Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Naudas aizdevumi – kā izvēlēties atbilstošāko?

Šobrīd internetā pieejami daudz un dažādi aizdevumu veidi, līdz ar to gadījumā, ja rodas nepieciešamība izmantot tādu iespēju kā naudas aizdevums, var būt pamatīgs apjukums. Lai vajadzības gadījumā neapjuktu, varētu izvēlēties atbilstošāko, kā arī nepārmaksātu, pirms aizņemšanās vajadzētu izpētīt un salīdzināt gan dažādus aizdevējus, gan dažādus piedāvājumus – šajā rakstā esam apkopojuši svarīgākos faktorus, kam pievērst uzmanību, izvēloties naudas aizdevumu.

Aizdevuma mērķis

Apdomājiet – kādēļ Jums nepieciešams naudas aizdevums? Mūsdienās ir naudas aizdevumi, kas paredzēti dažādiem mērķiem, piemēram, patēriņa kredīts, kas paredzēts sadzīves tehnikas un mēbeļu iegādei, auto remontam, lielākiem pirkumiem u.c., un naudas aizdevumi, kas paredzēti konkrētiem mērķiem, piemēram, auto kredīts, kas paredzēts transportlīdzekļa iegādei, hipotekārais kredīts, kas paredzēts nekustamā īpašuma iegādei. Līdz ar to, atbildot uz šo jautājumu, jau uzreiz varēsiet sašaurināt izvēles iespējas. Tāpat apdomājiet, vai nepastāv citas alternatīvas, kur varētu aizņemties naudu.

Finansiālā situācija

Lai naudas aizdevums neradītu pārlieku lielu budžeta slogu un Jūs varētu to godprātīgi atmaksāt, ir rūpīgi jāizvērtē savas finansiālās iespējas. Sākumā apkopojiet visus savus ienākumus un izdevumus vismaz par pēdējiem 3-4 mēnešiem un seciniet – vai un cik Jums paliek pāri pēc visu izdevumu segšanas? Finanšu eksperti uzskata, ka ikmēneša kredītmaksājumiem nevajadzētu pārsniegt 20-25%, turklāt tiem nevajadzētu veltīt visus brīvos līdzekļus.

Ja Jums jau ir kāds aktīvs naudas aizdevums, lai varētu saprast savu finansiālo situāciju un iespējas pēc iespējas detalizētāk, sākumā vajadzētu noskaidrot kopējo parādsaistību apjomu – par to, kā noskaidrot savas parādsaistības, varat lasīt šeit.

Aizdevuma summa

Aizdevuma summa galvenokārt atkarīga no aizdevuma mērķa un aizņēmēja finansiālās situācijas, kas tiek izvērtēta, iesniedzot aizdevuma pieteikumu. Apdomājiet – kāda naudas summa Jums nepieciešama, lai īstenotu ieceri? Piesakoties naudas aizdevumam, var rasties vēlme aizņemties vairāk nekā nepieciešams, tomēr, lai neradītu budžetam pārāk lielu slogu, iesakām izvēlēties tieši tādu summu, kāda nepieciešama Jūsu ieceres realizēšanai!

Atmaksas termiņš un ikmēneša maksājums

Attiecībā uz aizdevuma atmaksas termiņu ņemiet vērā un izvērtējiet sekojošus faktorus: maksājumu grafiks, galējais atmaksas termiņš, ikmēneša maksājuma termiņš un apjoms un atmaksas veids. Aizdevēji galvenokārt piedāvā divus veidus, kā atmaksāt aizdevumu: ar vienādiem ikmēneša maksājumiem un ar vienādiem ikmēneša pamatsummas maksājumiem. Vienādi ikmēneša maksājumi paredz, ka ikmēneša kredītmaksājuma apjoms nemainās un procenti tiek aprēķināti no kopējās aizdevuma summas, savukārt vienādi ikmēneša pamatsummas maksājumi paredz, ka ikmēneša maksājums katru mēnesi kļūst mazāks un procenti tiek aprēķināti no atlikušās aizdevuma summas.

Piesakoties naudas aizdevumam, var rasties vēlme izvēlēties garāko iespējamo atmaksas termiņu, jo tas nozīmē mazāku ikmēneša maksājumu, tomēr atgādinām, ka garāks atmaksas termiņš nozīmē arī to, ka tiek samaksāts vairāk attiecībā uz procentiem. Lai neradītu budžetam pārlieku lielu slogu un varētu aizdevumu atmaksāt pēc iespējas veiksmīgāk, atmaksas termiņu vajadzētu izvēlēties atkarībā no esošās finansiālās situācijas. Turklāt, ir vērts noskaidrot par aizdevuma agrīnu atmaksu – vai aizdevējs piedāvā šādu iespēju un ar kādām izmaksām jārēķinās, izmantojot to?

Procentu likme

Procentu likme ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas jāņem vērā un jāizvērtē, izvēloties naudas aizdevumu, jo no tās tiešā veidā atkarīga kopējā atmaksājamā aizdevuma summa. Svarīgi pievērst uzmanību diviem faktoriem: kredīta procentu likme un gada procentu likme (GPL). Kredīta procentu likme ir maksa par kredīta izmantošanu un tā var būt fiksēta jeb to var noteikt aizdevējs vai tā var būt mainīga jeb tai var tikt piemēroti tirgus indeksi, piemēram, EURIBOR. Savukārt gada procentu likme ir kopējās aizdevuma izmaksas (t.sk. kredīta procentu likme, maksa par aizdevuma noformēšanu, komisijas maksas, maksa par konta uzturēšanu un maksa par norēķinu līdzekli).

Lai varētu spriest par to, cik kopumā izmaksās aizdevums un saprastu, ar ko rēķināties, atmaksājot aizdevumu, jāņem vērā un jāizvērtē tieši gada procentu likme (GPL). Ir vērts paturēt prātā, ka pat šķietami neliela GPL atšķirība var ievērojami paaugstināt vai samazināt aizdevuma kopējās izmaksas! Kad aizdevējs izvērtē aizdevuma pieteikumu, tiek veikta kredītvēstures pārbaude – ja tā ir pozitīva, tad aizdevumam var būt izdevīgāki nosacījumi (aizdevuma summa, atmaksas termiņš, procentu likme u.c.), savukārt, ja tā ir negatīva, aizdevums var tikt atteikts vai tam var būt mazāk izdevīgi nosacījumi. Šī iemesla dēļ laba doma pirms pieteikšanās aizdevumam ir parūpēties par savu kredītvēsturi.

Atsauksmes par aizdevēju

Atkarībā no izvēlētā aizdevuma veida, ar aizdevēju var nākties sadarboties pat vairāk gadu garumā, līdz ar to svarīgi izpētīt, ko par izvēlēto aizdevēju saka citi. Reklāmās un aizdevēja mājaslapā parasti norādītas aizdevuma priekšrocības, savukārt klientu atsauksmes ir veids, kā par izvēlēto aizdevēju uzzināt vairāk un detalizētāku informāciju. Klientu atsauksmes iespējams apskatīt, piemēram, sociālajos tīklos un sūdzību portālos.

Tomēr iesakām būt kritiskam un katru atsauksmi izvērtēt patstāvīgi, jo atsauksmes var rakstīt paši aizdevēji, lai vairotu klientu skaitu, kā arī aizdevēju konkurenti, lai nomelnotu. Ja, apskatot atsauksmes, redzat vairāk slikta nekā laba, esiet uzmanīgs un apdomājiet vairākkārt, vai sadarboties ar konkrēto aizdevēju!

Lai varētu izvēlēties atbilstošāko naudas aizdevumu, rūpīgi jāapdomā aizdevuma mērķis, jāizvērtē sava finansiālā situācija, jāpievērš uzmanība aizdevuma summai, atmaksas termiņam, ikmēneša maksājuma apjomam, procentu likmei un atsauksmēm par izvēlēto aizdevēju. Risinājumus dažādām situācijām un vajadzībām piedāvā Kredītu Risinājumu Centrs – ienāciet un noskaidrojiet savas iespējas! Atgādinām, ka ikviens aizdevums ir nopietnas saistības, tādēļ sākumā rūpīgi apdomājiet savas iespējas to godprātīgi atmaksāt!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Ziemas riepas ar radzēm: nozares speciālista viedoklis

Internetā un arī citviet iespējams dzirdēt dažādus viedokļus par radžotām ziemas riepām, taču patiesība, kā vienmēr, ir kaut kur pa vidu – šo riepu izvēle ir atkarīga no autovadītāja ikdien...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti