Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Suņu mēnešreizes: cik bieži, cik ilgas un kas vēl jāzina saimniekam?

Lai gan suņu mēnešreizes ir dabiska un normāla suņu dzīves cikla norise, tomēr daudziem saimniekiem, īpaši tiem, kas par suņa īpašnieku kļuvuši pavisam nesen, tas var radīt neskaidrību un virkni jautājumus. Katrai suņu meitenei pirmais meklēšanās periods un līdz ar to arī asiņošana, norit individuāli, tāpēc precīzu laiku prognozēt ir grūti. Tomēr izzinot šo dabisko procesu, iespējams laikus sagatavoties un, ja kucēni netiek plānoti, mīluli pasargāt no pastiprinātās suņu tēviņu uzmanības.

Šajā rakstā apskatīsim visu, kas jāzina par suņu mēnešreizēm, tostarp cik bieži tās notiek, cik ilgs ir meklēšanās periods un to, kā par savu suņu dāmu šajā laikā pareizi rūpēties!

Kas ir suņu mēnešreizes un kā tās norit suņiem?

Visām suņu meitenēm, kas nav sterilizētas, aptuveni 2 reizes gadā norit tā saucamais meklēšanās periods, taču svarīgi ņemt vērā, ka atsevišķas suņu šķirnes pārstāves var meklēties arī biežāk. Atšķirībā no suņiem, kuriem dzimumdziņa ir aktīva visu gadu, kucītēm šī dziņa parādās tikai 2–3 reizes gadā – laikā, kad ir iespējama apaugļošanās.

Pirmais meklēšanās periods suņu meitenēm sākas līdz ar pubertātes iestāšanos, taču katrai kucītei šis periods sākas atšķirīgā laikā – kādai pirmā meklēšanās norit 6 mēnešu vecumā, citai tikai ap 1 gada vecumu. Sākotnēji kucītēm meklēšanās cikls bieži ir mainīgs un pilnībā nostabilizējas līdz 2 gadu vecumam.

Meklēšanās periods ilgst aptuveni 2–3 nedēļas un sākas ar tā saucamo proestrus fāzi kopējā kucītes dzimumciklā. Šajā laikā kucītes vulva kļūst nedaudz pietūkusi un parādās asiņaini izdalījumi jeb suņu mēnešreizes. Lai gan tēviņi jau aktīvi izrāda savu uzmanību, tomēr proestrus fāzē kucīte vēl nevar tikt apaugļota, tāpēc centīsies izvairīties no suņu uzmanības.

Aktīvā pārošanās perioda fāzi sauc par estrus periodu. Šajā laikā kucītes reproduktīvie orgāni gatavojas iespējamai grūsnībai un aptuveni 9–15 dienā notiek ovulācija, kad suņu meitenei ir vislielākās iespējas tikt apaugļotai. Estrus periodā sunim mēnešreizes jeb izdalījumi var samazināties, kļūt gaišāki, rozīgi. Tāpat šajā fāzē parādās arī citas pazīmes – suņu meitene kļūst satraukta, nemierīga, vulva kļūst izteikti pietūkusi, pastaigu laikā sunīte biežāk urinē, tā iezīmējot teritoriju un atstājot ziņu tēviņiem.

Tomēr mēdz būt gadījumi, kad izmaiņas kucītes uzvedībā nav nemaz tik viegli pamanāmas, taču suņu tēviņi ļoti labi jūt, ka kucītei ir pārošanās periods. Tāpēc ir svarīgi sekot līdzi savas suņu meitenes fizioloģiskajām norisēm, lai izvairītos no nepatīkamās situācijas, kad kucīte paliek grūsna neplānoti.

Kas notiek pēc tam, kad aktīvais pārošanās periods ir beidzies?

Lai gan meklēšanās periods un suņu mēnešreizes beidzas aptuveni 5–6 dienas pēc ovulācijas, tomēr suņu meitenes dzimumcikls turpinās, pārejot nākošajā posmā, kas tiek dēvēta par diestrus fāzi. Šajā laikā kucīte vairs nevar tikt apaugļota, lai gan dzimumhormonu līmenis saglabājas augsts. Tām sunītēm, kuras nav kļuvušas grūsnas, diestrus fāze ilgst aptuveni 2–3 mēnešus jeb 60–90 dienas, savukārt grūsnām kucītēm – līdz dzemdībām.

Pēc diestrus fāzes iestājas garākā un noslēdzošā jeb anestrus fāze, kad dzimumhormonu līmenis ir viszemākajā līmenī. Tas ir laika posms starp pēdējā cikla beigām un nākošās proestrus fāzes sākumu, kas ilgst aptuveni 4–5 mēnešus.

Kā parūpēties par savas suņu meitenes veselību?

Pirmkārt, saimniekam jāpieņem ļoti svarīgs un nozīmīgs lēmums – veikt sterilizāciju vai nē. Lai kāda būtu saimnieka izvēle, pirms lēmuma pieņemšanas ir vēlams iepriekš konsultēties ar veterinārārstu. Veterinārārsts, pirmkārt, informēs saimnieku par procedūras norisi un vienlaikus konstatēs, vai suņu meitene nav meklēšanās periodā.

Kucītēm meklēšanās periodā sterilizāciju veikt ir bīstami, tāpēc procedūra netiek veikta un veterinārā klīnika būs jāapmeklē tad, kad meklēšanās periods būs beidzies. Tāpat veterinārārsti iesaka ļoti stingri izvairīties no grūsnības sunītes pirmajā meklēšanās ciklā.

Daļa saimnieku suņu mēnešreižu laikā izvēlās kucītēm vilkt speciālās biksītes, tā izvairoties no asiņainajiem izdalījumiem mājoklī. Nēsājot šādas biksītes, ļoti svarīgi tās sunītei regulāri mainīt. Tāpat zoo veikalos un vetaptiekās pieejami speciāli spreji, kas neitralizē aromātus, ko suņu mātīte izdala meklēšanās periodā, tā mazinot tēviņu interesi. Šāda veida sprejs neietekmē sunītes dzimumhormonu izdali un meklēšanās gaitu, taču var būt noderīgs, to lietojot katru reizi pirms došanās pastaigā. 

Tomēr galvenais nosacījums ir paša saimnieka atbildība un spēja sunīti nosargāt no suņu tēviņu uzmanības. Īpaši jāuzmanās tiem saimniekiem, kuriem suns uzturas pagalmā. Meklēšanās dziņa ir ļoti spēcīga, tāpēc maksimāli jāizslēdz jebkāda iespēja sunītei izmukt no teritorijas vai kādam suņu tēviņam tajā iekļūt. Ideālā gadījumā, ja šajā laikā sunīte var pavadīt laiku iekštelpās, dodoties regulārās pastaigās pie stingras pavadas.

Kādos gadījumos jādodas uz veterināro klīniku?

Lai gan lielākā daļa suņu mēnešreižu laikā nejūt diskomfortu un šis process ir dabisks, tomēr ir daži simptomi, kas var liecināt par iespējamām veselības problēmām. Ja meklēšanās un mēnešreižu laikā tiek novēroti kādi no šiem simptomiem, vēlams ar steigu sazināties ar veterinārārstu:

  • pārmērīga, ļoti izteikta asiņošana, kas ilgstoši nepāriet;
  • izdalījumi ir ar ļoti spēcīgu smaku;
  • parādās iekaisums vulvas apvidū;
  • sunīte redzami izjūt sāpes vai diskomfortu;
  • sunīte atsakās ēst;
  • mainās dzīvnieks uzvedība, tā kļūst letarģiska, neaktīva.

Dinozoopasaule.lv – Tavs uzticamais informācijas avots!

Suņu mēnešreizes ir dabisks process, no kura nebūtu jābaidās. Tomēr būt informētam, ir katra apzinīga un mīloša saimnieka uzdevums. Dinozoopasaule.lv sniedz iespēju suņu un citu mājdzīvnieku saimniekiem uzzināt noderīgu informāciju un saņemt profesionālus mājdzīvnieku ekspertu padomus.

Kā rīkoties, ja sunim ir aizcietējums, kāpēc apsvērt suņu GPS iegādi, kādas ir pazīmes, ka suns mirst – šie un daudzi citi jautājumi tiek apskatīti dinozoopasaule.lv, sadaļā Ekspertu padomi. Tāpat šeit atrodama visa aktuālā informācija par Dino Zoo kaķu un suņu frizētavu, Dino Zoo suņu skolas darbību, veterināro klīniku pakalpojumiem un cita noderīga informācija!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti