Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Suņu apmācība mājas apstākļos: kā panākt rezultātus?

Šobrīd ir īstais laiks mēģināt apgūt suņu komandas patstāvīgi. Mīlulim treniņi ir nepieciešami, bet suņu apmācība bez kinologa palīdzības nav nemaz tik viegla. Kādas komandas trenēt un kā efektīvāk to izdarīt? Lasi rakstu un uzzini!

TOP 5 komandas, kuras sunim var iemācīt mājas apstākļos

Suņi ir ļoti gudri dzīvnieki un ir apņēmības pilni mācīties, galvenais būt pacietīgiem! Mīluļa apmācību vēlams uzsākt no brīža, kad tas nonāk pie tevis. Komandas ir daudz un dažādas, bieži vien suņu saimnieki izgudro arī savas. Suņu dresūra ir jāveic regulāri, bet pakāpeniski, sākot ar vienkāršākajām un noderīgākajām komandām.

Komanda Nr. 1. – sēdēt

Parasti pirmā komanda, kas tiek iemācīta sunim, ir “sēdi” vai “sēdēt”, atkarībā no tā, kādu locījumu izvēlas mājdzīvnieka saimnieks. Pareizi ir abi varianti, bet labāk ir izvēlēties un izmantot vienu, lai nemulsinātu suni. Šī komanda ir jāiemāca, lai kontrolētu mīluļa uzvedību, kad suns ir nepaklausīgs vai sāk lēkāt, ieraugot savu saimnieku. Iemācīt to ir pavisam viegli:

  1. Turi rokā kārumu tuvu suņa degunam.
  2. Roku pacel virs dzīvnieka galvas, lai tā deguns sniegtos uz augšu līdz suns apsēžas. Paslavē suni, iedod kārumu.
  3. Atkārto vingrinājumu vairākas reizes, tad sāc izmantot arī balss komandu.
  4. Vienmēr pēc komandas izpildīšanas, sunim ir jāpasaka viens vārds, kas nozīmē, ka darbs ir padarīts, tas var būt vārds “brīvs” vai kāds cits īss vārds. Ar laiku mēģini retāk izmantot roku kustību, lai suns reaģētu tikai uz pateikto komandu.
  5. Kad suns sāks labi izpildīt komandu “sēdi”, tad var sākt pagarināt intervālu starp komandas izpildīšanu un kāruma pasniegšanu. Tāda veidā tiks trenēta izturība, sēdēšana uz vietas. Ja suns pieceļas pirms kāruma pasniegšanas, atkārto komandu sēdi un tad pasniedz gardumu. Pēc komandas izpildīšanas atceries pateikt sunim, ka darbs ir izdarīts.

Komanda Nr.2 – gulēt

Līdzīgi kā iepriekšējā, arī komanda “guli” vai “gulēt” ir domāta uzvedības kontrolēšanai un tās iemācīšana lielu piepūli saimniekam neprasa.

  1. Vieglāk to būs iemācīt, ja vispirms liksi sunim apsēsties.
  2. Virzi roku uz leju līdz dzīvnieka ķepām, ne pārāk tālu no deguna gala, jo citādi suns liks soli uz priekšu, lai aizsniegtu kārumu.
  3. Ja suns neapguļas, ar otru roku viegli uzspied uz tā muguras.
  4. Atkārto vingrinājumu vairākas reizes, tad sāc izmantot arī balss komandu.

Komanda Nr.3 – palikt uz vietas

Viena no grūtākajām komandām, ko iemācīt savam sunim ir “paliec” vai “gaidi”. Šie ir populārākie vārdi, ko izvēlas, lai trenētu suni palikt uz vietas, kamēr saimnieks iet prom. Pacietība un izturība šīs komandas trenēšanā var suni vai tā saimnieku nepieciešamības gadījumā pasargāt no kādas nepatīkamas situācijas. Pamata vingrinājumu var iedalīt 3 daļās:

  1. Kad suns ir izpildījis komandu “sēdi”, pirms kāruma došanas pagaidi dažas sekundes, kuru laikā suņa acu augstumā turi plati atvērtu plaukstu un dod komandu – palikt uz vietas. Pēc komandas izpildīšanas, atceries pateikt sunim, ka darbs ir izdarīts.
  2. Ja suns pietiekami ilgi un pārliecinoši komandai klausa, var atkāpties vienu soli, un ar katru reizi pavisam nedaudz distanci palielināt. Jauniem suņiem sākumā tie var būt tikai daži centimetri.
  3. Pēdējā daļā ir vissarežģītākā. Nepieciešama lieta, kas novērš suņa uzmanību, piemēram, pīkstoša rotaļlieta (reālās situācijās tas var būt jebkas: dzīvnieks, mašīna, cilvēks, u.c.). Ar šīs lietas palīdzību mēģina novērst suņa uzmanību, tādejādi pārbaudot suņa komandas izpildi. Ja paaugstinātas grūtības situācijā suns paliek savā vietā, balvu var arī palielināt, iedodot vairākus gardumus vienā reizē.

Komanda Nr.4 – stāvēt blakus

Lai pastaigas laikā suns būtu paklausīgāks un neraustītu pavadu, ieraugot citu suni, vai pat varētu iet bez tās, ir jāiemāca speciāla komanda. To visbiežāk sauc vārdā “blakus”. Mājas apstākļos pirmie mācību soļi būs šādi:

  1. Komandu suns var uzsākt no sēdus pozīcijas. Stāvot pretī sunim, kreisajā rokā turi gardumu un pastiep to tuvāk sunim, iegūstot viņa uzmanību.
  2. Sakot komandu, roku virzi uz sānu un tad uz aizmuguri, liekot sunim iet tādu kā pusapli un apstāties pie kreisās kājas. Tad iedod gardumu un paslavē.
  3. Pēc nepieciešamības loku var veidot platāku vai šaurāku.

Komanda Nr. 5 – atnākt pie saimnieka

Ārpus mājas sunim daudz kas var novērst uzmanību, arī mežā, kur dzīvnieki bieži tiek palaisti bez pavadas. Lai pasaucot mīluli pie sevis, tas atgrieztos pie tevis, sunim ir jābūt trenētam arī šādai komandai. “Šurp” vai “nāc” būs vieni no piemērotākajiem vārdiem.

  1. Sākot trenēt šo komandu, ar ģimenes locekli katrs nostājieties savā istabas galā. Pa vienam priecīgi sauciet suni pie sevis, izmantojot komandu “šurp” un iedodot kārumu. Treniņa laikā suni nevajadzētu saukt dusmīgā balsī, jo tas var nobīties un neatbildēt uz saucienu.
  2. Ja dzīvnieks pusceļā novēršas, tad palīdzēs attāluma samazināšana, līdzīgi kā ar iepriekšējo komandu.
  3. Ikdienā komandu var praktizēt, pasaucot suni, kad viņš to negaida un nav koncentrējies uz tavu klātbūtni.
  4. Kad jūties droši palaist suni bez pavadas ārpus mājas, tad vingrinājumu var turpināt pagalmā, vēlāk parkā vai mežā. Jāatceras, ka līdz šim panākumam var paiet arī vairāki mēneši.

Suņi ir ļoti dažādi, tāpēc viens vingrinājumu sapratīs ātrāk, kādam būs nepieciešams ilgāks laiks. Bet visa pamatā ir pacietība un treniņu rezultāts neizpaliks.

Kā nodrošināt treniņu efektivitāti?

Suņu apmācība mājās izdosies veiksmīgi, ja treniņi būs regulāri un balstīti uz izaugsmi. Lai palielinātu grūtības pakāpi, ieteicams veidot dažādas komandu kombinācijas. Ja izmantosi tikai vienu kombināciju, suns to ātri vien iegaumēs un sāks izpildīt komandu pirms to būsi devis. Ja mīlulis neizpilda komandu pareizi, nebļauj un neiekausti dzīvnieku! Mierīgā balss tonī pasaki, ka tā nav pareizi, piemēram, izmantojot vārdu “nē”.

Apmācību procesa sākumā suns visvairāk priecāsies par saņemto gardumu. Suņi ir dažādi, citi ir izvēlīgāki, citi ēdīs visu, ko viņiem dos, tāpēc jāatrod tāds našķis, kuru turot rokā, iegūsti nedalītu suņa uzmanību, citādāk suni mācīt būs grūti, ja apbalvojums, suņaprāt, nav vērts to pūliņu, lai izpildītu vingrinājumus. Plašs preču sortiments visām populārākajām mājas mīluļu šķirnēm ir atrodams ērti pieejamos un modernos Dino Zoo veikalos visā Latvijā.

Protams, gardumu var aizstāt arī rotaļlietu vai citu lietu, tad, ja suns izrāda interesi. Kā sunim iemācīt klausīt, neiedodot apbalvojumu? Ir ļoti svarīgi jau no pirmās apmācību reizes suni paslavēt vai samīļot, radot pozitīvu gaisotni, kad komanda ir izpildīta. Tā treniņu laikā suns pamazām sapratīs, ka labākā balva ir saimnieka atzinība.

Suņu apmācība prasa pacietību un regulārus treniņus, tāpēc kinologa padoms lieti noderēs! Dino Zoo Suņu skola aicina pieteikties uz suņu apmācību nodarbībām, zvanot pa tālruni +371 29390650. Ja mājdzīvniekam nepieciešama veterinārārsta konsultācija, vai pienācis laiks friziera apmeklējumam, to visu atradīsiet vienviet - Dino Zoo Pasaulē, Rīgā, Krasta ielā 52.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti