Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

OCTA apdrošināšana – obligāta prasība ikvienam transportlīdzekļa īpašniekam

Lai piedalītos ceļu satiksmē, tev nepieciešama ne vien autovadītāja apliecība un auto ar izietu tehnisko apskati – obligāts nosacījums ir arī OCTA apdrošināšana. Ko īsti tā apdrošina – un kāpēc ir tik svarīga, ka ar likumu noteikta kā obligāta?

Kas ir OCTA apdrošināšana?

Atšifrējot saīsinājumu, OCTA ir sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana. Šis apdrošināšanas veids apdrošina tavu civiltiesisko atbildību. Ja tavas vainas dēļ ceļu satiksmes negadījumā tiks nodarīti kādi zaudējumi trešajai pusei, apdrošinātājs saskaņā ar likuma nosacījumiem zaudējumus kompensēs, un tie nebūs jāsedz tev pašam no savas kabatas. Ņemot vērā, cik maksā kārtīgs auto remonts, summas mēdz būt gana iespaidīgas, tāpēc arī tu pats jutīsies mierīgāk, ja tava atbildība būs apdrošināta.

OCTA likums nosaka, ka šis apdrošināšanas veids ir obligāts ikvienam, kurš ar motorizētu transportlīdzekli piedalās satiksmē. Tas tādēļ, lai negadījumā cietušais nepaliktu bez kompensācijas, ja avārijas vaininieks nespētu pats segt trešajai pusei radušos zaudējumus.

Ja tavas vainas dēļ notiks negadījums, otra – cietusī – puse saņems no apdrošinātāja kompensāciju. OCTA apdrošināšana sedz gan transportlīdzeklim nodarītos bojājumus vai pat tā pilnīgu bojāeju, gan cietušo personu ārstēšanās vai rehabilitācijas izdevumus, gan bojāto citu mantu vai īpašumu, būves utml. Starp citu, atlīdzība pienākas arī cietušajam pasažierim, kas sēdējis negadījumu izraisījušajā auto.

Ja gadījies iekļūt negadījumā, pēc iespējas ātrāk – 10 dienu laikā – paziņo par notikušo savam apdrošinātājam. Ja negadījuma vietā ticis aizpildīts saskaņotais paziņojums, pievieno arī to.

OCTA pārbaude – tas ir nopietni

To, vai transportlīdzekļa vadītājam ir derīga civiltiesiskā apdrošināšana, ir tiesīga pārbaudīt ne vien Valsts policija, bet arī Valsts Robežsardze, CSDD un citas institūcijas. Lai veiktu pārbaudes, iespējams izmantot pat modernās tehnoloģijas. Arī ātruma fotoradari, attiecīgi iestatīti, var fiksēt tehniskās apskates statusu un derīgas OCTA polises esamību.

Ja derīgas OCTAs polises nav, nāksies maksāt naudas sodu. Ja transportlīdzeklis nav apturēts, bet pārkāpums fiksēts, piemēram, ar fotoradaru, visos gadījumos sods ir 350 eiro.

Kas nosaka OCTA izmaksas?

Dažādiem transportlīdzekļu īpašniekiem (turētājiem) OCTA izmaksās atšķirīgi, un to nosaka vairāki faktori – pirmām kārtām tava kā transportlīdzekļa īpašnieka vai turētāja Bonus–Malus klase. Vienkāršoti runājot, tā parāda, cik riskants vadītājs esi, respektīvi, cik bieži izraisi negadījumus un apdrošināšanas gadījumus. Jo lielāks risks, jo polise izmaksās dārgāk.

Aprēķinot šo riska klasi, ņem vērā apdrošināšanas pieredzi pēdējo 11 gadu laikā, kā arī to, vai transportlīdzekļa īpašnieks (turētājs) regulāri atjaunojis apdrošināšanu. Secinājums: ir izdevīgi braukt uzmanīgi un, ievērojot noteikumus. Jāņem vērā, ka no 17 Bonus–Malus klasēm augstākās, no 7. līdz 17., ir nevis lielāka riska, bet gluži pretēji – zemāka riska vadītājiem. Sev piešķirto Bonus–Malus klasi vari uzzināt Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja mājaslapā vai LTAB aplikācijā.

Nosakot polises cenu tiek ņemta vērā arī transportlīdzekļa informācija – marka, modelis, izlaiduma gads, nobraukums, kā arī transportlīdzekļa īpašnieka vai turētāja risks.

Auto apdrošināšanai un OCTA izvēlies Gjensidige

Gjensidige ir apdrošināšanas kompānija ar Norvēģijas pieredzi un individuālu pieeju ikvienam klientam – jo apdrošināšana ir mūsu klientu drošība un sirdsmiers. Ja tev nepieciešama kvalitatīva un izdevīga mašīnas apdrošināšana, kā arī jāatjauno OCTA apdrošināšana, vērsies pie mūsu speciālistiem mājaslapā gjensidige.lv, lai uzzinātu visas nianses un saņemtu izdevīgāko piedāvājumu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti