Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Uguns klātbūtne laimei un labklājībai svētku laikā

Tuvojas gada gaidītākās brīvdienas, kas ir pozitīvu emociju, brīnumu un dāvanu laiks, kas sagādā prieku ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Sveču radītais mājīgums, dažādas krāsainas lampiņas, brīnumsvecītes un krāšņa uguņošana aiz loga – tas viss jau sen ir kļuvis par neatņemamu Ziemassvētku un Jaunā gada atribūtiku.

Tomēr nekad nenāk par sliktu atgādināt par elementāru piesardzību un ugunsdrošību. Lasiet tālāk un Jūs uzzināsiet, kāda ir uguns nozīme mājas pavardā un to kā sevi pasargāt šajos svētkos.

Senlatviešu tradīcijas kā būtiska svētku sastāvdaļa

Gadiem ejot Ziemassvētki un to skaitā arī Jaunais gads ir kļuvuši par visgaidītākajiem gada svētkiem. Tie tik tiešām ir īsteni mīlestības svētki, kad visa ģimene cenšas savākties vienkopus.

Šie svētki nes sev līdzi arī visdažādākās paražas, tradīcijas un arī ticējumus. Un tā kā Ziemassvētki tiek svinēti jau gadiem ilgi, tad arī ticējumu, šajā laika posmā, ir uzkrāts ne mazums.

Ticējumi saistībā ar uguni:

  • Ja Ziemassvētku vakarā, kurot uguni, izbirst sērkociņi, nākamajā gadā būšot daudz naudas.
  • Lai piesaistītu veiksmi, Ziemassvētku rītā pirms saules lēkta jāpagūst iekurināt uguns.
  • Lai nākamais gads būtu svētīgs, uz galda jāliek maize, sāls un uguns.
  • Ziemassvētku un Jaungada rītā pirms gaismas jāiekurina krāsns tā, lai dūmi ietu cauri skurstenim, tas mājai nesot laimi.

Bez šiem ticējumiem, ir vēl milzum daudz citu, ar uguns izmantošanu saistītu paražu, ko ļaudis mēdz ievērot Ziemassvētkos un Jaunajā gadā un kas joprojām tiek nodoti no paaudzes uz paaudzi. Tieši ticējumi, pēc senlatviešu domām, nesa viņu mājām labklājību, bagātību un laimi.

Piedomājot pie šo ticējumu ievērošanas, svarīgi ir atcerieties piesardzību un drošību darbojoties ar uguni un esot tās tuvumā.

Uguns spēks

Uguns mūsu senčiem bija dzīvības avots. Tā bijusi neatņemama sastāvdaļa, lai pagatavotu ēdienu, tā neļāva nosalt laikos, kad grūti bijis sasildīties, kā arī kalpoja par apgaismojumu ziemas tumšajos vakaros.

Tieši uguns ir tas elements, kas ir sastopams neskaitāmajos senajos rituālos, tradīcijās un, kā varējāt izlasīt iepriekš, arī ticējumos. Līdz ar to arī uguni var uzskatīt par Ziemassvētku un Jaungada simbolu.

Svētki klāt – esi uzmanīgs!

Svinīgi klāti galdi ar dažādām svecītēm, izrotāta egle, Adventes vainags, iekurts kamīns un jautrība visapkārt. Kas gan vēl nepieciešams patīkamajai svētku atmosfērai? Tomēr visas šīs it kā vajadzīgās svētku atribūtikas palielina ugunsgrēka rašanās risku Jūsu mājās.

Laiks, kad ugunsdrošībai jābūt kā prioritātei

Organizējot svinības, bieži vien pasākumu organizatori un viesi tik ļoti ir pārņemti ar vakara aktivitātiem, ēdienu un alkoholisko dzērienu baudīšanu, aizmirstot par ugunsdrošību.

Vai zinājāt, ka sveces ir viens no galvenajiem ugunsgrēka avotiem. Kā liecina statistikas dati, tad ugunsgrēki, kas notiek sveču dēļ, ir četras reizes biežāk.

Kā liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) dati, tad pagājušajā gadā tika dzēsti 19 ugunsgrēki, kas izcēlās tieši degošu sveču dēļ adventes vainagā vai eglē, un tajos cieta 5 cilvēki. Šajā gadā (neskaitot vēl decembri) jau tika konstatēti 15 ugunsgrēki bez uzraudzības atstātu sveču dēļ.

Ieteikumi drošiem svētiem kopā ar FN Serviss

Vadošais uzņēmums Latvijā ugunsdrošības nozarē FN Serviss, iesaka ievērot vienkāršus un elementārus drošības noteikumus, lai atmiņā paliktu tikai laimīgākie un gaišākie svētku brīži.

Kā jau tika minēts iepriekš, tad biežākais cēlonis ugunsgrēkiem Ziemassvētkos un Jaunajā gadā ir bez uzraudzības atstātas degošas sveces.

Līdz ar to FN Serviss ugunsdrošības specialisti atgādina:

  • turiet sveces tālāk no aizkariem, eglēm un cita veida viegli uzliesmojušiem elementiem;
  • novietojiet sveces stabilā svečturī un uz piemērota paliktņa vai nedegošas virsmas;
  • neatstājiet sveces bez uzraudzības pat uz īsu brīdi, vēl jo vairāk, ja telpā ir bērni;
  • dodoties prom vai ejot gulēt, nodzēsiet sveces
  • uzstādiet dūmu detektoru. Tieši šī ierīce ļaus savlaicīgi konstatēt dūmus ar spalgu skaņu brīdinot apkārtējos par piedūmojumu, iespējamo ugunsgrēku.

Sekojiet līdzi šīm ugunsdrošības rekomendācijām un nodrošiniet sev un saviem tuvākajiem drošus un mierīgus svētkus.

Gaišus un patīkamus svētkus Jums novēl FN Serviss!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties tualetes podu?

Mūsdienās tualetes pods ir ikdienas nepieciešamība, kā arī būtiska vannas istabas dizaina un funkcionalitātes sastāvdaļa. Mēs to izmantojam daudzas reizes dienā, tādēļ tā izvēlei ir liela nozīme mūsu...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti