Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Zobu veselības saistība ar vispērējo ķermeņa lablklājību

Aplams pieņēmums ir uzskatīt, ka zobu veselība nav saistīta ar organisma labklājību. Zobu un smaganu stāvoklis var norādīt uz vairākām veselības problēmām, kā arī daudzas saslimšanas var pasliktināt to.

Orālās higiēnas ietekme uz vispārējo ķermeņa veselību

Mutes dobums ir pirmais posms uztura un skābekļa uzņemšanas procesā un pirmā barjera, lai organismu pasargātu no ārējās vides mikroorganismiem, kas var izraisīt infekciju slimības. Ja mutes dobuma balanss mainās un notiek nelabvēlīgo baktēriju pieaugums, tas var izraisīt zobu kariesu un periodontītu, kas veidojas no zobu aplikuma - bakteriālā pārklājuma. Šādas izmaiņas ļauj infekcijām nonākt pārējā ķermenī.

Bieži vien tiek uzskatīts, ka mutes infekciju slimības, kā periodontīts, ir lokāla saslimšana. Tomēr arvien biežāk pētījumos tiek atklāts par tā ietekmi ķermeņa veselībā, izraisot sirds, asinsvadu un plaušu saslimšanas, kā arī nelabvēlīgi ietekmējot grūtniecību. Ir būtiski apmeklēt zobārstniecību, lai laicīgi atklātu kariesu vai pietiekoši ātri ārstētu infekciju radušos iekaisumus.

Endokardīts un kardiovaskulārās slimības

Endokardīts ir sirds iekšējā apvalka iekaisums. Dažos gadījumos pārmērīgs nelabvēlīgo mikroorganismu daudzums mutes dobumā var izraisīt endokardītu cilvēkiem ar augstāku sirds slimību saslimšanas risku. Mutes traumu gadījumā iespējama asiņošana, kuras laikā asinīs var nokļūt baktērijas, kas arī var izraisīt endokardītu.

No inficētām smaganām asinsritē var nonākt baktērijas, kas tālāk var izraisīt asinsvadu infekcijas un bojājumus. Tas, savukārt, noved pie mazu asins recekļu veidošanās, kas var izraisīt kardiovaskulārās saslimšanas, kā sirdslēkmes un insultu.

Ietekme uz grūtniecību

Smaganu iekaisums jeb gingivīts ir novērojams daudzām sievietēm, kas ir stāvoklī. Gingivīts ir agrīna periodontīta stadija, to bieži izraisa hormonu izmaiņas grūtniecības laikā. Pētījumi liecina, ka tas var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības, preeklampsiju un citas saslimšanas. Tādēļ grūtniecības laikā rūpīgi jāievēro zobu higiēna un jau laikus jāparūpējas par mutes dobuma veselību pirms grūtniecības plānošanas.

Orālās veselības saistība ar vispārējo ķermeņa veselību ir pierādīta vairākos pētījumos. Ievērojot mutes dobuma higiēnu un saglabājot zobu veselību, tas novērsīs tālākas veselības problēmas, kā arī iespēju tās pasliktināt. Zobu veselība ir faktors, kam būtu jāpievērš uzmanība ikkatram.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti