Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Īss ceļvedis alus stilu atpazīšanā

Agrākajos laikos Latvijā dzērām vienkārši alu, taču pēdējos gados ne tikai importa, bet arī vietējo ražotāju piedāvājumā parādījušies dažādi alus stili. Vai zināt, kādu alu baudīsiet, pērkot pudeli, uz kuras rakstīts Ale, IPA, Stout?

Lielos vilcienos visus populārākos pasaules alus var iedalīt divās grupās – Ale (eils) un Lager (lāgeris), kas tālāk sadalās apakšgrupās. Tehnoloģiski abu grupu galvenā atšķirība ir fermentācijas ilgumā un fermentācijas temperatūrā, kas nosaka arī garšas nianses un atšķirības.

Lāgeris

Lager alus – stils, kas radās Dienvidvācijā XVI gadsimtā. Par lāgeriem sauc visus tos alus, kas raudzēti zemā temperatūrā ar tā sauktajiem apakšraugiem. Lāgeri ilgstoši vāra, kā arī pakļauj dubultai raudzēšanai, kas var notikt vairākus mēnešus plus 6–8 grādu temperatūrā (zemā fermentācija). Lāgera pagatavošana līdzinās vīna darīšanai. Šis darīšanas veids alum piešķir vieglu, tīru, svaigu garšu. Pārsvarā lāgeri ir gaiši dzelteni, lai gan sastopamas arī tumšās šķirnes. Izņemot porteri, visas iepriekšējās desmitgades Latvijā ražoja Lager stila alu. Citi stili parādījušies tikai pēdējos gados.
 

Eils

Eils (Ale) – stils, kas pirms vairākiem simtiem gadu radies Britu salās. Alus raudzēšana notiek augstā temperatūrā ar tā sauktajiem virsraugiem, kas aktīvi darbojas, tāpēc eils nogatavojas ļoti ātri un ir baudāms uzreiz pēc fermentācijas. Šī darīšanas metode alum piešķir augļainību, spēcīgāku aromāta buķeti, riekstu un koka notis. Eils ir biezāks, intensīvāks nekā lāgeris.

Atšķirībā no lāgera, kam neizmanto tik daudz apiņu, eils tiek gatavots ar lielu daudzumu apiņu, kas alum piešķir izteiktu rūgtu garšu. Eili salīdzinājumā ar lāgeriem ir nedaudz tumšāki un ar lielāku alkohola saturu.
 

IPA

India Pale Ale (Indijas gaišais eils) – eila tips, kas radās Britu salās laikā, kad briti sāka apceļot pasauli. Vajadzēja alu, kas tik ātri nebojājas, ko var ņemt līdzi ceļojumos, tāpēc alum tika izmantots vairāk apiņu (tie darbojas kā konservants). Šis alus ir gaišā krāsā, stiprāks, rūgtāks, ar izteiktām maizes un karameļu notīm. Sākotnēji šis alus stils tika gatavots speciāli britu jūrniekiem, lai tie varētu ātrāk apreibt.
 

Stouts

Stout (spēcīgs, stiprs – angļu val.) ir viens no pasaules tumšākajiem alus stiliem ar izteiktu apiņu garšu. Tā iesalu gatavo no stipri grauzdētiem graudiem. Tāpat kā porteris, šis stils radās XVIII gadsimtā Anglijā. Tas var būt gan salds un krēmīgs, gan sauss vai rūgts, taču vienmēr to raksturo grauzdēta iesala nots gan aromātā, gan garšā. Īpaši iecienīts stouts ir Īrijā, kur to dēvē par Irish Stout

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko