Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Zyrtec: droša un efektīva izvēle alerģijas mazināšanai, kas piemērota visai ģimenei

Alerģija ir viena no biežāk diagnosticētajām slimībām, kas skar miljoniem cilvēku visā pasaulē. Turklāt ar dažāda veida alerģijām arvien biežāk slimo ne tikai pieaugušie, bet arī bērni, jau pavisam agrīnā vecumā saskaroties ar tādiem simptomiem, kā gremošanas sistēmas traucējumi, izsitumi un nieze, klepus, šķaudīšana, acu asarošana un citiem.

Kā norāda alergologi, alerģijas gadījumā svarīgi to laikus diagnosticēt, lai pēc iespējas ātrāk izslēgtu vai mazinātu saskarsmi ar alergēnu jeb alerģijas izraisītāju, pielāgotu simptomus mazinošu medikamentozo terapiju un mazinātu alerģijas ietekmi uz vispārējo dzīves kvalitāti. Raksta turpinājumā par to, kā atpazīt alerģijas simptomus, kādi ir izplatītākie alerģijas veidi un kādos gadījumos alerģijas simptomus var palīdzēt mazināt Zyrtec medikamenti!

Kas veicina alerģiju izplatību?

Pēdējo 50 gadu laikā alerģiju izplatība strauji pieaugusi, taču apgalvot, ka agrāk ar alerģijām neslimoja, nebūtu pareizi, jo alerģiju izplatības pētījumi pasaulē sniedzas vien pēdējo 50–70 gadu periodā. Par galvenajiem alerģiju veicinošiem faktoriem mūsdienās min virkni globālās problēmas, piemēram:

  • gaisa piesārņojums: paaugstināts ozona, slāpekļa dioksīda un cieto daļiņu (PM) līmenis gaisā veicina virkni veselības problēmas, tajā skaitā arī veicina alerģiju izplatību;
  • klimata pārmaiņas: klimata pārmaiņu rezultātā tiek novērota gan globāla gaisa temperatūras paaugstināšanās, gan augstāks oglekļa dioksīda līmenis, kas ne tikai veicina pastiprinātu ziedputekšņu veidošanos, bet arī ilgāku un agrāku ziedputekšņu sezonu, tā pastiprinot polinozes jeb siena drudža izplatību;
  • plašā pesticīdu un herbicīdu lietošana lauksaimniecībā: pārmērīga šo ķimikāliju lietošana ilgtermiņā veicina gan alerģiju, gan citu hronisku, onkoloģisku un autoimūno saslimšanu izplatību visā pasaulē.

Alerģija var būt arī ģenētiski determinēta, kad tās tiek novērotas ģimenes anamnēzē, kā arī attīstīties dzīves laikā, neveselīga dzīvesveida ietekmē. Piemēram, ilgstošs neveselīgs, uzturvielām nabadzīgs uzturs, smēķēšana, pārmērīga medikamentu un antibiotiku lietošana, pārspīlēta sadzīves ķīmijas izmantošana mājsaimniecībā tiek minēti kā galvenie riska faktori, kas var veicināt alerģiju risku.

Kā atpazīt alerģiju?

Alerģija ir imūnsistēmas pastiprināta reakcija uz parasti nekaitīgām vielām apkārtējā vidē, kas tiek dēvētas par alergēniem. Kad organisms saskaras ar alergēnu, tas mēģina no tā atbrīvoties, aktivizējot imūnsistēmu, kas sāk strauji ražot antivielas jeb imūnglobulīnu E (IgE). Antivielas veicina histamīna izdalīšanos organismā, kā rezultātā parādās simptomi, kuru izpausme ir atkarīga no alerģijas veida un pakāpes. Alerģijas simptomi katram izpaužas individuāli, taču izplatītākie no tiem:

  • ādas bojājumi: izsitumi uz ādas, nātrene, ekzēma;
  • elpošanas sistēmas problēmas: alerģiskais rinīts, aizlikts deguns, pastiprināta šķaudīšana, apgrūtināta elpošana;
  • gremošanas traucējumi: caureja, vemšana, vēdersāpes, pastiprināta gāzu veidošanās; 
  • acu problēmas: alerģiskais konjunktivīts, nieze, apsārtums, asarošana.
  • citi simptomi: mēles, lūpu pietūkums.

Ja alerģija netiek laikus ārstēta, ar laiku tās simptomi var kļūt smagāki un grūtāk ārstējami.  Neārstēta alerģija ar laiku var veicināt astmas, ekzēmas, atopiskā dermatīta un citu hronisku slimību attīstību. Īpaši smagos gadījumos alerģija var izraisīt anafilaksi vai anafilaktisko šoku – akūta, dzīvībai bīstama organisma reakcija uz alergēnu. Anafilakses gadījumā nekavējoties jāmeklē Neatliekamā medicīniskā palīdzība. Anafilakses simptomi var būt:

  • apgrūtināta elpošana;
  • nātrene, tūska, ādas apsārtums;
  • asinsspiediena izmaiņa;
  • reibonis, ģībšana;
  • sirds aritmija, sāpes krūtīs;
  • krampji un muskuļa spazmas.

Izplatītākie alerģiju veidi un alerģijas simptomu ārstēšana

Atkarībā no alerģisku reakciju izraisošā alergēna un simptomiem, izšķir dažāda tipa alerģijas:

  • polinoze jeb siena drudzis, ko parasti izraisa ziedputekšņi, graudzāles un citi augi;
  • pārtikas alerģija;
  • alerģija pret mājas putekļu ērcītēm;
  • alerģija pret pelējumu;
  • alerģija, ko izraisa mājdzīvnieku blaugznas vai vielas mājdzīvnieku siekalās;
  • alerģija pret kukaiņu kodumiem.

Lai mazinātu alerģijas simptomus, pirmkārt, svarīgi noteikt alerģijas izraisītāju, turklāt nereti alerģiju var izraisīt vairāki alergēni. Kad alergologs apstiprinājis gan alerģijas diagnozi, gan alerģijas izraisītāju, iespējams daudz efektīvāk izvairīties alergēna.

Tomēr tādu alerģiju gadījumā, kā polinozes, alerģijas pret mājdzīvniekiem, kukaiņu kodumiem vai mājas putekļu ērcītēm, pilnībā izvairīties no alergēna ir grūti vai pat neiespējami. Turklāt īpaši bīstami tas ir tiem alerģijas slimniekiem, kuriem alerģija norit īpaši smagā formā un ir augsts anafilakses risks, piemēram, pēc lapseņu vai bišu kodumiem.

Šādā gadījumā mūsdienās pieejama imūnterapija – metode, kas palīdz mazināt vai pilnībā novērst reakciju pret konkrēto alergēnu un nevēlamos alerģijas simptomus. Imūnterapijas laikā noteikts alergēna daudzums tiek ievadīts organismā zem mēles aerosola vai zemādas injekcijas veidā. Tomēr šāda ārstēšanas metode prasa laiku, pašdisciplīnu un finansiālus līdzekļus. Terapija jāturpina vismaz 3–5 gadus, alergēnu organismā ievadot katru dienu.

Savukārt īslaicīgu alerģijas simptomu mazināšanai aptiekās pieejami antihistamīna medikamenti. Antihistamīni ir vielas, kas neitralizē histamīna darbību organismā, tā mazinot vai novēršot alerģijas simptomus. Tos iedala vecās un jaunās paaudzes antihistamīna medikamentu grupās. Vecās paaudzes antihistamīnu grupai pieder, piemēram, Tavegyl.

  • Tavegyl satur aktīvo vielu klemastīnu (clemastinum), kas palīdz neitralizēt histamīna darbību. To lieto siena drudža un citu alerģiska rakstura rinītu, nātrenes, niezes, dermatozes, kuras pavada nieze, kukaiņu dzēlienu un kodumu simptomus ārstēšanai. Tāpat Tavegyl lieto arī kā palīglīdzekli akūtas un hroniskas ekzēmas, kontaktdermatītu un izsitumu, kas radušies medikamentu lietošanas rezultātā, ārstēšanai. Piemērots lietošanai pieaugušajiem un bērniem no 3 gadu vecuma. Precīzu zāļu lietošanu skatīt lietošanas instrukcijā vai zāļu aprakstā.

Savukārt Zyrtec pieder pie jaunākās paaudzes antihistamīna preparātiem, kas efektīvi un ātri palīdz mazināt dažādus alerģijas simptomus.

Zyrtec – alerģiskā rinīta un nātrenes mazināšanai

Zyrtec ir bezrecepšu antihistamīna medikaments, kas satur aktīvo vielu cetirizīna dihidrohlorīdu. To lieto, lai atvieglotu deguna un acu simptomus sezonāla un pastāvīga alerģiska rinīta gadījumā, piemēram, šķaudīšanu, niezi, asarošanu, aizliktu degunu un apgrūtinātu elpošanu. Tāpat Zyrtec lieto, lai ārstētu nātreni un tādus simptomus kā niezi, tūsku, ādas apsārtumu. Zyrtec ir pieejams gan tablešu, gan sīrupa formā, kas padara to par ērtu izvēli visai ģimenei.

Zyrtec tabletes: piemērotas lietošanai pieaugušajiem un bērniem no 6 gadu vecuma. Pieaugušajiem un pusaudžiem no 12 gadu vecuma ieteicamā deva ir 1 tablete (10 mg) vienu reizi dienā, savukārt bērniem no 6 līdz 12 gadu vecumam ieteicamā deva ir puse tabletes (5 mg) dienā. Precīzu zāļu lietošanu skatīt lietošanas instrukcijā vai zāļu aprakstā.

Zyrtec sīrups: piemērots lietošanai pieaugušajiem un bērniem jau no 2 gadu vecuma. Pieaugušajiem un pusaudžiem no 12 gadu vecuma ieteicamā dienas deva ir 2 pilnas mērkarotes (10 mg) jeb 10 ml šķīduma vienu reizi dienā. Bērniem no 6 līdz 12 gadus vecumam ieteicamā deva ir viena pilna mērkarote (5 mg) jeb 5 ml šķīduma divas reizes dienā. Savukārt 2 līdz 6 gadus veciem bērniem ieteicamā deva ir puse mērkarotes (2,5 mg) jeb 2,5 ml šķīduma divas reizes dienā. Precīzu zāļu lietošanu skatīt lietošanas instrukcijā vai zāļu aprakstā.

Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju vai atbilstošu informāciju uz iepakojuma. Par zāļu lietošanu konsultējieties pie ārsta vai farmaceita!
ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI

Viss Tavai un Tavas ģimenes veselībai InternetAptieka.lv!

Bezrecepšu medikamenti, medicīnas preces, uztura bagātinātāji un vitamīni, dermokosmētika un citas preces iegādājies ātri un ērti vadošajā interneta aptiekā Latvijā – InternetAptieka.lv! Ienāc un iegādājies preces savai un savas ģimenes veselībai par izdevīgām cenām katru dienu!

Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju vai atbilstošu informāciju uz iepakojuma. Par zāļu lietošanu konsultējieties pie ārsta vai farmaceita!
ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI

REKLĀMRAKSTS

Reklāmdevējs: SIA Panpharmacy

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Izcel savas mājas dizainu ar betona dakstiņu jumtu

Pareizi izvēlēts jumts var būtiski ietekmēt jūsu mājas kopējo estētiku. Betona dakstiņu jumts – kopējo vides atmosfēru. Tas ne tikai nodrošina izturību un ilgmūžību, bet arī piešķir šarmantu el...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti