Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 11. decembris
Valdis, Voldemārs, Valdemārs

Dienas receptes: Laiks mīcīt piparkūkas

Līdz Ziemassvētkiem jāpaspēj izmēģināt vairākas receptes. Kuras gardākās?

Darbu dunā nepaspēju ne pamanīt, ka Ziemassvētki jau gandrīz klāt. Ja runa ir par piparkūkām, iesaku pamēģināt dažādas receptes. Varēsiet nodegustēt un izvēlēties savai garšas gaumei tīkamāko, ko cept turpmākajos gados.

Piparkūku cepšanā galvenais nav pat pašas piparkūkas, bet smarža, kas piepilda māju, un ģimeniskā rosīšanās ap plīti, kā arī doma, ka svētki un daudzas brīvas dienas tepat pie durvīm.

Medus piparkūkas

Sastāvdaļas:150 g sviesta, 200 g cukura, 150 g medus, 1 ola, 500 g miltu, 1 tējk. sodas, 2 tējk. kanēļa, 1 tējk. maltu krustnagliņu, 1 tējk. malta ingvera, šķipsna malta muskatrieksta un kardamona

1. Katliņā izkausē sviestu, cukuru un medu, maisa, līdz masa kļūst viendabīga.

2. Noņem no uguns, nedaudz atdzesē un iemaisa olu.

3. Atsevišķi sajauc miltus ar sodu un garšvielām.

4. Pakāpeniski iecilā sausās sastāvdaļas medus un sviesta masā.

5. Mīca, līdz iegūst elastīgu mīklu.

6. Ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 4–12 stundām.

7. Izrullē 3–4 mm biezumā, izspiež formiņas.

8. Cep 180 °C apmēram 7–10 min. (atkarībā no biezuma)


Mīkstās piparkūkas

Sastāvdaļas: 120 g sviesta (mīksta), 150 g brūnā cukura, 100 ml melases vai tumšā sīrupa, 1 ola, 350–380 g miltu, 1 tējk. cepamā pulvera, 1 tējk. sodas, 2 tējk. malta ingvera, 2 tējk. malta kanēļa, ½ tējk. maltu krustnagliņu, šķipsna sāls

1. Saputo sviestu ar brūno cukuru, līdz masa ir gaisīga.

2. Pievieno olu un melasi (vai sīrupu).

3. Sajauc miltus ar cepamo pulveri, sodu un garšvielām.

4. Ieber sausās sastāvdaļas mīklā un samaisa līdz viendabīgai konsistencei.

5. Mīklu vismaz 1 h atdzesē ledusskapī.

6. Veido 3–4 cm bumbiņas, viegli saplacina.

7. Cep 180 °C ~ 10–12 min. – cepumi būs mīksti, sacietēs tikai pēc atdzišanas.


Vegānās piparkūkas

Sastāvdaļas: 120 g kokosriekstu eļļas (mīkstas), 150 g brūnā cukura, 100 ml agaves/ kļavu sīrupa, 50 ml augu piena (auzu, mandeļu u. c.), 400 g miltu, 1 tējk. sodas, 2 tējk. malta kanēļa, 1 tējk. malta ingvera, ½ tējk. malta kardamona, ½ tējk. krustnagliņu

1. Saputo kokosriekstu eļļu ar cukuru.

2. Iemaisa sīrupu un augu pienu.

3. Sajauc miltus ar sodu un garšvielām.

4. Ieber tos mīklā un samīca līdz mīkstai, viegli formējamai masai.

5. Atdzesē ledusskapī vismaz 1–2 h. 6. Izrullē ap 3 mm biezumā, izspiež formiņas.

7. Cep 175–180 °C 8–10 min. – vegānu cepumi brūnē ātrāk, jāuzmana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko