Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vai elektroauto ir mūsu nākotne un cik tuvu tā ir?

Latvijā reģistrēto elektroauto skaits dubultojas ar katru gadu - elektrisko automobiļu un akumulatoru tehnoloģijas turpina uzlaboties un trūkumi kā augstas izmaksas, ilgs uzlādes laiks un uzlādes staciju trūkums izzūd.

Galvenais iemesls, kāpēc šodien uz ielas katrs otrais automobilis nav elektroauto, ir fakts, ka tie sākotnēji maksā vairāk kā mašīnas ar iekšdedzes dzinēju. Lai arī elektroauto paliek arvien pieejamāki, populārāki un to uzlādes staciju tīkls plašāks, to ražošana vēljoprojām izmaksā vairāk.

Elektroauto ir nākotne un tā ir pavisam tuvu - Eiropas Savienība ir apņēmusies līdz 2030. gadam Eiropas lielākajās pilsētās samazināt fosilo degvielu darbināmo automobiļu skaitu uz pusi, kā arī, tiek paredzēts, ka līdz 2024. gadam elektroauto un iekšdedzes dzinēja auto ražošanas cena varētu izlīdzināties. Auto ražotāji, ievērojot dažādas kaitīgo izmešu normas, ir spiesti nākt klajā ar jauniem risinājumiem - kā radīt auto, kas ir videi draudzīgs, elegants un jaudīgs?

Lielbritānijas lielākais autoražotājs Jaguar ir vienīgais, kas piedāvā luksusa klases elektroauto Latvijā - Jaguar I-PACE. Atšķirībā no citiem elektroauto, Jaguar I-PACE var lepoties ar iespaidīgu 0-100 km/h paātrinājumu tikai 4,8 sekunžu laikā, kamēr tā maksimālais vienas uzlādes nobraukums ir līdz pat 470 km - tikai izmantojot elektrisko jaudu. Tas tiek klasificēts kā apvidus auto ar pilnpiedziņu, taču starp saviem līdziniekiem izceļas ar savu unikalitāti - diviem elektromotoriem - viens priekšējo, otrs aizmugurējo riteņu piedziņai. Starp visiem pasaulē šobrīd pieejamajiem luksusa klases elektroautomobiļiem, šis ir vienīgais, kuram pieejama servisa iespējamība Latvijā.

Sadarbībā ar CSDD un Elektrum, ir izveidots plašs uzlādes tīkls visā Latvijā tā, lai būtu iespējams pārvietoties ar elektroauto neuztraucoties par tā uzlādi. Lai arī infrastruktūra ir elektroauto draudzīga, un tajās galvenokārt tiek izmantota atjaunojamā enerģija - šobrīd no elektroauto iegādes visbiežāk attur augstā cena un sabiedrības paradumi - kamēr citur Eiropā valsts atbalsta elektroauto iegādi (lai izlīdzinātu cenas starpību), Latvijā šāda atbalsta nav.

Paredzams, ka strauja ražošanas izmaksu samazināšanās izraisīs ātrāku pāreju uz elektriskajiem transportlīdzekļiem, nekā tika paredzēts iepriekš. Elektroauto uzturēšanas izmaksas ir krietni zemākas kā iekšdedzes motoru automobiļiem, kā arī to privilēģijas pilsētā - iespējotā braukšana pa sabiedriskā transporta joslām, bezmaksas stāvvietas un samazinātais ceļa nodoklis, var kļūt par iemeslu arī ļoti tuvai elektroauto nākotnei Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Gaisa kondicionieris palīdzēs sagatavoties vasarai

Tuvākajās dienās Latvijā varētu tikt pārsniegti kārtējie siltuma rekordi un arī vasarā, visticamāk, būs līdzīgi. Ja vēlaties vasaru pavadīt komfortablā temperatūrā ofisā vai mājās ir vērts jau l...

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti