Piemēram, topinambūri ieguvuši popularitāti kā kartupeļu aizstājēji diabētiķu ēdienkartē. Lai gan topinambūri pieejami visu gadu, ēdienkartē visaktīvāk tos izmanto vēlā rudenī, ziemā un agrā pavasarī. Sakņaugos ir augsts dzelzs saturs, tāpēc saskarē ar gaisu tie viegli oksidējas un kļūst tumši. Šīs īpašības dēļ svaigiem salātiem, kuros izmantoti topinambūri, jāpielej nedaudz citronu sulas, baltvīna, sarkanvīna u. c. etiķa, kas dod skābumu. Minot šos faktus par topinambūru, kafejnīcas Ladig's Cafe saimnieks Ingmārs Ladigs piedāvā dažas interesantas receptes.
Topinambūru salāti arāboliem,riekstiem un granātābolu
4 personām vajadzēs: 400 g topinambūru, 2 vidējus ābolus, 1
burkānu, 100 g valriekstu, 1/2 granātābola, 120 g
majonēzes
Topinambūra saknes nomazgā, pārlej ar ūdeni un vāra
apmēram 10 minūtes, līdz mīkstas, nomizo un sagriež vienādos
gabalos. Burkānu nomizo, saveido (man ir smukas bumbiņas) un apvāra
pāris minūšu, lai nav stingrs. Ābolu nomizo un sagriež kubiciņos,
izloba granātābola sēkliņas, sasmalcina riekstus, un visas
sastāvdaļas iejauc majonēzes mērcē. Pasniedz ar svaigiem
zaļumiem.
Cepta zandarta fileja ar topinambūriem
4 personām vajadzēs: 600 g topinambūru, 75 g sviesta, 300 g
zandarta filejas, garšvielas, 200 g spinātu, 150 g olīveļļas, 75 g
saldā krējuma
Rezervē atstāj divus topinambūrus. Pārējos nomazgā
un nomizo, sagriež vienādos kubiciņos un kopā ar sviestu liek
katliņā sautēt, līdz tie mīksti. Pievieno saldo krējumu un izberž
sautējumu caur sietu. Zandarta fileju apcep un kopā ar karstā ūdenī
apbrucinātiem spinātiem liek uz topinambūru biezeņa.
Katliņā
uzkarsē eļļu, liek tajā rezervētos plānās šķēlītēs sagrieztos
topinambūrus un fritē, līdz šķēlītes kļūst zeltainas. Ar salveti
nosusina lieko eļļu. Ēdienu dekorē ar fritētiem topinambūriem.
Topinambūru drupačkūka ar dzērvenēm
4 personām vajadzēs: 400 g topinambūru, 60 g dzērveņu, 100 g
saldā krējuma, 2 ēd. k. cukura. Drupačām: 50 g veikalā pirktu
riekstu miltu (var arī riekstus sasmalcināt blenderī), 25 g miltu,
25 g sviesta, 25 g cukura
Topinambūrus nomazgā un novāra, līdz
kļūst mīksti, nomizo, sagriež vienādās daļās un sajauc ar saldo
krējumu, dzērvenēm, cukuru. Liek karstumizturīgos traukos un pārber
ar drupačām. Tās veido, sajaucot kopā sastāvdaļas un kārtīgi
izmaisot, lai veidojas viendabīga masa. Pasniedz ar ievārījumu vai
kādu citu ziemai sagatavotu kārumu.