Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Brīvdabas muzejā Lielo dienu aicina svinēt kopā ar Skandiniekiem

Svētdien, 17. martā, no plkst. 12.00 līdz 16.00 Brīvdabas muzejs aicina uz pavasara atnākšanas svētkiem – Lielo dienu – kopā ar folkloras kopu Skandinieki.

Muzejā pavasara atnākšanas svētki – Lielā diena – tiks svinēti Gadatirgus laukumā. Visa pasākuma garumā būs iespēja šūpoties šūpolēs, krāsot olas sīpolu mizās, vizināties jāšus zirga mugurā, mēroties spēkiem koka olu ripināšanā, kā arī vērot un piedalīties putnu būrīšu darināšanā. Interesentiem būs iespēja darboties ar mālu, veidojot svilpauniekus, bet mazākos apmeklētājus Lībiešu mājās gaidīs radošā darbnīca.

No plkst. 13.00 līdz plkst. 15.00 ar Lielās dienas svinēšanas tradīcijām iepazīstinās folkloras kopa Skandinieki. Viņu vadībā tiks veikti dažādi rituāli, iesvētītas un pušķotas šūpoles, notiks apdziedāšanās, iešana rotaļās un spēļu spēlēšana. Apmeklētāji tiek aicināti ņemt līdzi pērnos Jāņu vainagus, dzīparus šūpoļu dekorēšanai, olas ziedošanai un ēšanai, kā arī pūpolu zarus veselībai. Tie, kas nebūs paspējuši, varēs krāsot raibas olas arī muzejā.

Mūsdienās plaši svinēti svētki ir Lieldienas, kurās krustu šķērsu savijušās tradicionālās folkloras, kristīgās un no citu tautu kultūrām ienākušās tradīcijas. Taču Lielās dienas kā gadskārtu ieražas svinēšanas laiks atšķiras no kristīgajām Lieldienām, kas tiek svinētas par godu Jēzus Kristus augšāmcelšanās laikam.

Lielā diena iezīmē laiku, kad diena un nakts ir viena garuma: gaisma uzveic tumsu, dienai kļūstot garākai jeb lielākai par nakti. Iestājas pavasaris. Šogad tas notiks 20. martā, taču saskaņā ar tautas tradīcijām šo notikumu var svinēt veselas trīs dienas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko