Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Suņu dresūra mājas apstākļos – iemāci savam mīlulim šīs 3 komandas!

Laikapstākļiem kļūstot rudenīgākiem, ir gluži likumsakarīgi, ka vairāk laika pavadām iekštelpās. Tā rezultātā garās pastaigas, kurās ierasts doties ar suni, iespējams, izpaliek, taču tas nenozīmē, ka jāļaujas garlaicībai. Arī iekštelpās suni ir iespējams kvalitatīvi nodarbināt un izklaidēt.

Spēles un rotaļas

Tādas rotaļas kā bumbiņas mētāšana var ātri apnikt – varbūt ne sunim, bet saimniekam gan. Tāpēc dod iespēju sunim rotaļāties arī vienam, izmantojot interaktīvās rotaļlietas. Tirdzniecībā pieejamas vairākas stratēģiskās spēles, kas stimulē suņa prātu. Visbiežāk tas ir rotaļlietā paslēpts našķis, pie kura suns tiek tikai tad, ja spēj atrisināt uzdevumu.

Interesanta un suņa prātu stimulējoša aktivitāte, kas patiks arī tev, ir dresūra. Suņu apmācība ir lielisks veids, kā stiprināt saikni ar savu suni, jo kopā pavadītais laiks ļaus jums satuvināties. Turklāt suņi ir ļoti gudri un, neatkarīgi no vecuma, labi pakļaujas dresūrai, sniedzot iespēju jums labāk sadzīvot – dažu komandu apgūšana ļaus labāk kontrolēt dzīvnieka uzvedību, kad suns ir nepaklausīgs.

Veiksmīgas suņu dresūras priekšnosacījumi

Lai tavs mīlulis ar prieku mācītos jaunus trikus, pats galvenais ir apmācību procesā saglabāt pozitīvu un rotaļīgu gaisotni. Ja jūti, ka kļūsti viegli aizkaitināms, apmācību uzreiz pārtrauc! Lūk, vēl daži padomi, lai suņu apmācība mājās būtu pēc iespējas veiksmīgāka:

  1. Treniņu sesijai nevajadzētu ilgt vairāk par 10 minūtēm pāris reižu dienā, lai suns spētu noturēt uzmanību.
  2. Mācot jaunu komandu, izvēlies vienu konkrētu vārdu un tā locījumu, un pie tā arī pieturies. Piemēram, ja vēlies sunim iemācīt apsēsties, izvēlies vai nu signālu “sēdi”, vai arī ‘’sēdēt’’. Ja komandas būs atšķirīgas, treniņu process var ieilgt.
  3. Suņu dresūra ir laiks, kad gardumus nevajag žēlot! Īpaši svarīgi tas ir apmācību sākumā, lai suns būtu ieinteresēts un motivēts. Ja, pēc suņa domām, gardums nebūs pietiekami garšīgs, mīlulis var atteikties no komandu pildīšanas un kļūt izklaidīgs.
  4. Vienmēr pēc komandas izpildīšanas sunim ir jāpasaka viens vārds, kas nozīmē, ka darbs ir padarīts, piemēram, vārds “brīvs”.

Dino Zoo suņu skolas vadītāja Tatjana Bodricka ir sagatavotajusi norādījumus, lai ikviens mājas apstākļos varētu iemācīt savam sunim dažas noderīgas komandas. Seko norādījumiem soli pa solim, kā arī ņem vērā iepriekš minētos padomus!

Komanda ‘’sēdēt’’

Šī komanda ir vienkārši apgūstama un ļoti noderīga, jo ir par pamatu arī citiem vingrinājumiem un daudziem trikiem.

  1. Turi rokā kārumu tuvu suņa degunam;
  2. Roku pacel virs dzīvnieka galvas, lai deguns sniegtos uz augšu līdz suns apsēžas. Paslavē suni, iedod kārumu;
  3. Atkārto vingrinājumu vairākas reizes, tad sāc izmantot arī balss komandu!

Ja vēlies, vari iemācīt sunim arī apgulties, vispirms sākot ar komandu ‘’sēdi’’. Pēc tam virzi roku uz leju līdz dzīvnieka ķepām, ne pārāk tālu no deguna gala. Ja suns neapguļas, ar otru roku viegli uzspied uz tā muguras. Atkārto vingrinājumu vairākas reizes, tad sāc izmantot arī balss komandu ‘’guli’’.

Komanda ‘’šurp’’

Suņu apmācība mājās ļauj apgūt prasmes, kuras būs noderīgas arī dažādās situācijās pastaigu laikā. Ja pa laikam ļauj sunim izskrieties bez pavadas, ļoti noderīga komanda ir ‘’šurp” vai “nāc”.

  1. Šo komandu ātrāk un vienkāršāk iemācīt divatā - katrs nostājieties savā istabas galā, un pa vienam priecīgi sauciet suni pie sevis, izmantojot komandu “šurp” un iedodot kārumu;
  2. Ikdienā komandu var praktizēt pasaucot suni, kad viņš to negaida un nav koncentrējies uz tavu klātbūtni;
  3. Vēlāk vingrinājumu var turpināt pagalmā, tad - parkā vai mežā.

Komanda ‘’paliec’’

Grūti apgūstama, bet noderīga komanda ir “paliec” vai “gaidi”. Pacietība un izturība šīs komandas trenēšanā var suni vai tevi pašu nepieciešamības gadījumā pasargāt no kādas nepatīkamas situācijas.

  1. Liec sunim izpildīt komandu “sēdi”;
  2. Pirms kāruma došanas pagaidi dažas sekundes, kuru laikā suņa acu augstumā turi plati atvērtu plaukstu un dod komandu palikt uz vietas;
  3. Pēc komandas izpildīšanas, atceries pateikt sunim, ka darbs ir izdarīts;
  4. Ar katru reizi pavisam nedaudz var distanci palielināt.

Lai vingrinājumu apgrūtinātu, izmanto, piemēram, pīkstošu rotaļlietu, tādejādi pārbaudot suņa izturību (reālās situācijās tas var būt dzīvnieks, cilvēks vai mašīna). Ja paaugstinātas grūtības situācijā suns paliek savā vietā, balvu var arī palielināt, iedodot vairākus gardumus vienā reizē.

Suņi ir ļoti dažādi, tāpēc viens vingrinājumu sapratīs ātrāk, kādam būs nepieciešams ilgāks laiks, bet visa pamatā ir pacietība! Ja suns visas komandas veiksmīgi ir apguvis, noteikti velti laiku tam, lai iemācītu dzīvniekam arvien jaunas komandas un trikus!

Ja suņu apmācība mājās tomēr neizdodas, Dino Zoo Suņu skolā tiek organizētas nodarbības ar mērķi ne tikai iemācīt sunim vajadzīgās komandas, bet arī tev, suņa saimniekam, iemācīt atpazīt mīluļa ķermeņa valodu, veicinot sadarbību starp tevi un suni. Piesakies nodarbībām dinozoopasaule.lv vai zvanot pa tālruni 29390650!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti