgas smakas un gāzes var izraisīt kairinājumu. Pelējums, spalvas no kaķa, sintētiskās smaržas ar nepatīkamu smaku un citi alergēni var izraisīt klepu. Lielākoties šie simptomi liecina par patoloģiskām darbībām elpošanas sistēmā. 
Klepu var saistīt arī ar citu orgānu darbības traucējumiem.

Ko īsti nozīmē klepus?

Klepus un klepus lēkmes naktī dažkārt var liecināt par nopietnu veselības problēmu, tāpēc to nevajadzētu ignorēt. Ekstrēmās situācijās klepus un klepus lēkmes bieži rodas secīgi. It īpaši ja klepus nepāriet, ja atklepošanas procesā atklepo asiņainas vai pietūkušas krēpas, un jūsu vispārējā pašsajūta ir traucēta, tuvākajās dienās sazinieties ar ārstu.

Par retu klepu nav jāsatraucas. Var būt, ka telpā sakrājas daudz putekļu, vai arī ķermenis pamanījis temperatūras svārstības ārā. Taču, ja klepus ilgst ilgāk par 7 dienām, pat ja nav temperatūras vai citu slimības pazīmju, tas vienmēr liecina par infekciju. Tad nevajadzētu paļauties tikai uz standarta klepus ārstēšanas metodēm un atlikt vizīti pie ārsta. Vissvarīgākais, kas jāatceras, ir tas, ka simptomu ārstēšana nenovērš cēloni.

Klepus bez drudža

Klepus bez drudža var liecināt par vīrusu vai baktēriju slimībām to agrīnā stadijā, piemēram: gripu, laringītu, sinusītu, tonsilītu, faringītu, bronhītu vai nazofaringītu.
Klepus simptomi var būt lēns iekaisuma process, elpceļu slimību atlikušie simptomi, neseni vai neārstēti veselības stāvokļi (piemēram - tuberkuloze, vairogdziedzera disfunkcija, plaušu vēzis, emfizēma, grēmas, sirds mazspēja)
vai
medikamentu lietošana ar klepu saistītām blakusparādībām. (piemēram, asinsspiediena zāles).

Ārstēšana


Atpūta un gulēšana

Pareizai ķermeņa atveseļošanai ir nepieciešama atbilstoša atpūta un miegs. Miega laikā imūnsistēma darbojas efektīvi, kas palīdz mazināt klepus pazīmes.

Zāles pret klepu

Aptiekās Jūs atradīsiet risinājumus gan bērniem, gan pieaugušajiem, kas nomierinās kairinošo klepu un palīdzēs ātrāk izārstēties. Kā arī - klepus sīrups var palīdzēt.

Medus

Tā ir unikāls produkts ar ievērojamām antibakteriālām īpašībām, ko var izmantot kā dabisku klepus nomācošu līdzekli.
To var lietot ar siltu ūdeni, pienu vai tēju, kas pagatavota no ārstniecības augiem.

Zāļu tējas

Silta tēja, kas pagatavota no ārstniecības  augiem, tostarp kumelītēm vai piparmētrām, var atslābināt kaklu un mazināt klepus simptomus.

Hidratācija

Veselīgо dzērienu dzeršana palīdz un nomierina kaklu. Īpaši noderīgi var būt silti šķidrumi, piemēram, buljoni un zupas. Kā arī gaisa mitrinātāja lietošana mājās var uzlabot gaisa kvalitāti, atvieglot klepus simptomus un mazināt diskomfortu kaklā.

Nobeigumā

Nobeigumā jāsaka, ka mūsdienu medicīnā ir efektīvas klepus ārstēšanas metodes, piemēram, sīrupi, zāles pret klepu, pretklepus tabletes un aerosoli.
Iegādāties tiešsaistē - gudra-aptieka.lv; tā ir tikai 1 peles klikšķu attālumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti